RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Мешканці міста, які постраждали від червневої повені, мають право на виплату компенсацій, так само як і мешканці області. Про це йдеться в розпорядженні Кабінету Міністрів України. Тиждень тому з жителями Герцаївського, Новоселицького, Сторожинецького, Глибоцького та Вижницького районів провели залишкові розрахунки. За зруйновану хату (І категорія) постраждалі отримали по 100 тисяч гривень, на капітальний ремонт будинків (ІІ категорія) – по 30 тисяч гривень, за пошкоджене житло – по п’ять тисяч. На таку саму компенсацію сподіваються і мешканці Чернівців. Проте 58-річну чернівчанку Ніну Данилюк у Першотравневій райраді запевняють, що її будинок на вулиці Залозецького, 68, капітальному ремонту не підлягає і на компенсацію 30 тисяч гривень жінка не може зазіхати.

Підлогу зірвало,
а стіни пошкоджено грибком


Кореспондент "МБ" побувала в будинку Ніни Іллівни. Господиня проводить нас до спальні. Тут частини двоспального ліжка складено під стіною, підлогу біля вікна зірвано. У сусідній кімнаті стіни пошкоджено грибком.

– Нас ледь не щороку підтоплює, але вода далі порогу не йшла, – каже жінка. – Будинок звели 1936 року з дерев’яних балок та цегли. 1990 року було півтора метра води, тоді підлогу замінили. Позаминулого року залило бетон у двох кімнатах. А цього року вода з нечистотами підтопила хату.

Зараз Ніна Іллівна з чотирирічною онукою сплять у комірчині, що неподалік будинку. А 70-річний господар Степан Данилюк мешкає у трейлері на подвір’ї. Зять із дочкою доглядають за шестимісячною дитиною. Відразу після повені родині виплатили тисячу гривень. За отримані гроші вони відремонтували пошкоджені водою холодильник та пральну машинку.

– Я не хочу чогось особливого. Хочу просто підмурувати хату, щоби вода наступного разу нас не підтопила, – каже господиня. – Хочу залити бетонну підлогу. А тонна цементу коштує 800-900 гривень, гравій – 500 гривень за машину. Але якби я мала за що!

"Навіщо ви купували цей будинок? Сушіть!"

Ніна Данилюк демонструє акт обстеження будинку. В акті зазначено, що під час обстеження комісією (на чолі із заступником голови Першотравневої райради Іваном Фальосою) виявлено підтоплення дощовими водами житлового будинку загальною площею 58,4 кв. метра. Висота замокання – 50 см. Дата обстеження: 29 червня 2010 року.

– Після публікації у "Молодому буковинці" про те, що, згідно з розпорядженням уряду, постраждалі від повені отримають компенсацію 30 тисяч гривень на капітальний ремонт, я звернулася до Першотравневої райради. Там мені відповіли, що про таке не чули і сказали: "Ідіть по гроші до того, хто таке написав!", – розповідає Ніна Данилюк. – Після повторної публікації про те, що мешканці Герцаївського району вже отримали компенсаційні виплати, знову прийшла до чиновників райради. Сказали, що то Азаров просто так говорив, а грошей із Києва не дають. У понеділок, 16 серпня, знову приходили з комісії. Подивилися і сказали: "Навіщо ви купували цей будинок? Тепер сушіть". Мовляв, самі винні, а ми нічого вдіяти не можемо.

В управлінні праці та соціального захисту населення Першотравневої районної ради повідомили, що п’ять із десяти пошкоджених стихією будинків віднесли до ІІІ категорії, чотири – до ІІ, крім того, виплати за одним будинком здійснюватиме страхова компанія.

Зокрема на вулиці Залозецького до другої категорії, згідно з актами обстеження, належать два будинки – №60 та №68.
Ольга ГНІДАН
gnidan@mobuk.cv.ua

Позиція влади

Голова Першотравневої районної ради Юліан ВАНЬЧИЦЬКИЙ намагався запевнити кореспондента "МБ", що будинок на вулиці Залозецького, 68, капітальному ремонту не підлягає.

– Як же? На власні очі бачила акт обстеження, де зазначається, що підлягає, – дивуюся.

– Там потрібно змінювати акт обстеження. У понеділок виїжджала комісія, яка має змінити рішення, – каже голова.

– Але, якщо сім’я не може отримати 30 тисяч гривень компенсації, все одно відшкодування має бути. Пошкодження дійсно серйозні…

– Люди отримали тисячу гривень. Щоби отримати більшу компенсацію, мешканці повинні були відселитися з будинку. Та й звернулися вони по компенсацію запізно. У розпорядженні Кабінету Міністрів зазначено, що мешканців мали відселити і тільки у такому разі призначати компенсацію.

Як компенсують у Садгорі
В управлінні праці та соціального захисту населення Садгірської районної ради 68 садгірчан отримали по тисячі гривень першочергової допомоги.

– Постраждалим від повені у Садгорі надали ІІІ категорію, згідно з якою людям повинні доплатити ще по чотири тисячі гривень компенсації, – каже Валентина ФЕДОРОВА, заступник начальника управління, начальник відділу адресних виплат соціальних допомог. – Згідно з розпорядженням уряду, немає значення, чи було постраждалих відселено із затоплених будинків і коли вони звернулися по допомогу. У нас, наприклад, жодну сім’ю, яка належить до ІІІ категорії, не було відселено зі свого помешкання. Також нещодавно звернувся ще один потерпілий. Комісія встановила, що його будівлю насправді пошкодила стихія. Він також отримає п’ять тисяч гривень компенсації.

Коментар

Заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Юрій ПІВЕНЬ:
– Якщо є акт обстеження, де встановлено, що будинок підлягає капітальному ремонту та внесений до реєстру пошкоджених повінню, власники отримають 30 тисяч гривень. 21 мільйон із 45 мільйонів гривень ми вже отримали. Наприкінці серпня чекаємо на решту – 24 мільйони. Постраждалі всіх категорій, як у Чернівцях, так і в області, компенсації отримають.
19-08-2010, 11:03
Коментарів 0 Переглядів 1 893

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!