RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кореспонденти "МБ" продовжують стежити за подіями, які розгортаються після смерті 25-річної чернівчанки Ольги Горбатої.
Нагадаємо, другого серпня 25-річна Ольга Горбата померла, як попередньо встановила судово-медична експертиза, від інфаркту міокарда. Батьки звинувачують у трагедії лікарів і звернулися до прокуратури.

Коли кореспондент вдруге прийшла до батьків померлої, мама Ніна Павлівна, показуючи на посуд, розкладений по квартирі, зі сльозами на очах сказала: "Бачите, чим я займаюся? Скоро 40 днів... Краще би я до весілля готувалася..."

"Дивимося на фото дочки
і розмовляємо з нею"

– 11 вересня буде шість тижнів... А потім, кажуть, вже душа відлітає на небеса, – говорить батько Віктор Васильович. – Онук Сашко, племінник Олечки, ввечері каже: "Дідусю, підемо, поглянемо на небо. Там, може, буде зірочка – наша Олечка".

Мені вже, може, теж небагато залишилося жити. Після такого горя почуваюся набагато гірше (чоловік переніс кілька інфарктів, дві операції на серці, – авт.), з’явилася задуха. Дружині теж дуже важко: у неї цукровий діабет, трохи понервує, і одразу руки трясуться – цукор піднімається... Що робити далі – не знаю. Дивимося на фото дочки і розмовляємо з нею... Я нічого не боюся, своє життя майже прожив. За дитину я буду стояти до кінця.

– Я одразу зрозумів, що зі слідства, яким зайнялася прокуратура, нічого не вийде, – зітхає Віктор Горбатий. – У суботу, 28 серпня, прийшло поштою повідомлення про відмову порушити кримінальну справу. Повідомлення датоване 19 серпня, на пошті було 25 серпня, а отримали ми його 28 серпня. Адвокат чи я оскаржуватимемо постанову до суду.

Батько демонструє нам повідомлення, де зазначено: "Повідомляємо вам, що прокуратурою Шевченківського району м. Чернівці в порядку ст. 97 КПК України проведено перевірку щодо надання працівниками ЛШМД, СШМД та КМУ "Міська лікарня №3" належної медичної допомоги вашій доньці Горбатій О. В. За результатами перевірки прийнято рішення відмовити в порушенні кримінальної справи на підставі п. 2 ст. 6 КПК України.

Згідно статей 99 КПК України, ви в праві протягом 7 днів із дня одержання повідомлення оскаржити постанову про відмову в порушенні кримінальної справи прокурору чи суду". Підпис – старший помічник прокурора Шевченківського району м. Чернівці, юрист І-го класу Л. В. Понзюк.

– Я прийшов до старшого помічника прокурора Ліни Понзюк і попросив, щоби мені видали постанову про відмову, щоби адвокат міг написати оскарження. Ліна Василівна мені сказала, що цю постанову вона скасувала і кримінальну справу передала до Першотравневого райвідділу, – розповідає Віктор Васильович. – Гістологічні та інші аналізи робили у Чернівцях, хоча сказали мені, що робитимуть у Києві. Старший помічник прокурора мені повідомила, що за результатами експертизи видно, що дочка моя хворіла, серцевий м’яз у неї слабкий. На що я відповів, що у мене особисто атрофія лівого шлуночка ще з 17 років. Але з цим люди живуть 40-50 і більше років, якщо лікарі надають допомогу.

Запитали мене також, чому я звертаюся до преси. Але до кого мені звертатися? Дуже допитувалися, хто адвокат. Я просив дозволити поглянути мені на висновок експертизи, однак вона мені сказала, що потрібно прийти з адвокатом.

"У мене це завжди буде перед очима"


– Ніхто з лікарів, які причетні до цього горя, не зателефонував, не вибачився. Єдине – ми хочемо сказати дякую фельдшеру станції швидкої допомоги (Долецькому С. С., – ред.), який тоді був у нас на виклику, – зауважив батько Ольги. – Він хоч молодий, але не дивився ні на що: робив штучне дихання, не шукаючи бинт, як інші медики, які були там.

– За все, що відбувається, ми розплачуємося своїм здоров’ям і своїм життям, – каже мама покійної. – Я ніколи не забуду, як я стояла під вікном лікарні і бачила, як моїй дитині прокололи грудну клітину і ввели катетер, а через нього – якийсь препарат. І коли їй зробили легенький розряд – кров хлинула. І все, всі відійшли, відступили й дали їй померти. У мене це завжди буде перед очима...

