RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дитячий садок №2 у Ленківцях знаходиться в колишній попівській хаті, яку збудували 1880 року. Це єдиний дошкільний заклад у Чернівцях, де й досі палять дровами та вугіллям. "Зате ми не хвилюємося, що дорожчає газ, – сміється завідувач Тетяна ЯКИМОВИЧ. – На дрова та вугілля ціни не підвищуються. Замовила 15 тонн вугілля й 15 складометрів дров. Днями їх мають привезти. Уже шукаю людину, яка би попиляла та порубала дрова, а батьки збирають гроші, щоби заплатити за це. Маємо опалювача, який відповідає за пічку. Взимку в нас дуже тепло".

Уже 35 років Тетяна Володимирівна завідує садком. І весь цей час обіцяли спорудити в Ленківцях новий заклад на 160 дітей. Навіть виготовили проектно-кошторисну документацію. Та на цьому все заглухло. "Хочу все-таки дочекатися нового садка, а тоді вже піду на пенсію, – зітхає Тетяна Володимирівна. – Зараз наш садок переповнений. У двох групах 70 дітей. На жаль, не можемо прийняти всіх охочих. Із кожним роком кількість дітей збільшується. Ремонтуємо приміщення й дах за кошти батьків. Вони також придбали нові меблі".
Надія БУДНА
оffice205@molbuk.cv.ua

Історична довідка

З поселення Ленківці почалися Чернівці. Свідчення цього – залишки земляного валу Ленковецького городища. Його спорудили галицькі князі наприкінці ХІІ – на початку ХІІІ століття. Дерев’яну фортецю збудували без жодного цвяха. Вона стояла на перехресті торгових шляхів, захищена непрохідними болотами. Ленківці приєдналися до Чернівців 1964 року.

У старовинну церкву
кожен замовляє "свого" святого

Найстаріша архітектурна пам’ятка Ленківців – дерев’яний храм Святого Михаїла УПЦ КП, побудований ще 1884 року. Зараз його ремонтують за кошти парафіян. На стелі та стінах зобразять понад сорок ікон і святих, яких замовили ленківчани.
– За столітній період церкву всередині не ремонтували жодного разу. Її стіни були обтягнуті мішковиною, а зверху покриті фарбою, – розповів церковний староста Василь НАСАДЮК. – Ремонт розпочали з квітня цього року. Майстри приїхали із Хмельниччини. Вирішили розмалювати стелю й стіни образами святих, які брали з ікон. Їх замовляли та оплачували парафіяни. Кожен обирав собі ікону чи свого святого. Буде в нас "Покрова", апостоли Петро й Павло, Богородиця Марія, "Благовіщення", "Воскресіння", "Свята Трійця", "Віра, Надія, Любов і їхня мати Софія" та багато інших образів. Люди самі вишивають фани й рушники. У нас є старовинні рушники, які дарували храмові ленківчани. Добре зберігся іконостас, якому понад сто років. Його реставровуватимуть, адже деякі ікони – безцінні. (Н. Будна)

Помирили радянських солдатів і вояків УПА
Ленківчани запевняють, що першими в Україні помирили радянських солдатів і вояків ОУН УПА. Вони встановили на майдані пам’ятний хрест на згадку про односельчан, які загинули в роки Другої світової війни. З одного боку викарбували прізвища солдатів Радянської армії, з іншого – вояків УПА. Посадили біля хреста кущі калини та квіти, вивісили державний прапор. Біля пам’ятника "Примирення" збираються всім мікрорайоном на свята – державні та релігійні. Просто на траві розстеляють скатертини, виставляють всілякі наїдки й згадують добрим словом тих, хто не повернувся до рідної домівки.

Стіни школи шпаклювала директор
Біля єдиної в Ленківцях загальноосвітньої школи №40 дуже багато квітів. Виявилося, що їх посадила й доглядає директор закладу Ольга Верега. На території дуже чисто, доглянуті кущі й трава. Керівника школи ми побачили в забрудненій фарбою та вапном робочій спецівці. "Готуємо школу до першого вересня, – пояснила пані Ольга. – Участь у ремонті беруть усі: й учні, й батьки, й вчителі. Я показую приклад – першою беруся до роботи. Усе літо працювала в школі, навчилася все робити, навіть стіни шпаклювати. Допомагали й мій чоловік, і донька. Завдяки спонсорській допомозі та батькам вдалося зробити автономне опалення, встановити в класах металопластикові вікна. Міська рада виділила кошти на ремонт даху".

Ольга Денисівна похвалилася новою вбиральнею з євроремонтом. Багато років туалет знаходився на вулиці – за двісті метрів від приміщення школи. Через це діти часто хворіли, тому батьки переводили їх в інші навчальні заклади. Зараз цю проблему вирішено. Ремонтують спортзал, який досі був не в найкращому вигляді. Незабаром діти зможуть тут займатися.

У ЗНЗ №40 навчатимуться 154 учні. Зараз вирішують питання з десятим класом, де вже є одинадцятеро школярів. "Хочемо зберегти в Ленківцях середню школу І-ІІІ ступенів з інформаційно-технологічним профілем", – каже Ольга Денисівна.
26-08-2010, 11:05
Коментарів 0 Переглядів 1 922

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.