RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Біля водойм області відпочиває велика кількість людей, які рятуються від спеки. У пошуках прохолоди люди стрибають у прохолодну воду. Однак насамперед варто подумати про безпеку на воді. Одне з перших правил – обирайте для відпочинку спеціально відведене місце.

Кореспонденти "МБ" об’їздили декілька пляжів, щоби дізнатися, які тут умови для відпочивальників. Також ми поцікавилися у рятувальників, як людям самим не наражатися на небезпеку.

Поки що в області є два популярні офіційно дозволені місця для відпочинку – це комплекси "Аква-Плюс" та "Рутка" у Сторожинецькому районі.

"Найкращий рятувальник – відповідальність людини"

Під’їжджаємо до озера у селі Рутка. Озеро тут велике й глибоке, частину його обгороджено для купання. Максимальна глибина – 1,70 метра. Біля пляжу бачимо рятувальника з біноклем. Він стежить за відпочивальниками.

– Працюю рятувальником не лише на озері у селі Рутка, але й на озерах, що на вулиці Комарова, – каже рятувальник Віктор БІРОВ. – Зауважу, що на воді головний ворог людини – алкоголь. Якщо ви випили, не йдіть купатися! Найчастіше доводиться рятувати людей у стані алкогольного сп’яніння.

Зазвичай зі мною працює напарник. Ми стежимо за людьми і з пляжу, і патрулюємо у човні. У вихідні на озері у селі Рутка збирається більше 500 людей. Стежити треба дуже пильно. Але найкращий рятувальник – відповідальність та увага самої людини.

Ми робимо все можливе, але, як кажуть рятувальники, кому дано втопитися, той ніколи не згорить. Щодо озер на вулиці Комарова, то закликаю людей не лізти у ці брудні водойми. Якщо дітей і можна налякати інфекціями, то дорослі нас не слухають. Сумно, коли люди жартують зі своїми здоров’ям, безпекою.
Основна причина загибелі людей на воді – страх. У більшості випадків тонуть люди, які вміють плавати, й із самовпевненістю запливають далеко від берега. Там вони можуть потрапити у потік холодної води. Тоді починає судомити ноги і "хапає" корч. У цій ситуації головне – не злякатися. Треба зануритися у воду і сильно потягти рукою на себе стопу за великий палець.

Намагайтеся не плавати наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах. Уникайте далеких запливів, бо ви ризикуєте переохолодитися.

На озері відпочиває чернівчанка Людмила ТАРАСЮК. Жінка купається обережно й ніколи не запливає за буйки.

– Навіщо наражатися на небезпеку. Ми з подругою плаваємо спокійно, потихеньку. Адже головне – чиста вода й засмага, а не дурощі.

З донькою на озері відпочиває чернівчанка Оксана ФЕДОРОВА. Жінка каже, що дуже хвилюється за донечку, а тому у воді ні на мить не відходить від дитини. Добре, що є рятувальники, але насамперед треба дбати самому про себе.

В адміністрації комплексу "Рутка" зауважили, що для купання відведено лише частину озера, більша частина водойми – глибока, глибина – до восьми метрів. Тут встановили таблички з написом "Купатися заборонено". На цій частині озера рятувальник уже не відповідає за людину. Тому людей просять бути розсудливими.

"Хочете на катамаран – слухайте інструктора"

Завітали ми у комплекс "Аква-Плюс". Тут – чотири пляжі. У вихідні збирається більше, ніж півтори тисячі людей. Як за всіма встежити? В адміністрації комплексу "Аква-Плюс" пояснили, як діє система охорони людей. На кожному пляжі є охоронець-рятувальник. Його функція – дбати про порядок на пляжі і безпеку людей. Також є людина, яка патрулює на озері у рятувальному човні, цей рятувальник особливу увагу приділяє тим людям, які купаються біля буйків.

За словами рятувальників, проблеми з людьми трапляються рідко. Щоправда, минулого року довелося рятувати людину, у якої у воді стався напад епілепсії. На щастя, все обійшлося.

Є у рятувальників комплексу "Аква-Плюс" і радіозв’язок. За потреби викликають людину, яка надає першу медичну допомогу до прибуття лікарів.

Якщо людина хоче покататися на катамаранах та човнах, рятувальник стежить, щоби вона одягла рятувальний жилет.

На озері з чотирма дітьми зустріли чернівчанку Антоніну КУЗЮК. Жінка каже, що у неї на озері діти не вередують і поводяться спокійно, бо знають, що наступного разу їх нікуди не візьмуть. У воду заходить по
черзі з кожною дитиною. 
Валерія Чорней
17-06-2010, 09:43
Коментарів 0 Переглядів 1 522

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!