Кореспондент "МБ" хотіла зустрітися з лікарями, які "лікували" Ольгу Горбату перед смертю.

Однак, як повідомили у лікарні №3, що на вулиці Чапаєва, Григорій Мардаревич, лікар-реаніматолог, у них уже не працює.

– Григорій Мардаревич звільнився у зв’язку з виходом на пенсію, – пояснив Віктор СВІТУН, головний лікар міської клінічної лікарні №3. – Він давно хотів звільнитися, але я його все не відпускав, адже фахівців немає. Я просив його ще місяць дочергувати. Вихід на пенсію Григорія Мардаревича не пов’язаний з цим трагічним випадком. Це саме було його останнє чергування, заява вже давно лежала у мене на столі. Зазначу, що він – порядна людина, і в тому, що сталося, його провини немає.

Лікар приймального відділення – Наталія Волощук, яка чергувала у лікарні на Чапаєва тієї фатальної ночі, зараз перебуває у відпустці.
Лікар станції швидкої допомоги Василь КЛЮС, який першого серпня був на виклику, спочатку погодився зустрітися. Однак коли кореспондент "МБ" прийшла на зустріч, розмова не відбулася. Лікар був обурений статтею, яка вийшла у четверговому номері "МБ" за 19 серпня 2010 року.

– Як ви таке могли написати? Ви совість взагалі-то маєте? – емоційно запитував пан Василь. – Мені гидко з вами говорити за це, що ви написали: такий заголовок. Таке не пишеться. Як таке писати?... Я вам скажу, що я на своїй посаді, я знаю, що робити. І я зробив усе по своїй посадовій інструкції, що мав робити, і навіть більше. Я людині на всіх етапах допомагав. Отож у цьому розбереться компетентна комісія… Ви поїдьте з нашими лікарями на чисто серцевий виклик. Тоді я вас обніму й обцілую, якщо ви про нас щось добре напишете. Ви розберіться спочатку, прийдіть, напишіть хорошу статтю про швидку допомогу. А з вами я більше не маю про що говорити.

"Розцінюю ваші дії як втручання"


Ми також звернулися до працівників прокуратури Шевченківського району м. Чернівці, зокрема до Ліни ПОНЗЮК, старшого помічника прокурора Шевченківського району м. Чернівці.

– Я не знаю, що ви пишете, я не встигаю читати, – сказала Ліна Василівна. – Я не буду відповідати на жодні запитання, це по-перше. А по-друге, я проводжу слідство, перевірка ще триває.

На зауваження кореспондента, що нам відомо, що батьки покійної Ольги Горбатої вже отримали повідомлення про відмову в порушенні кримінальної справи, старший прокурор відповіла: "Ви знаєте, тоді розмовляйте з батьками. Я жодне інтерв’ю давати не буду, але попереджаю, що якщо будуть опубліковані факти, які не відповідають дійсності, це буде оскаржуватися в суді. Я вам ще раз сказала, здійснюється перевірка, більше нічого додати не можу. На сьогодні я розцінюю ваші дії як втручання. Підійдіть до виконувача обов’язків прокурора району, якщо він захоче, може дати вам інтерв’ю".

– У мене особливо часу немає, – сказав Мирон РОМАНЮК, заступник прокурора Шевченківського району. – Щодо справи, можу сказати, що проводиться перевірка в порядку статті 97 КПК.

Коли ми запитали про повідомлення щодо відмови у порушенні кримінальної справи, яке отримали батьки, Мирон Васильович сказав: "Так, все, я сказав, що у мене часу немає, я приймаю звіти з приводу цієї скарги. Я дав вичерпну відповідь".

думка

Іван МАРКОВСЬКИЙ,
адвокат:
Я знайомий з певними документами у цій справі. У мене запитання: як може районна прокуратура вже видавати положення про відмову у порушенні кримінальної справи? Вони хіба вже зробили належну дослідчу перевірку? Тут потрібно поставити конкретне запитання: чи надали хворій необхідну медичну допомогу? Потрібно підняти інструкції, обов’язки лікарів. З’ясувати: що зробили медики, а чого не зробили. Ми дивимося з погляду закону. Є обов’язки, які повинні були виконати лікарі. У цій справі є багато порушень. Тут однозначно лікарі "швидкої" та лікарні швидкої медичної допомоги, що на Фастівській, проявили недбалість: не поставили правильний діагноз, не надали належну допомогу, не зробили електрокардіограму серця, що спричинило смерть хворої. Прокуратура повинна все це перевірити, а адвокат ознайомитися з документами.
2-09-2010, 11:18
Коментарів 0 Переглядів 3 649

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.