RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Брат і сестра – 16-річний Віталій і 15-річна Наталя – втекли з дому від батька, бо той постійно їх бив та знущався. Вони прийшли до служби у справах дітей міськради з проханням забрати їх. Зараз діти перебувають у дитячому притулку і не хочуть повертатися додому.

– Наші батьки вже давно розлучилися, – розповіла Наталя. – Де зараз наша мама, не знаємо. Ми жили з татом, який повернувся з в’язниці, та його новою дружиною. Він нас постійно бив, не дозволяв ходити гуляти, тому ми постійно втікали з дому. У притулку нам набагато краще. Тут дають добре їсти, ніхто з нами не свариться, не кричить, не б’є.

– Я вже три роки працював із татом на будівництві, робив євроремонти у квартирах, – зізнався Віталій. – Він не пускав мене до школи, десь брав фальшиві довідки, нібито я хворію. Напивався і лягав спати, а я був змушений сам усе робити. Але тато ніколи мене не хвалив, а бив. Першим із дому пішов я, а пізніше й сестра. Тато сказав, що ми скоро приповземо до нього на колінах і будемо благати прийняти нас. Але такого ніколи не буде. Ми з Наталею не повернемося до нього. Я закінчив дев’ять класів, хочу стати будівельником. Тому вступатиму до училища, може, дадуть гуртожиток. А сестра навчатиметься у школі-інтернаті. Наталя добре вчиться, мріє вступити до університету.

– До нас часто потрапляють діти, яких вилучають із сімей через жорстоке поводження батьків, – повідомила директор дитячого притулку служби у справах дітей облдержадміністрації Жанна ЯНЧУК. – Віталій і Наталя зараз перебувають у нас. У притулку вони зможуть пробути до 90 днів. До початку навчального року повинні вирішити їхню долю.

Брат і сестра ночували у підвалі

– 31 травня – саме напередодні Міжнародного дня захисту дітей – до нас прийшла працівниця одного з дитсадків і розповіла про брата і сестру, які втекли з дому через жорстоке поводження батька, ночують у підвалі, а люди носять їм їсти, – розповів начальник служби у справах дітей міської ради Валерій ГАЙСЕНЮК. – Я попросив привести їх до нас. Спочатку прийшов Віталій, а через певний час і Наталя. Вони скаржилися, що батько п’є, постійно б’є їх, погрожує. А їхню маму декілька років тому позбавили батьківських прав. Мачуха (здавалося б, зовсім чужа людина) прийняла дітей добре: доглядала за ними, годувала. Натомість рідний тато проявляв жорстокість. Ми покликали батьків, намагалися помирити їх із дітьми, та поки що нам це не вдалося.

– Це питання розглядала комісія з питань захисту прав дитини. Брат і сестра категорично заявляють, що до батька ніколи не повернуться. Ми дали їм час подумати, – каже Валерій Гайсенюк. – Через певний час знову повернемося до обговорення цієї проблеми. Якщо вони все-таки не захочуть повернутися, ніхто не змусить їх це зробити.

Мама-чиновниця навіть не прийшла до притулку

А нещодавно з дому втекла учениця восьмого класу одного з міських ліцеїв зі своїм п’ятирічним племінником. Працівники міліції затримали дітей в одному з районів області. Зараз втікачі перебувають у дитячому притулку.

– Мама дівчинки (до речі, держслужбовець досить високого рангу) декілька років тому вдруге вийшла заміж, – розповів Валерій Гайсенюк. – Вітчим вживав спиртні напої, втягнув у пиятику дружину. Свою прийомну доньку чоловік постійно ображав та бив. Як виявилося, мама тривалий період зовсім не займалася вихованням доньки, не навідувалася до ліцею. Дівчинка не витримала такого ставлення і втекла з дому.

– Коли працівники міліції прийшли повідомити жінку про те, що її донька перебуває в притулку, вона була настільки п’яною, що навіть не відреагувала на цю звістку, – обурюється Валерій Якович. – Я зателефонував їй і попросив навідатися до доньки. Жінка прийшла, але розмовляла з дівчинкою лічені секунди. Відтоді ніхто її в притулку більше не бачив. Мене також неприємно вразила поведінка начальниці цієї жінки. Замість того, щоби допомогти нам, вона заявила, що не може відпустити з роботи свою підлеглу. Мовляв, відчепіться від неї та дайте їй спокій. І це позиція людини, яка перебуває на високій державній посаді! Правду кажучи, вперше зіштовхуюся з таким. Долю дівчинки треба терміново вирішувати. Та як це зробити, якщо мама не виявляє жодної зацікавленості? Ми розглянули цю ситуацію на засіданні комісії з питань захисту прав дитини.
У притулку перебуває і маленький хлопчик, з яким втекла дівчинка. Виявилося, що в його мами немає жодних документів. Коли ми обстежували її квартиру, то вжахнулися. Було таке враження, що тут не прибирали десятки років. І в таких страшних умовах проживав маленький хлопчик! Він розповів, що в них вдома п’ють усі, крім бабусі. Як повертати його туди – не знаю. 
Надія БУДНА

Цифри
У Чернівцях 2010 року зафіксовано чотири випадки вилучення дітей із сімей через умови, які загрожували їхнім життю та здоров’ю.
2009 року було вилучено 22 дітей, 2008-го – 19.
У всіх випадках порушено кримінальні справи.
24-06-2010, 11:25
Коментарів 0 Переглядів 1 836

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.