RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Під час виїзної редакції у Садгорі другого липня кореспонденти "МБ" побували на вулиці Артема. Під час злив тут вода затопила будинки до рівня 50 сантиметрів.

Зараз вода спала, але у хатах – волога, всі речі – на підвищеннях.
Дарія Андрєєва на подвір’ї пере одяг.

– Привезли чисту воду, я хоч поперу, – каже жінка. – Бо у криницях вода бруднюща! Їх ніхто не чистить, не перевіряє воду. Коли 2008 року була повінь, нам у санепідемстанції сказали, щоби ми самі приносили проби води і заплатили за аналіз, який тоді коштував 70 гривень. Напевно, і цього року скажуть приносити, але звідки у нас гроші? Живемо, як бомжі: вікна та двері у хаті відчинено, усі речі – на підвищеннях. Під підлогою – досі вода. Ідеш долівкою, а з-під ніг вода бризкає. Під час злив вода в хаті була по коліна. А хата у нас саманна. Можете уявити, що тепер із того саману: він увесь розмок і ввібрав воду. У кімнатах тхне сирістю. Ночуємо з чоловіком на роботі. Стелимо покривала на дошки і так спимо. А додому ходимо тепер, як на роботу. Пропав увесь город. З урожаю залишилася лише жменька гнилої картоплі.

Підлогу та стіни сушать вентилятором

Садгірчанка Наталія ВИШНЕВСЬКА лише торік зробила ремонт на 10 тисяч гривень. Стіни та підлога у кімнатах вологі, жінка сушить їх вентилятором. Диван – одна з небагатьох речей у хаті, що не намокли, – стоїть на підпорах.

– Спочатку в нас була дерев’яна підлога, але ми з чоловіком побачили, що з цими зливами дерево довго не протягне, зняли її й поклали бетонну, – каже пані Наталія. – Усі речі повиносили за хату. Після злив приходили з райради, складали акти. Але ніхто нічим поки що не допоміг. Добре, що хоч воду щодня привозять.

Після повені 2008-го вода у колодязі – з жовтим нальотом

Ночує на горищі і Галина КУРУЩАК. В її помешканні вода хоч і зійшла вже, але стіни вологі, дихати неможливо.

– Ми живемо у хаті втрьох із донькою і внучкою, – каже пані Галина. – Але зараз вони ночують у знайомих, а я сплю на горищі.
Жінка каже, що після повені 2008 року вода в її криниці має жовтий наліт, а кільця у колодязі зелені.

– Я вже і вапном ті кільця білила, і хлоркою обробила – нічого не допомагає, – розповідає чернівчанка. – І вода не очищується. Навіть боюся її пити.

Вода намочила нові меблі

Сім років живе на вулиці Артема Галина КВАСНИЦЯ, мати трьох дітей. На стінах її помешкання видно сліди від води, скрізь сирість.

– Після повені 2008 року викинули старі меблі й купили нові за 4700 гривень, – розповідає пані Галина. – Але й ці вже підтопила вода. У хаті постійно волога, на стінах грибок, боюся дітей тут залишати. У них і так хворі легені.

Мешканцям підтоплених
будинків дадуть по тисячі гривень


За словами голови Садгірської районної в місті ради Юрія БУРЕГИ, мешканцям підтоплених будинків виділять по тисячі гривень.

– Кошти вже надійшли до відділення "Укрпошти" і, швидше за все, із завтрашнього дня (7 липня, – ред.) люди зможуть отримати компенсації, – запевнив Юрій Бурега. – Ми вирішили, що гроші листоноші приноситимуть людям додому. У Садгорі є 66 затоплених будинків. Багато помешкань постраждало на вулиці Артема. Насамперед це старі будівлі, в яких низькі фундаменти.
За словами голови райради, воду мешканцям розвозитимуть, доки буде потреба.

– Зараз воду розвозять чотири машини з міськШЕПу, – каже Юрій Іванович. – Це вода з Рогізни з артезіанської свердловини. Також із власної ініціативи довозить воду машина з заводу, що у селі Микулинці на Тернопільщині.

Щодо того, чи будуть людям розчищати забруднені криниці, Юрій Бурега сказав: "Поки що чистити криниці рано, бо рівень грунтових вод у більшості вулиць ще не дозволяє відкачувати воду. Усі виділені гроші – п’ять мільйонів гривень – витрачено на відшкодування збитків потерпілим. Тому мешканцям доведеться відкачувати воду самотужки.

Загалом, за словами Юрія Буреги, злива завдала Садгірському району збитків на один мільйон 400 тисяч гривень.

– Пошкоджено об’єкти комунальної власності, будинки, дороги, береги річок, – перелічує голова. – Тож ми склали кошторис пошкоджень і відправили документи через управління капітального будівництва. Очікуємо, що нам пришлють кошти для ре­-
монту.
Галина МАРКІВ
markiv@molbuk.cv.ua,
Михайло САЛІТРА
salitra@molbuk.cv.ua
8-07-2010, 11:13
Коментарів 0 Переглядів 2 368

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.