RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Садиби зеленого туризму на Буковині завершують літній сезон. Чи вдалим він був для них? Кореспондент "МБ" побувала у двох садибах на Вижниччині.
Гостинні господарі садиби зеленого туризму у Виженці Ілля та Вікторія Чорнеї кажуть, що коли у них немає туристів, то ніби когось із родини бракує. Гостям вони пропонують домашню кухню, прогулянки на коні, риболовлю, піші екскурсії до перевалу Німчич, сплав річками тощо.

Подружжя Чорнеїв уже десять років займається зеленим туризмом. – Ніколи не забуду, як приймали перших гостей, – розповідає власник садиби зеленого туризму "У Вікторії" Ілля ЧОРНЕЙ. – Так сталося, що довелося приймати дуже поважного гостя – посла Фінляндії. Дуже хвилювалися, бо були зовсім недосвідчені. Але посол залишився задоволений. Одного дня я прокинувся вдосвіта, а він милується сходом сонця і співом птахів. Довго мовчав, а потім сказав: "Ви навіть не усвідомлюєте, яка це краса". Після того і відомого науковця з Фінляндії приймали – він збирав у нас гербарій на полонинах. Кажуть, коли повернувся, то таке інтерв’ю дав про наш край, що ще довго Карпати були на слуху. Тепер до нас приїжджають відпочивати люди з усієї України, Молдови, Італії, Польщі. Цього літа співачка Інна Гапон завітала. Планувала побути в нас десять днів, а потім ще на тиждень залишилася. Перед від’їздом я одягнув за її проханням вишиванку, ми вийшли з будинку. Вона мене міцно обійняла і так заспівала, що я все життя про це пам’ятатиму.

"Пишаємося своєю домашньою кухнею"

– Газдиня на кухні – моя дружина. За десять днів відпочинку жодна страва не повторюється. То бануш, то деруни, то вареники на парі. Якось до нас зі Львова приїжджав експерт із турфірми. Він проїхав увесь Карпатський регіон, але коли скуштував бануш моєї дружини, не міг надякуватися. Ми і сметану, й молоко, й телятину в односельчан купуємо. Все свіже. Гості можуть й відмовитися від харчування у нашій їдальні. Для таких ми обладнали кухню.

"У Карпатах немає часу сумувати"

Що ж до розваг, то, за словами пана Іллі, для діток є надувний басейн. І по гриби можна сходити, і порибалити. У річці Виженка можна зловити форель. Зі ставка садиби можна витягнути коропа та карася. "Коли відпочивають групи дітей, організовуємо для них екскурсійний тур Карпатами: Косів, Верховина, Яремча, Ворохта, Буковель, монастир Аннина гора, музей природи, садиба Назарія Яремчука. В номерах у нас ніхто не сидить", – каже І. Чорней.

Власниця іншої садиби зеленого туризму у Виженці Вікторія ГУЛЕЙ вважає, що цей сезон для неї минув вдало. "Туристів не бракувало. Приїхало набагато більше, ніж минулими роками. Навіть повінь відпочивальників не налякала", – каже Вікторія.

– Помітили, що туристам не вистачає більярду і тенісу. Наступного року це виправимо. А у Вижниці не вистачає ринку із сувенірами, гуцульськими килимами, вишиванками.
Антоніна БАБЧУК

коментар

Дмитро ПАВЕЛ, начальник відділу з питань туризму ОДА:
– Цього року в зеленому сільському туризмі сезон не дуже вдалий. Завадили погодні умови та постійні повідомлення національних ЗМІ, що Буковина затоплена. Це налякало туристів. Завадило й те, що під час повені було пошкоджено сполучення з районами. Та загалом Карпати прийняли більше гостей, порівняно з минулим роком.
Щороку з’являється приблизно десять нових садиб. Це ми кажемо лише про ті, які реєструють і мають більше дев’яти ліжко-місць. На сьогодні зареєстрованих садиб в області є 75. Загалом же їх разом із незареєстрованими – приблизно дві сотні. 
2-09-2010, 11:24
Коментарів 0 Переглядів 2 116

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.