RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Хотині розгорівся скандал із приводу намірів обласної влади звільнити директора державного історико-архітектурного заповідника "Хотинська фортеця".
Ініціатором звільнення з посади Людмили Пастух став голова ОДА Михайло Папієв. Губернатор звернувся з офіційним листом до міністра регіонального розвитку та будівництва України Володимира Яцуби з проханням ро­зірвати трудовий договір із ке­рівником заповідника, термін дії яко­го завершується 17 вересня.

У листі викладено претензії ОДА до керівництва заповідника.

"За час існування заповідника (приблизно десять років) від­сутній генеральний план та не визначені охоронні зони цього об’єкта ще з 2004 року, – йдеться в листі. – Відсутність генерального плану розвитку не дає можливості чітко визначити усі охоронні зони та відповідно перешкоджає заповіднику здійснювати контроль за дотриманням правил в охоронних зонах. Не використовує у повній мірі керівник заповідника можливість спрямування коштів спеціального фонду на здійснення ремонтно-реставраційних робіт… Виникає сумнів щодо якості виконаних робіт, що, у свою чергу, знижує ефективність використання бюджетних коштів..."
Лист відправили з ОДА 21 липня цього року.

Надходження від послуг заповідника щороку зростають


Коли про лист довідався колектив заповідника (23 працівників, – авт.), то першого вересня відправив до Києва свого листа, в якому розцінює аргументи губернатора як наклеп. І ось чому. Генеральний план заповідника був розроблений шість років тому, замовник – Держбуд України. Третього вересня 2004 року його представили на розгляд науково-методичної ради Держ­буду. Остання вирішила направити містобудівну документацію проектувальникам на доопрацювання. А грошові над­ходження до спеціального фонду від послуг, які надає заповідник, щороку зростають: 2008 – 394 тисячі гривень, 2009 – 527 тисяч гривень, а вже від початку 2010-го надійшло майже півмільйона гривень.

Щодо ремонтно-реставраційних робіт, то їх у фортеці здійснюють спеціалісти хотинського підприємства "Рембудгазмонтаж", яке є переможцем різних тендерів, має відповідну ліцензію і працює відповідно до проектно-кошторисної документації, розробленої інститутом "УкрНДІпроектреставрація".

Не догодила тим, хто хоче "прихопити" землю фортеці

– На Буковині є підприємливі люди, які були би не проти "прихопити" трохи території Хотинської фортеці, – каже Людмила Пастух, директор заповідника. – Один із них уже два роки веде зі мною боротьбу за право будувати в охоронній зоні готельно-розважальний комплекс. Бо "прихопив" тут землю у приватну власність. Навіть розпочав незаконне будівництво, але призупинив після того, як я почала протестувати, звертаючись у різні інстанції. Нині ця людина – один із радників губернатора, має і впливових друзів у Києві.

За словами Людмили Іванівни, їй неодноразово погрожували невідомі особи. Наприклад, місяць тому двоє молодиків увечері перестріли її біля дому і запропонували добровільно написати заяву на звільнення, обіцяючи 75 тисяч доларів. А коли вона відхилила пропозицію, почали лякати. Пізніше погрози вже лунали з телефонної слухавки.

– Ми не підтримуємо рішення голови ОДА звільнити з посади нинішнього директора фортеці, – розповідає партійний колега Папієва Микола Гаврилов, заступник керівника Хотинської районної організації Партії регіонів. – Саме завдяки Людмилі Іванівні із серпня 2008 року на території Хотинської фортеці реалізують Міжнародний європейський проект "Створення інтегрального туристичного продукту для розвитку культурного туризму на Буковині". Для цього Євросоюз виділив понад 700 тисяч євро. Уже відкрито лучно-арбалетний тир, художню експозицію військово-історичного музею фортеці. На жовтень заплановано відкриття всього музейного комплексу. То чия в цьому заслуга, хіба не Людмили Іванівни? Понад 100 тисяч екскурсантів із різних країн приїжджають до Хотина щороку. А голова ОДА Михайло Папієв ще жодного разу не відвідав заповідник, не поцікавився його проблемами й здобутками.

– Несправедливе ставлення до мене з боку керівника краю вибиває мене з колії, – продовжує Людмила Пастух. – А роботи багато: 14 жовтня треба від­крити військово-історичний музей, 1-2 листопада має відбутися підсумкова конференція, на яку запрошено представників Єврокомісії, директорів заповід­ників з усієї України та Румунії. Є впевненість, що Євросоюз знову виділить для нас до мільйона євро.

Лист губернатора до міністра викликав глибоке обурення. На захист Людмили Пастух виступили спілка підприємців району, райком профспілки працівників культури, громадські організації "Патріоти Хотинщини" та "Центр Євроінтеграції", духовенство, заклади культури.

– Таких безкорисливих людей, як Людмила Пастух, в нашому краї одиниці, – вважає Андрій Холоменюк, заслужений художник України, автор художньої експозиції військового музею. – Заповідник – це її життя. Чимало музейного інвентарю придбала особисто. Якщо її усунуть із посади, тоді можна буде поставити хрест на розвитку Хотинської фортеці.

Кореспондент "МБ" намагався з’ясувати позицію керівництва району щодо цієї ситуації. Однак голова РДА перебуває у відпустці, а голова райради – на лікарняному. 
Василь Гринюк
9-09-2010, 11:10
Коментарів 0 Переглядів 2 871

Теги -
Синоптики оголосили другий рівень небезпечності, помаранчевий



Віра Сопетик прагне скасування наказу про оголошення їй догани
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.