RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Обмундирування» школяра обійдеться мінімум у дві тисячі гривень

У відділах канцтоварів та дитячого одягу – аншлаг. Батьки готуються до Першого вересня. У декого в руках – чималі списки. Продавці радять подбати про необхідне заздалегідь, бо наприкінці серпня вибір буде меншим.

– Наприкінці місяця вибір уже не такий, – розповідає Марія МІНЬТЯНСЬКА, продавець магазину канцтоварів. – Щось ми і зараз не замовляємо. Наприклад, портфелі вже не замовлятимемо – у нас їх такий вибір, що ніде розкласти. А ціни, порівняно з минулим роком, не змінилися.

Пані Марія каже, що на шкільне приладдя батьки цьогоріч викладають у середньому 300-500 гривень. Основне у цій сумі – вартість портфеля.

Придбати шкільний рюкзак можна і за 250-500 гривень, і за 50. Однак педагоги радять пам’ятати, що портфель повинен обов’язково вміщувати папку формату А4. Краще обирати модель із твердою спинкою. М’яка спинка деформується при заповненні шкільним приладдям і зміщує центр тяжіння, надаючи додаткове навантаження на поперековий відділ хребта. Якщо ж купуєте сумку, оберіть модель зі зручною і міцною ручкою.

Але найбільші шкільні витрати – на одяг (шкільну форму, спортивну форму, блузки і сорочки тощо) та взуття для школярика.
Аллі КИРИЛЕНКО потрібно одягнути двох дітей. Жінка підрахувала, що лише на одяг знадобиться не менше трьох тисяч гривень.

– Купила одну блузку – заплатила за неї 160 гривень, – каже пані Алла. – Але не буде ж дитина ходити постійно в одній блузці. Потрібно, як мінімум, дві. Пара колгот – 50 гривень, туфлі – 300-400, портфель – трохи більше 300 гривень. Про канцтовари взагалі мовчу. Здається, дрібниці, але загалом вийде цілком пристойна сума. Мінімум на одяг потрібно витратити півтори тисячі гривень. Це тільки для молодшої дочки. А для старшої – значно більше.

Пані Світлана цьогоріч відправляє сина до першого класу. Каже, що на покупки навряд чи вистачить двох тисяч гривень.
Продавці в магазинах зізнаються, що 1500-2000 гривень на шкільні речі – це ще досить економний варіант. Деякі покупці лише на одяг для школяра витрачають більше трьох тисяч.

Ціни на шкільну форму зросли на 20-30 гривень, порівняно з минулим роком. Форма-"трійка" із сарафаном, брюками та жакетиком для дівчат коштує від 250 гривень. Блузка обійдеться в середньому в 100-125 гривень. Форма для дітей молодшого шкільного віку коштує однаково, незалежно від розміру. Здебільшого в продажу форма синього кольору.

Вартість шкільного костюма для хлопчиків молодшого шкільного віку – в середньому 150-270 гривень. Для старшокласників костюми дорожчі – 270-300 гривень. Костюми з Китаю найдешевші. Їхня вартість – 150-180 гривень. Не набагато дорожчі, але якісніші костюми українського виробника. "Трійка" обійдеться від 220 гривень. 

Купіть два пенали, а мобілку залиште вдома

Вчителі молодших класів радять батькам не захоплюватися дорогими і різнокольоровими канцтоварами, щоби не відволікати увагу дитини на уроках. Вони зокрема рекомендують:

– Зошити варто купувати однотонні, українського виробництва. Вони якісніші, клітинки в них чіткіші. А це особливо важливо, оскільки діти вчаться писати, – радить Марія ТРАВЕЦЬКА, вчитель початкових класів спеціалізованої школи I ступеня №9. – Крім того, в таких зошитах чорнило, яким пишуть діти в початкових класах, не розмазується і не переходить на зворотний бік листка. Також потрібні зошити у косу лінійку.

 Чорнильні ручки не варто купувати надто дорогі – це не є гарантією їхньої якості. Крім того, діти маленькі, ще не вміють з ними вправлятися. Ручка часто падатиме і ламатиметься, доведеться знову витрачатися.
 Олівці мають бути якісні, добре підточені.
 Пенали краще купувати прості, щоби складати туди лише необхідне – ручку, олівець. А масивні пенали з багатьма відділеннями лише відволікатимуть дитину. Кольорові олівці та фломастери краще зберігати в окремому пеналі та виймати за необхідності.
 Не варто забувати про обкладинки для зошитів та підручників.
 Деякі діти беруть із собою до школи улюблені іграшки. Педагоги цього не забороняють, бо навчання в першому класі відбувається
в ігровій формі. Проте іграшки мають бути невеликі за розмірами, не ігрові, не музичні. Загалом іграшки допомагають дитині легше пережити зміну обстановки та адаптуватися у школі.
 А ось мобільні телефони залиште вдома. У початкових класах це зовсім непотрібні речі, адже зі школи дитина сама не піде, а зв’язатися з батьками можна через вчителя. Крім того, ігри на мобільних телефонах відволікають дітей на перервах – замість того, щоби пройтися і відпочити, школярі сидять на місці та вдивляються в екран мобільного.
 Також дитині для школи знадобляться спортивна форма для занять фізкультурою та змінне взуття. Пані Марія не радить орієнтуватися за брендами, а купувати зручний одяг. Носити форму з собою чи залишати у класі – вирішувати батькам. (Я. Ященко) n

