RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Лісові пожежі в Росії забрали життя понад 30 осіб і тисячі людей залишили без домівок. Країну поволі охоплює продуктова паніка. Люди скуповують борошно та крупи мішками. Острах голоду спричинив справжній ажіотаж. Деякі продукти за тиждень подорожчали на 10-20 відсотків.

– Дуже страшно, хоча пожежі на півдні області, а ми живемо на півночі, – розповіла "МБ" Надія ЧЕСТЯКОВА, мешканка Уренського району Нижньогородської області. – Цілі села вигоріли. А у нас хоч і немає пожеж, але все довкола в диму. Люди налякані. Всі бояться голоду. В магазинах ажіотаж на борошно, макарони, крупи, олію. Все, що може довго зберігатися, розмітають із полиць. А ціни зростають щогодини.

За словами жінки, про всяк випадок найнеобхідніші речі та документи вони вже склали в одному місці. Але сподіваються на краще. За літо дощ був тут лише двічі. На городах усе висохло. Зокрема і стратегічний продукт – картопля. Через засуху більшість селян не змогла заготувати сіно для худоби. Тому не виключено, що ближче до зими її почнуть масово різати.

Анна САМСОНОВА, мешканка містечка Єлабуга, що в Республіці Татарстан, також розповіла у телефонній розмові, що люди в їхньому регіоні налякані можливим дефіцитом продуктів. "Борошно купують мішками, а де його зараз зберігати? – каже Анна Георгіївна. – В будинку температура 40 градусів. За літо дощу не було жодного разу, трава посохла, худобу нічим годувати. На городах усе згоріло. Щовечора поливаю, але як у прірву – нічого не росте. Всі продукти дорожчають, але про запас не купую. Як буде, так буде".

Засуха спричинила стрибок світових цін

Російська влада запевняє, що дефіциту продовольства в країні через засуху не буде, незважаючи на надзвичайну ситуацію в 23 регіонах Росії. А цінові стрибки, як заявив перший віце-прем’єр Віктор ЗУБКОВ, – ніщо інше, як спекуляція на панічному настрої людей. Натомість міністр сільського господарства і продовольства Татарстану Марат АХМЕТОВ хоч і обіцяє, що хліб у республіці дорожчати не буде, але визнає: своїх картоплі, моркви, капусти та інших овочів уже не вистачає.

Ще на початку липня Міністерство сільського господарства Росії знизило прогноз врожаю зернових з 97 до 85 мільйонів тонн і не виключає подальшого зниження. У Російському зерновому союзі впевнені, що хліб не подорожчає завдяки минулорічному врожаю і підтримці держави, але на тваринницькому секторі засуха може позначитися. Через те, що худобу буде нічим годувати, селяни почнуть різати велику рогату худобу. А це спричинить дефіцит молочної продукції.

Через засуху в Росії світові ціни на пшеницю сягнули максимуму за 13 місяців. За словами Річарда ФЕЛЬТЕСА, спеціаліста з вивчення товарних ринків США, експерти занепокоєні тим, що аномальна спека в низці сільськогосподарських регіонів Росії може призвести до втрати частини врожаю. Тому аналітики були змушені скоригувати прогнозовані обсяги поставок у бік зменшення.

В Україні поки що не панікують

В Україні продуктового ажіотажу немає, незважаючи на засуху в південних районах та повені в західних областях. Хоча певні спроби маніпулювати настроями людей є, зокрема резонансна заява міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка про можливе подорожчання хліба через підвищення цін на зерно. А також раптове і суттєве подорожчання гречки. За інформацією Української аграрної конфедерації, під впливом дефіциту за рік вартість крупи підвищилася в 1,7 разу. А нинішнє істотне зменшення запасів гречки старого врожаю дає підстави для спекулювання цінами. Причому валовий збір гречаної крупи прогнозують меншим за торішній, тому, на думку експертів, після збору нового врожаю ціна якщо і знизиться, то до попереднього рівня вже не повернеться.
Марина КАРАСЬОВА

До теми

Лісові пожежі в Росії тривають. Синоптики прогнозують, що цього тижня в центральній частині Росії температура повітря сягатиме 40 градусів загрожуючи новими лісовими та торф’яними пожежами. Найскладніша ситуація в Нижньогородській, Владимирській, Воронезькій областях, а також у Мордовії.
В Україні синоптики також прогнозують сильну спеку – 35-39 градусів в усіх областях України (у Криму – до 42 градусів), окрім західних. 3-4 серпня очікується висока (4 класу) та надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека. 5-6 серпня синоптики попереджають про переважно надзвичайну (5 класу) пожежну небезпеку.
За повідомленням МНС, на території Київської області, в селі Леонівка Іванківського району, горить 0,7 га торфовищ. За інформацією деяких ЗМІ, ще перед вихідними на Київщині одразу в трьох районах почали горіти торф’яники.
3-08-2010, 10:39
Коментарів 0 Переглядів 1 822


Тваринка не змогла самотужки вибратися та жалібно скавчала

Чернівціобленерго" оприлюднив години заживлення груп споживачів
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.