RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

З’явилися кавуни на міських базарах два тижні тому. Завозять їх із Херсона. Продають поки що ті, які вирощують у теплицях. Вартість дві-дві з половиною гривні за кілограм. Продавці кажуть, що продукт якісний, бо кожні три дні проходить лабораторну перевірку.
Продавець кавунів Олена РАТІЗНИК показує сертифікат якості й розповідає, що найбільше кавуни все ж купують у серпні, а не зараз. Проте ціни не дуже різняться.

– Просто зараз багато хто не впевнений у тому, наскільки кавуни корисні для здоров’я і чи не завеликий вміст нітратів у кавуні, – додає Олена.

Природним шляхом кавун дозріває до середини серпня – на початку вересня. Тому саме в цю пору вони й найсмачніші.
У лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи, яка знаходиться на ринку "Центральний", розповіли, що допустимий вміст нітратів у кавунах становить 60 мг/кг. Ягоди ж, які продають на ринку, за результатами лабораторних досліджень, містять не більше 42 мг/кг. Тому купувати кавуни, запевняють експерти, безпечно.

– Якщо кавун "дзвенить" – значить, неспілий, – переконує продавець кавунів Володимир АНТОНЮК. – Сухий хвостик не завжди показник спілості ягоди. Він міг засохнути і під час перевезення. Кавун смачний, якщо при стискуванні руками він потріскує. Показником спілості плоду є також жовта земляна цяточка.

Лікарі застерігають чернівчан не купувати кавуни у стихійних торговців. Навіть якщо кавун якісний та безпечний, при торгівлі у стихійних місцях він може набрати шкідливих викидів автомобілів, солей важких металів. Розрізані шматки небезпечні ще й тим, шкідливі мікроорганізми, наприклад, кишкову паличку, розрізана ягода може дуже легко "підхопити".

Як самому перевірити кавун на вміст нітратів
М’якоть "нітратного" кавуна – інтенсивно червона з легким фіолетовим відтінком. А волокна, які йдуть від серцевини до шкірки, не білі, на відміну від якісних кавунів, а жовтуваті.
Якщо розтерти шматочок кавунової м’якоті у склянці води і рідина просто помутніє, це означатиме, що плід не містить нітратів. Якщо ж вона почервоніла або порожевіла – то це ягода, перенасичена небезпечними речовинами.
Розрізавши кавун, можна оглянути зріз: у шкідливого поверхня гладка, а у натурального – горбиста.
Марина КОРПАН
20-07-2010, 10:00
Коментарів 0 Переглядів 2 197

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.