RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Пенсійний вік для жінок зросте на п’ять років (щороку на шість місяців впродовж десяти років). Нововведення стосується осіб, яким зараз менше 35 років, повідомили у прес-службі Мінпраці. Підприємців змусять платити пенсійні внески на загальних умовах, а "пільговиків", які виходять на заслужений відпочинок раніше, стане менше.
Усе це передбачено програмою економічних реформ.

Найболючіше нововведення сприймають жінки. "Я рахую дні до пенсії! – зізнається прибиральниця Параска ПІЦУЛ.

– Мені залишилося лише півроку, в січні мені виповниться 55 років. Відчуваю, що далі не зможу працювати – немає сил. Тож якщо продовжать пенсійний вік, це буде дуже погано. Від нестачі грошей, важкої роботи люди помирають, як мухи. Як можна продовжувати пенсійний вік?"

– Підвищення пенсійного віку – це погано, – вважає працівниця фабрики "Трембіта" Регіна ВЕНКЕ. – Наші люди стільки не живуть. Звісно, бувають і винятки. Наприклад, на "Трембіті" я пропрацювала 62 роки. Зараз мені 82, я досі працюю. Краще рухатися, бути серед людей, ніж сидіти вдома. Та більшість моїх товаришок, з якими я починала працювати, не дожили навіть до пенсії.

Директор фабрики "Трембіта" Стелла СТАНКЕВИЧ має робочий стаж 50 років. Проте на пенсію у свої 67 років жінка не збирається.

– Я не можу вдома сидіти, постійно мушу щось робити. Така у мене натура, – каже Стелла Омелянівна. – Багато моїх працівників так само йдуть на роботу, бо змалку навчені постійно працювати. Так, праця швачки дуже нелегка. Хоч це й називається легка промисловість, але насправді це важка промисловість. І все ж я за підвищення пенсійного віку. Наша нація старішає, скоро буде більше пенсіонерів, ніж працівників, державі стане важко утримувати всіх – і пенсіонерів, і держслужбовців, і пільговиків. Тому хочемо ми цього чи ні, але цей закон неминучий. Підвищення пенсійного віку дасть можливість забезпечити пенсіо­нерів гідною пенсією, бо сьогодні вони живуть, як жебраки.

– До підвищення пенсійного віку ставлюся двояко, – каже директор школи №24 Уляна ЛЕГУСОВА. – З позиції держави це правильний підхід. Для освітян працювати до 60 років – не проблема, бо практично жоден із педагогів не хоче йти на пенсію мінімум до 58-60 років. І не лише через малу пенсію. Просто вже є досвід роботи, бажання працювати. Інша справа, що рівень життя і здоров’я людей зараз низький, рідко хто і в 40 років почувається повністю здоровим. Ще один мінус нововведення в тому, що молодь не матиме де праце­влаштуватися. Місця будуть зай­няті старшими працівниками.

Щоби передбачені програмою зміни набули чинності, повинні прийняти відповідний закон. Про це повідомила заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області Ганна ОНУЛЯК.

– Нині в області на одного працюючого припадає 1,1 пенсіонера, – сказала фахівець. – А якщо цей працюючий ще й підприємець і сплачує лише 200 гривень податку на місяць, а з цієї суми до Пенсійного фонду відраховується лише 84 гривні – можете уявити, як нинішня пенсійна система може себе утримати. Щодо підвищення пенсійного віку для жінок, то це складне питання. З одного боку, жінки мають перевагу, бо менше часу працюють і, за статистикою, довше живуть. А з іншого – жінка працює і на роботі, і вдома, тому хтозна, наскільки це справедливо.
До речі, жінок-пенсіонерів у області удвічі більше за чоловіків (153 та 77 тисяч відповідно).

Щодо відміни необгрунтованих пільг із дострокового виходу на пенсію, то, за словами Г. Онуляк, це також повинно бути затверджено законодавчо. Адже нині раніше на пенсію виходять представники багатьох професій – не лише працівники силових структур, а й освітяни, медики, транспортники та багато інших. 
Галина МАРКІВ, Надія МАКУШИНСЬКА
10-06-2010, 10:12
Коментарів 0 Переглядів 2 491

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.