RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Новобудови «розморозили»

У Чернівцях відновили будівництво нового житла. І, як стверджують ріелтери, буковинці знову цікавляться квартирами в новобудовах. Причому найбільший попит – на малометражні квартири і будинки, які майже готові або вже здані в експлуатацію. Як і раніше, цінову політику значною мірою визначають заробітчани.

Більшість новобудов ожили

– Коли почалася криза, всі новобудови "заморозили", – розповідає Дмитро ЛЕПКАЛЮК, директор агентства нерухомості. – Причина проста: коли будівництво було на підйомі, забудовники вкладали в нього значні кошти. Крім того, земельні ділянки купували на аукціонах за величезні суми. А це значне навантаження на собівартість – 150-350 доларів на квадратний метр. Тому житло й коштувало 1-1,5 тисячі доларів за квадратний метр. Більше того, щороку вартість нерухомості зростала на 20 відсотків. Так було від 2006-го до жовтня 2008 року. Коли почалася криза, купувати квартири в новобудовах перестали.

Зараз забудовники почали оживляти ринок новобудов – шукати кошти для поновлення будівництва, приваблювати покупців акціями та зниженням цін. Спочатку поновили будівництво на Червоноармійській, потім на Руській, Герцена, Кутузова тощо. Чотири місяці тому відновили роботи в житловому комплексі "Фортеця" на вулиці Червоноармійській. Забудовник знайшов кошти і найняв чернівецького генпідрядника. Квартири в цьому комплексі, а також у новобудові на вулиці Суворова зараз найдорожчі, оскільки вважаються елітним житлом. Зокрема на вартість впливає монолітно-каркасне будівництво, розраховане на 9-бальний землетрус.

"Ціну тут тримають у межах тисячі доларів за квадратний метр. Хоча в Чернівцях оптимальна вартість квартир в елітних новобудовах – 900-950 доларів за квадратний метр", – вважає Д. Лепкалюк.

Загалом із початку кризи більшість забудовників знизили вартість квартир, хоча лише в доларовому еквіваленті. Якщо в період підйому вартість квадрата становила 1-1,5 тисячі доларів, то нині – 750-1000 доларів. А ось щодо гривні, то ціновий коридор практично не змінився – 5-7,5 тисячі гривень за квадратний метр.

– На житло в новобудовах попит справді є, – підтверджує Сергій БОСОВИК, генеральний директор агентства нерухомості. – З огляду на те, що квартири в нових будинках дешевші, ніж на вторинному ринку, на 10, а подекуди і на 15-20 відсотків, є індивідуальне опалення, нові комунікації тощо. Хоча є клієнти, які обирають квартири саме на вторинному ринку.
Серед переваг вторинного ринку: готова документація на квартиру, одразу визначені суми оплати за житлово-комунальні послуги, відомо, які сусіди, тощо.

Економія – 200 доларів на квадраті

На думку Дмитра Лепкалюка, економія при купівлі житла в новобудові, порівняно з житлом на вторинному ринку, становить приблизно 200 доларів на квадратному метрі. Наприклад, двокімнатну "чешку" в Чернівцях із дво-п’ятирічним ремонтом пропонують за 56-60 тисяч доларів, без ремонту – 52-56 тисяч (загалом при продажу вторинного житла продавець хоче мати з квадратного метра – 950-1000 доларів).

Перш ніж оселитися у помешканні, потрібно підготувати квартиру до ремонту, зняти старе покриття, вивезти будівельне сміття, замінити мережі, а потім зробити ремонт. Зважаючи на вартість підготовчого етапу і самого ремонту, квартира коштуватиме господарям приблизно 1300 доларів за квадратний метр.

Житло в новобудові можна купити за 800 доларів за квадрат. Причому квартира вже готова до ремонту, а всі внутрішні мережі нові. Таким чином загальні витрати становитимуть тисячу доларів за квадратний метр.

На етапі будівництва охочіше купують житло у місцевих забудовників

Найбільшого попиту зараз зажили квартири-малометражки. Якщо до кризи мав значення великий метраж, то тепер житло площею понад 80 квадратних метрів продати важко.

Як і попередніми роками, житло в новобудовах добре продається за рахунок заробітчан.

Іпотечне кредитування хоч і частково повернулося, але ще для більшості буковинців недоступне.

За спостереженнями Сергія Босовика, серед покупців новобудов заробітчан приблизно 40-50 відсотків. Причому більшість із них вкладають кошти, якщо будинок здано в експлуатацію і в квартирі вже зроблено ремонт.

Загалом добре продаються квартири в новобудовах, які готові на 90 відсотків або вже здані в експлуатацію. А в напівготові будинки буковинці вкладають кошти тепер обережно, здебільшого якщо знають забудовника і довіряють йому. "Таких забудовників у Чернівцях троє-четверо", – вважає Сергій Босовик.

Обираючи квартиру в новобудові, звернути увагу на забудовника радить і Дмитро Лепкалюк, особливо якщо будинок на стадії будівництва: "Якщо забудовник чернівецький, інформацію про нього зібрати легко, адже наше місто маленьке. А якщо немісцевий, краще перестрахуватися і зачекати, доки він добудує".
Марина КАРАСЬОВА

Популярно
 Однокімнатні квартири площею до 50 квадратних метрів. Якщо помешкання 36-40 метрів, забирають ще на стадії котловану.
 Двокімнатні – 56-65 квадратів.
 Трикімнатні – 75-80 квадратів. Якщо навесні трикімнатними квартирами взагалі не цікавилися, то зараз знову почали запитувати.

Де хочуть жити
Найкомфортнішими для життя, як і раніше, залишаються район проспекту Незалежності, вулиці Комарова, Стасюка, Гайдара, Червоноармійська. Поступаються їм вулиця Південно-Кільцева і бульвар Героїв Сталінграда. Так само, незважаючи на розвинену інфраструктуру, не серед найпопулярніших районів залишається вулиця Руська.
12-08-2010, 11:08
Коментарів 0 Переглядів 9 454

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.