RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Через сильні дощі в області затоплено чимало криниць, водогонів, вбиралень, сміттєзвалищ тощо. Через це можуть виникнути кишкові інфекції та інші серйозні інфекційні захворювання. Зростає й ризик зараження геогельмінтозами, збудниками яких можуть бути гельмінти (глисти), застерігають епідеміологи.

– Прикладом може бути серпень 1991 року, коли від дощів і прориву дамб на ставках Кіцманського та Заставнівського районів водою було залито хати, криниці, вбиральні та сміттєзвалища, – говорить Людмила БЕЛІНСЬКА, лікар-дезінфекціоніст міської дезстанції. – Тоді підозра на лептоспіроз була у понад 50 осіб, підтвердився діагноз у 20.

– Спалах інфекційних хвороб можна попередити, якщо дотримуватися простих правил гігієни, – говорить Юрій ПАДУРАРУ, завідувач епідеміологічного відділу обласної СЕС. – За відсутності привізної води у жодному разі не пийте воду з відкритих водойм та криниць. Адже внаслідок повені до цих джерел могли потрапити хвороботворні мікроби (збудники лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів тощо, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового тощо) зі скотомогильників, кладовищ, хлівів, полів та сміттєзвалищ.

Якщо ж немає можливості споживати якісну привізну воду, для пиття можна використовувати лише добре прокип’ячену воду. До того ж, у господарстві також потрібно використовувати лише добре прокип’ячену воду.

– Харчуватися рекомендую лише продуктами гарантованої якості. Їжу обов’язково потрібно варити, смажити, запікати, тобто піддавати термообробці, – наголошує Юрій Олексійович. – Овочі та фрукти перед споживанням необхідно ретельно мити кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім – обдавати окропом. Оскільки зараз спекотно, їжу потрібно споживати лише свіжу. А перед їдою обов’язково необхідно вимити руки з милом, у крайньому разі – протерти вологими серветками.

За словами Юрія Падурару, мухи, оси, комарі та інші комахи, щури та миші можуть переносити та бути збудниками інфекційних захворювань. Щоби знищити комах і гризунів та здійснити дезінфекцію на підтоплених територіях, необхідно звернутися до установ санітарно-епідеміологічної служби. Якщо ж немає можливості здійснити такі масові заходи, потрібно звернутися за консультацією та допомогою до закладів санепідслужби, лікарень, поліклінік, стаціонарних фельдшерсько-акушерських та тимчасових пересувних медпунктів.

– Якщо виникають питання щодо використання землі для сільськогосподарських робіт, раджу звернутися до закладів санепідслужби з проханням про здійснення дослідження грунту за мікробіологічними показниками, – говорить Юрій Олексійович.

– У разі виникнення підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипання на тілі, поява гнійників тощо) терміново зверніться по медичну допомогу, – наголошує Юрій Падурару. – Не варто займатися самолікуванням, адже перебіг інфекційних хвороб може бути непередбачуваним і з дуже важкими наслідками.

За інформацією міської дезінфекційної станції, у підтоплених та забруднених криницях необхідно провести санацію та знезараження води. Роблять це у три етапи. На першому етапі здійснюють попередню дезінфекцію води, на другому – очищення криниці з дезінфекцією намулу та бруду, на третьому – здійснюють остаточну дезінфекцію.

– Поки що до нас звертається небагато людей, адже дощі ще тривають, – повідомила Анастасія КОЛОТИЛО, дезінструктор, черговий бригадир міської дезінфекційної станції. – Щодня з проханням зробити дератизацію, санацію або дезінфекцію звертаються п’ятеро-шестеро осіб. Після закінчення дощів очікуємо набагато більше звернень. Вартість послуг залежить від площі.

За словами Надії ВОРОБЙОВОЇ, завідувача відділення комунальної гігієни облСЕС, споживати консерви з підтоплених підвалів та погребів не варто.

– Люди у нас заощадливі, запасаються домашніми консервами на багато років, – говорить Надія Воробйова. – Однак якщо банки з консервацією стоять у підвалі вже п’ять років, їх не можна споживати. Чи вживати закрутки з підтоплених підвалів? Їх придатність можна визначити за зовнішнім виглядом консерви, запахом. Але я не радила б їх споживати.

Коли ж ми пізніше зателефонували до відділу комунальної гігієни обласної СЕС, щоби з’ясувати кількість затоплених водогонів, насосних станцій та криниць, начальник відділу повідомила, що у неї немає часу: "Нєт времені, нєт, нєт. Я справкі готовлю, у нас МЧС", – і кинула слухавку. А головного лікаря облСЕС та його заступника не виявилося на місці. 
Леся ТОКАРЮК

Після сходження води необхідно:

 очистити поверхню грунту від сторонніх предметів та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

 індивідуальні вигрібні ями та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та проде­зінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;

 колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних патронів;

 здійснити дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;

 трупи загиблих тварин та птиці зібрати й захоронити на скотомогильниках під контролем закладів санітарно-епідеміологічної та ветеринарної служб.

Щоби вберегтися від гельмінтів, потрібно:

 вживати воду після кип’ятіння не менше 15 хвилин;

 мити руки з милом перед вживанням їжі, після робіт на присадибній ділянці, після відвідування вбиральні;

 обдавати окропом зелень, овочі, фрукти перед вживанням;

 не купатися у відкритих водоймах, де на це є заборона санітарно-епідеміологічної служби;

 стежити за особистою гігієною дітей, які безпосередньо контактують із предметами довкілля на ігрових майданчиках та в пісочницях.

Куди звернутися по допомогу?

Для проведення дератизації, дезінфекції та знезараження води в криницях можна звертатися в міську дезінфекційну станцію з профдезінфекції, що на вул. Горіхівській, 22, тел. 52-52-64. Послуги платні.
1-07-2010, 12:09
Коментарів 0 Переглядів 2 907

Теги -

На місці працюють профільні служби, працюють до алгоритму дій при таких повідомленнях
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У гостей була можливість спробувати себе у різних професійних напрямках


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.