RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Садиби зеленого туризму на Буковині завершують літній сезон. Чи вдалим він був для них? Кореспондент "МБ" побувала у двох садибах на Вижниччині.
Гостинні господарі садиби зеленого туризму у Виженці Ілля та Вікторія Чорнеї кажуть, що коли у них немає туристів, то ніби когось із родини бракує. Гостям вони пропонують домашню кухню, прогулянки на коні, риболовлю, піші екскурсії до перевалу Німчич, сплав річками тощо.

Подружжя Чорнеїв уже десять років займається зеленим туризмом. – Ніколи не забуду, як приймали перших гостей, – розповідає власник садиби зеленого туризму "У Вікторії" Ілля ЧОРНЕЙ. – Так сталося, що довелося приймати дуже поважного гостя – посла Фінляндії. Дуже хвилювалися, бо були зовсім недосвідчені. Але посол залишився задоволений. Одного дня я прокинувся вдосвіта, а він милується сходом сонця і співом птахів. Довго мовчав, а потім сказав: "Ви навіть не усвідомлюєте, яка це краса". Після того і відомого науковця з Фінляндії приймали – він збирав у нас гербарій на полонинах. Кажуть, коли повернувся, то таке інтерв’ю дав про наш край, що ще довго Карпати були на слуху. Тепер до нас приїжджають відпочивати люди з усієї України, Молдови, Італії, Польщі. Цього літа співачка Інна Гапон завітала. Планувала побути в нас десять днів, а потім ще на тиждень залишилася. Перед від’їздом я одягнув за її проханням вишиванку, ми вийшли з будинку. Вона мене міцно обійняла і так заспівала, що я все життя про це пам’ятатиму.

"Пишаємося своєю домашньою кухнею"

– Газдиня на кухні – моя дружина. За десять днів відпочинку жодна страва не повторюється. То бануш, то деруни, то вареники на парі. Якось до нас зі Львова приїжджав експерт із турфірми. Він проїхав увесь Карпатський регіон, але коли скуштував бануш моєї дружини, не міг надякуватися. Ми і сметану, й молоко, й телятину в односельчан купуємо. Все свіже. Гості можуть й відмовитися від харчування у нашій їдальні. Для таких ми обладнали кухню.

"У Карпатах немає часу сумувати"

Що ж до розваг, то, за словами пана Іллі, для діток є надувний басейн. І по гриби можна сходити, і порибалити. У річці Виженка можна зловити форель. Зі ставка садиби можна витягнути коропа та карася. "Коли відпочивають групи дітей, організовуємо для них екскурсійний тур Карпатами: Косів, Верховина, Яремча, Ворохта, Буковель, монастир Аннина гора, музей природи, садиба Назарія Яремчука. В номерах у нас ніхто не сидить", – каже І. Чорней.

Власниця іншої садиби зеленого туризму у Виженці Вікторія ГУЛЕЙ вважає, що цей сезон для неї минув вдало. "Туристів не бракувало. Приїхало набагато більше, ніж минулими роками. Навіть повінь відпочивальників не налякала", – каже Вікторія.

– Помітили, що туристам не вистачає більярду і тенісу. Наступного року це виправимо. А у Вижниці не вистачає ринку із сувенірами, гуцульськими килимами, вишиванками.
Антоніна БАБЧУК

коментар

Дмитро ПАВЕЛ, начальник відділу з питань туризму ОДА:
– Цього року в зеленому сільському туризмі сезон не дуже вдалий. Завадили погодні умови та постійні повідомлення національних ЗМІ, що Буковина затоплена. Це налякало туристів. Завадило й те, що під час повені було пошкоджено сполучення з районами. Та загалом Карпати прийняли більше гостей, порівняно з минулим роком.
Щороку з’являється приблизно десять нових садиб. Це ми кажемо лише про ті, які реєструють і мають більше дев’яти ліжко-місць. На сьогодні зареєстрованих садиб в області є 75. Загалом же їх разом із незареєстрованими – приблизно дві сотні. 
2-09-2010, 11:24
Коментарів 0 Переглядів 2 079

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.