Шкільні ярмарки будуть наприкінці місяця

Асортимент шкільних товарів у магазинах та на ринках поповнили ще декілька тижнів тому. Однак наприкінці серпня в Чернівцях можуть відкрити ще й вуличні спеціалізовані ярмарки.

Нещодавно президент України дав доручення головам ОДА розгорнути мережу шкільних ярмарків. На них має бути представлено повний асортимент шкільних форм та шкільного приладдя за доступними цінами. А розпочати свою роботу ярмарки повинні із середини серпня.

– Якщо президент сказав, отже, так і буде, – каже Євген КРАМАРЕНКО, заступник начальника департаменту економіки міськради. – Хоча ми й без його наказу це щороку робимо. Найближчим часом плануємо зібратися з директорами ринків та торговельних центрів, щоб обговорити це питання і з’ясувати, чи варто виносити ярмарки на вулицю. Минулими роками ми організовували їх на спеціальних майданчиках, проте зараз все можна придбати у магазинах та великих торговельних центрах. Не знаю, чи добре це робити на вулиці, де багато пилюки.

Ярмарки почнуть діяти вже у другій половині місяця, адже поки що ще немає достатнього завозу товару. (Я. Ященко) 

У синтетичній формі дитина частіше застуджуватиметься

Одяг і взуття для школяра повинні бути добротними і якісними, радить Надія КУТИНІНА, заступник начальника обласного управління у справах захисту прав споживачів. Адже їх дитина носитиме щодня по шість-вісім годин. Тож від цього залежать і її самопочуття та здоров’я.

– Батьки повинні дуже ретельно підбирати весь гардероб дитини, – розповідає Надія Кутиніна. – Все має бути безпечним. На одязі обов’язково читайте етикетку, купуйте речі, в яких більше натуральних волокон (шерсть, бавовна). Якщо одяг виготовлено з синтетичної тканини, дитина пітнітиме, можуть з’явитися алергія, грибкові захворювання, почастішати застуди.

Дитячі взуття, шкарпетки та білизна – тобто все, що прилягає до тіла, – підлягає обов’язковій сертифікації. На цей асортимент товарів у продавця повинен бути сертифікат відповідності. Для решти товарів – висновок санітарно-гігієнічної експертизи. Якщо ці документи і маркування наявні, споживачі можуть не хвилюватися за безпечність цього товару. Якщо цього немає, товар могли виготовити кустарним способом, тобто з використанням недозволеної для виготовлення цього товару сировини або заборонених технологій, що може завдати шкоду здоров’ю маленьких дітей. Наприклад, дитяче взуття без супінатора – це порушення технології виготовлення. Якщо його носити тривалий час, у дитини виникає плоскостопість.

Також, згідно з Держстандартом, усі внутрішні деталі взуття повинні бути виготовлені з натуральної шкіри. Якщо вони зроблені з синтетичних матеріалів, ноги дитини пітнітимуть, можуть виникнути грибкові захворювання.

Поради споживачам

 Першою ознакою якісного товару є відповідне маркування – повна інформація українською мовою на етикетці про назву товару, склад, назву підприємства-виробника та його адресу тощо. Якщо ж на товарі зазначено лише "виготовлено в Україні" чи "виготовлено в Китаї", такі речі сумнівного походження, і їх краще не купувати.

 На маркуванні одягу має бути вказано склад тканини, з якої виготовлено товар.

 Письмове приладдя, одяг школяра повинні пройти обов’язкове лабораторне дослідження на предмет їхньої безпеки і супроводжуватися санітарно-гігієнічними висновками. Якщо таких висновків продавець не може надати, товар краще не купувати.

 Потрібно звертати увагу на запах товару. Якісна продукція зазвичай взагалі не має запаху. Якщо ж відчули різкий запах – це перша ознака того, що товар неякісний. Це стосується усього – від взуття до олівців. (Я. Ященко) 
12-08-2010, 13:01
Коментарів 0 Переглядів 2 975

Теги -

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.