RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » у номері » суспільство » Перші кавуни – з теплиць

З’явилися кавуни на міських базарах два тижні тому. Завозять їх із Херсона. Продають поки що ті, які вирощують у теплицях. Вартість дві-дві з половиною гривні за кілограм. Продавці кажуть, що продукт якісний, бо кожні три дні проходить лабораторну перевірку.
Продавець кавунів Олена РАТІЗНИК показує сертифікат якості й розповідає, що найбільше кавуни все ж купують у серпні, а не зараз. Проте ціни не дуже різняться.

– Просто зараз багато хто не впевнений у тому, наскільки кавуни корисні для здоров’я і чи не завеликий вміст нітратів у кавуні, – додає Олена.

Природним шляхом кавун дозріває до середини серпня – на початку вересня. Тому саме в цю пору вони й найсмачніші.
У лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи, яка знаходиться на ринку "Центральний", розповіли, що допустимий вміст нітратів у кавунах становить 60 мг/кг. Ягоди ж, які продають на ринку, за результатами лабораторних досліджень, містять не більше 42 мг/кг. Тому купувати кавуни, запевняють експерти, безпечно.

– Якщо кавун "дзвенить" – значить, неспілий, – переконує продавець кавунів Володимир АНТОНЮК. – Сухий хвостик не завжди показник спілості ягоди. Він міг засохнути і під час перевезення. Кавун смачний, якщо при стискуванні руками він потріскує. Показником спілості плоду є також жовта земляна цяточка.

Лікарі застерігають чернівчан не купувати кавуни у стихійних торговців. Навіть якщо кавун якісний та безпечний, при торгівлі у стихійних місцях він може набрати шкідливих викидів автомобілів, солей важких металів. Розрізані шматки небезпечні ще й тим, шкідливі мікроорганізми, наприклад, кишкову паличку, розрізана ягода може дуже легко "підхопити".

Як самому перевірити кавун на вміст нітратів
М’якоть "нітратного" кавуна – інтенсивно червона з легким фіолетовим відтінком. А волокна, які йдуть від серцевини до шкірки, не білі, на відміну від якісних кавунів, а жовтуваті.
Якщо розтерти шматочок кавунової м’якоті у склянці води і рідина просто помутніє, це означатиме, що плід не містить нітратів. Якщо ж вона почервоніла або порожевіла – то це ягода, перенасичена небезпечними речовинами.
Розрізавши кавун, можна оглянути зріз: у шкідливого поверхня гладка, а у натурального – горбиста.
Марина КОРПАН
20-07-2010, 10:00
Коментарів 0 Переглядів 2 187

Теги -

Дівчина вчора, 23 листопада, пішла з дому та досі не повернулася
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.