RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Цьогоріч у зв’язку з активізацією зсувів у селі Чорногузи Вижницького району ще 10 будинків у черзі на відселення. А навіть ті протизсувні заходи, які повинні були здійснити після зсуву 2008 року, до кінця не довели.
Сільський голова Чорногузів Володимир КЛИМ розповів нам, що ця історія є очевидною, бо обсяг виконаних робіт і фінансування не збігаються. Згідно з проектом, роботи з першочергових протизсувних заходів не виконано. "Це відстежувати – не наші функції. Але треба, щоби був контроль за грошима. Та у нас в державі давно діє схема – оскільки перевіряють лише головного підрядника, набирають субпідрядників. На тому й кінці у воду", – коментує ситуацію сільський голова.

– Не кажу, що нічого не робили, – продовжує Володимир Опанасович. – Було вирито траншеї, прокладено труби, вкладено каптажні колодязі, але роботи не завершили. В липні цього року депутати Чорногузівської сільради самі звернулися до прем’єр-міністра, щоби тимчасово призупинили виконання профінансованих урядом робіт у селі, згідно з наявним проектом протизсувних заходів. Річ у тім, що проект не допрацьовано, і він містить грубу помилку – у ньому не передбачено відведення вод із зони зсуву мережею канав у долину річки Черемош. У нас немає жодного відводу в Черемош, уся вода тече уздовж села й зникає внаслідок природного дренажу. А як припинить зникати? Тоді затопить усе село.

– Виходить і так, що проведенням невідкладних протизсувних заходів охоплено лише 10 відсотків території села, – каже сільський голова. – На решту навіть не зроблено проектно-кошторисної документації.

Ми стукаємо у кожні владні двері. Нам треба допомогти зі зйомками, бурінням свердловин та нанесенням на карту меж підземного озера над нашим селом. Воно пролягає аж до Берегомета та Лукавців і знаходиться на 40-50 метрів вище села. Треба схематично зобразити на карті села реальну водну ситуацію, із зазначенням варіантів скиду води у русло річки Черемош.

Необхідно обстежувати весь масив. Наразі ж 40 будинків чекають на відселення, з них десять треба відселити вже. Подіти ж людей нікуди, хіба що в будинок культури або школу.

Мешканці села Чорногузи говорять, що не знають, на що витрачено понад мільйон гривень. На своїх городах вони нарахували три дренажні гілки, що мають відводити воду. Але вони не працюють, а лише поробили на їхніх ділянках ставки.

– Водовідвідну систему почали робити ще взимку, але так і не доробили, – розповідає мешканець села Чорногузи Дмитро КИШЛЯК. – Одна дренажна гілка проходить через мою присадибну ділянку. За задумом, вода зі схилів мала би стікати до колодязя, й по трубах – до низу в шанці. Труби в землю таки вкопали, через кожні 50-60 метрів поклали колодязі. На початку цієї системи спочатку поклали невеликий за діаметром колодязь, та потім забрали, сказали, що замалий. Відтоді вода накопичується на моєму городі. Напевно, труби забило. Виводу води ж до річки у селі немає.

Селяни живуть із зібраними валізами й клунками.

– Хата підперта ззаду колодами, а днями завалився підвал, – плаче місцева мешканка Євгенія ДЕВДА. – На подвір’ї розходиться земля. Що ми тут будемо робити? Хотіли в клуб відселити, а я туди не хочу.

А Галина ЧОРНЕЙ відмахується рукою:
– Не сьогодні у нас ця проблема виникла. Зараз лише молюся Богу, щоби хата вціліла. Найгірше жити у страху.
Антоніна БАБЧУК
15-07-2010, 11:03
Коментарів 0 Переглядів 1 628

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.