RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З "повзучих" будинків на вулиці Барбюса, 51 та 49, люди категорично відмовляються виселятися. Пояснюють це тим, що жоден гуртожиток не замінить їм житла.

Пенсіонерка Нимидора ЮХТА – одна з тих, хто за жодних обставин не погоджується покидати свою оселю. "Я тут завішаюся перед дверима, але нікуди не піду!" – відповідає пані Юхта. На неї подано позов до суду щодо примусового відселення.

При вході до подвір’я будинку №51 мене зустріли троє малих псів, які спочатку почали гарчати та намагалися покусати за ноги. Відстали тільки після того, як я "пояснив" їм, що не чиновник і не збираюсь виселяти їхніх хазяїв. Сімдесятитрирічна Нимидора Іванівна спочатку теж пильно вдивлялася у дверне вічко, перш ніж впустити до хати. Потім все-таки впустила. Обпершись на залізну ложку для взуття, починає розповідати, чому все ж таки не хоче покидати дім.

– Мешкаю тут уже понад тридцять років, – розповідає Нимидора Юхта. – Цю хату ми купили разом із братом за 3 772 карбованці. Тоді це були чималі гроші. Потім вклали в неї ще 15 тисяч доларів на ремонт та протизсувне укріплення.

Будучи на пенсії, привезла на укріплення 15 машин глини. Тоді одна машина глини вартувала 150 гривень. Задарма мені ніхто шуфлі глини не дав. Добре, що допомогли онуки, але тепер їм винна. Я безліч разів писала та ходила до Ваньчицького та Федорука (голова Першотравневої райради та мер міста, – ред.), щоби видали квартиру. Куди поділися квартири, виділені на Хотинській ще за Кучми, які були призначені для людей зі зсувонебезпечних районів? Раніше вони не знали, що це зсувонебезпечний район? Я вже сімнадцять років ходжу, щоби добитися правди, а мене витурюють із кабінетів, підсміюючись. Так і виходила цукровий діабет, мікроінсульт і проблеми з селезінкою. За це мій чоловік воював на війні? За це я все життя працювала на шинному заводі на пресі? Тепер вони хочуть нас до гуртожитку виселити. Я вже не в тому віці, щоби покидати свій дім, у який вклала стільки грошей та сили. Я вже не маю страху, хочу просто спокійно жити.

На запитання, чи не боїться жінка мешкати в аварійному будинку, відповідає: "Якщо обвалиться все – піду донизу разом із глиною та будинком".

Під час розмови жінка підводиться, бере ручку та починає знервовано писати в блокноті звернення до чиновників із проханням не брехати.

– Ось так і напишіть. Нехай знають, що коли я ходила кабінетами, то мене ледь копанцями не виганяли. Але з моєї хати мене не виженуть. Не на ту натрапили. Я баба воєнна! Якось бачила всіх цих чиновників. Шкода, що тоді біля мене костура не було, а то я б їм задала…

Сусідка войовничої бабусі Ганна МЕДВЕДЮК із 51-го будинку теж відмовляється покидати своє житло.

– Я чула про наказ, але йому не підкоряюся, – каже Ганна Василівна. – Хіба що на ношах будуть виносити. Комунальники погано відремонтували дах, вода на стіни потрапляє, тому вони й псуються. А зсувна зона тут була завжди, і всі про це знали. Але це не заважало мені спокійно спати. Ось і зараз спокійно сплю. Просто потрібно, щоби вони розпочаті роботи завершували до кінця, а не до половини. Тоді й проблем не було би.

Як пояснили у Першотравневій райраді, виселяти людей із квартир силоміць ніхто не збирається.

– Навіть якщо винесуть судові рішення про примусове відселення, ми не матимемо права виселяти людей силоміць, – розповідає начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення райради Володимир ЗАТУРСЬКИЙ. – Намагатимемося їх якось вмовляти. Сподіваємося на їхнє усвідомлення серйозності ситуації. Але, якщо вони і надалі не погоджуватимуться, повинні написати розписку, в якій вказати причини своєї незгоди, та на те, що вони залишаються в будинках на свій страх та ризик.
Михайло САЛІТРА
salitra@molbuk.cv.ua

Офіційно
Iз зони зсуву відселено 40 осіб
"Мешканці, які тимчасово відселені до гуртожитку і житло яких не підлягатиме відновленню, отримають рівноцінне житло відповідно до чинного законодавства. Списки громадян, які потребуватимуть нового житла, вже формують", – повідомив п’ятого липня на нараді міський голова Микола ФЕДОРУК.

Наразі з 12 будинків, які опинилися в зоні зсуву, тимчасово відселено 40 мешканців, із них 16 – до гуртожитку, а решта виявили бажання поселитися у рідних. Повністю відселили з майном лише одну родину з будинку №57, повідомляє прес-центр міськради.
До розробки проекту першочергових заходів зі стабілізації зсуву на вул. Барбюса залучено фахівців геотехнічного інституту, а також спеціалізованого інституту з АР Крим.

За висновками експертів, тіло зсуву становить 12-15 метрів, ширина – 500 метрів. По горизонталі зміщення грунту в зоні зсуву склало 1,7 метра, по вертикалі – 2,5-3 метри. Зсувні процеси вийшли за межі ділянки, де здійснювали протизсувні заходи після 1995 року.
На першочергові заходи для стабілізації зсуву потрібно 100 мільйонів гривень.
8-07-2010, 10:56
Коментарів 0 Переглядів 1 601

Теги -
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!