Перші кавуни – з теплиць

у номері / суспільство
2 209
0
З’явилися кавуни на міських базарах два тижні тому. Завозять їх із Херсона. Продають поки що ті, які вирощують у теплицях. Вартість дві-дві з половиною гривні за кілограм. Продавці кажуть, що продукт якісний, бо кожні три дні проходить лабораторну перевірку.
Продавець кавунів Олена РАТІЗНИК показує сертифікат якості й розповідає, що найбільше кавуни все ж купують у серпні, а не зараз. Проте ціни не дуже різняться.

– Просто зараз багато хто не впевнений у тому, наскільки кавуни корисні для здоров’я і чи не завеликий вміст нітратів у кавуні, – додає Олена.

Природним шляхом кавун дозріває до середини серпня – на початку вересня. Тому саме в цю пору вони й найсмачніші.
У лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи, яка знаходиться на ринку "Центральний", розповіли, що допустимий вміст нітратів у кавунах становить 60 мг/кг. Ягоди ж, які продають на ринку, за результатами лабораторних досліджень, містять не більше 42 мг/кг. Тому купувати кавуни, запевняють експерти, безпечно.

– Якщо кавун "дзвенить" – значить, неспілий, – переконує продавець кавунів Володимир АНТОНЮК. – Сухий хвостик не завжди показник спілості ягоди. Він міг засохнути і під час перевезення. Кавун смачний, якщо при стискуванні руками він потріскує. Показником спілості плоду є також жовта земляна цяточка.

Лікарі застерігають чернівчан не купувати кавуни у стихійних торговців. Навіть якщо кавун якісний та безпечний, при торгівлі у стихійних місцях він може набрати шкідливих викидів автомобілів, солей важких металів. Розрізані шматки небезпечні ще й тим, шкідливі мікроорганізми, наприклад, кишкову паличку, розрізана ягода може дуже легко "підхопити".

Як самому перевірити кавун на вміст нітратів
М’якоть "нітратного" кавуна – інтенсивно червона з легким фіолетовим відтінком. А волокна, які йдуть від серцевини до шкірки, не білі, на відміну від якісних кавунів, а жовтуваті.
Якщо розтерти шматочок кавунової м’якоті у склянці води і рідина просто помутніє, це означатиме, що плід не містить нітратів. Якщо ж вона почервоніла або порожевіла – то це ягода, перенасичена небезпечними речовинами.
Розрізавши кавун, можна оглянути зріз: у шкідливого поверхня гладка, а у натурального – горбиста.
Марина КОРПАН
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують