RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вибір рослин, якими можна прикрасити ділянку біля будинку, нині безмежно великий. А щоби насадження віддячили господарям гарним виглядом, їх потрібно правильно вибрати, посадити в правильне місце і з любов’ю доглядати. Про те, як можна озеленити подвір’я, розповіла Марія ВИКЛЮК, директор Ботанічного саду ЧНУ.

ВИБИРАЄМО ДІЛЯНКУ. Визначтеся з територіальними можливостями: яку площу можна виділити під рослини, зробіть аналіз (там вже щось росте чи ділянка порожня, будуть насадження перед будинком чи за ним, будуть лише пішохідні доріжки чи в’їзд для авто). Крім того, важливо визначити особливості грунту і освітлення ділянки.

ПАРК ЧИ ГАЗОНИ? На наступному етапі визначтеся, що ви хочете бачити на своїй ділянці. Якщо територія велика і ви плануєте облаштовувати парк, потрібно вивчати принципи паркобудівництва. Якщо вам до смаку вільний простір – величезний газон, кілька квітників, фонтан або басейн, то підхід до облаштування ділянки зовсім інший. Так само якщо у задумах ви бачите територію, засаджену квітами або зарослі кущів.

Наприклад, якщо перед будинком територія ще не засаджена і хочеться простору, можна за периметром зробити зелену захисну зону, розбити доріжки, а відтак просто засіяти газон та прикрасити його кількома окремими групами рослин.

ПІДГОТОВКА ДІЛЯНКИ ДО ПОСАДКИ РОСЛИН. Якщо вільну ділянку ви використовували для зберігання будівельних матеріалів, зсипали тут гравій та пісок, територію потрібно ретельно прибрати. Також варто викорчувати старі пні. Якщо це зробити неможливо, принаймні зніміть верхню частину пня, а зверху засипте його землею. Землю на всій ділянці необхідно перекопати або переорати, завезти новий грунт, розрівняти, вибрати каміння, сміття і розбити доріжки, відпочинкові зони тощо.

ВИБІР РОСЛИН. Якщо не можете визначитися самі, краще зверніться до ландшафтних дизайнерів. Щоб облаштувати ділянку самотужки, потрібно знати особливості рослин, знайти потрібну інформацію в Інтернеті (переглянути фото, розміри дерев або кущів). Також у нагоді стануть спеціалізовані каталоги та журнали. "Часто люди звертаються, але не можуть пояснити, яка саме їм потрібна рослина, – каже Марія Виклюк. – Тому бажано скласти список тих рослин, які подобаються. А вже потім його можна відкоригувати".

Обираємо рослини

Вічнозелені хвойні породи: ялівці, туї (кулясті, колоновидні, пірамідальні, спіральні, золотисті тощо). Такі рослини, за словами Марії Ільківни, не тільки прикрашають подвір’я, але й очищують повітря, адже виділяють велику кількість фітонцидів.

Вічнозелені листяні породи: лавровишня, падуб. Нормальні зими в наших умовах ці рослини переносять добре.

Листяні рослини: деревовидні магнолії, птеростіракс, різні види черемхи, яблуні (вони різноманітні: з червоними чи білими квітами, з червоними листочками, є плакучі форми і колоновидні), катальпа, їстівний каштан.

Декоративні кущі: вейгели, дейції, керія японська з махровими квітами (має підземні пагони і розростається ділянкою), різні види спірей (з різними формами суцвіть і різними кольорами квітів). Одні зацвітають на початку весни, інші цвітуть в середині літа. Тобто, використавши різні види, можна створити сад із тривалим періодом цвітіння.

Якщо ділянка затінена і грунт вологий, доцільно використати різні види гортензій.

КОРИСНО ЗНАТИ

Великі дерева повинні рости не ближче, ніж п’ять метрів до фундаменту, кущі – не ближче трьох метрів. На такій відстані коріння не псуватиме фундамент, а гілки не загрожуватимуть даху. Крім того, листя не падатиме у ринви.

Є завізні рослини, які не матимуть у нас такого вигляду, як у природному ареалі зростання. Особливо це стосується рослин, завезених з Півдня. У них дуже низький рівень життєздатності в наших умовах. Якщо ж їх привезли з Польщі або Голландії, вони можуть прижитися.

Купуючи рослину в контейнері, переконайтеся, що вона жива. Трапляється, що рослини продають з обрубаним корінням – вони вже не життєздатні. Найкраще купувати рослини, властиві для наших широт, адже вони пристосовані і до нашої зими, і до літа. Краще рослини садити навесні, а доповнити композицію можна влітку.

Якщо у вас маленькі діти, до вибору рослин потрібно підходити ретельніше, зокрема уникати колючих. Крім того, отруйні рослини часто виглядають дуже привабливо, але для здоров’я людини вони небезпечні: після контакту з ними шкіра може свербіти, з’являються опіки тощо. Також ретельно до вибору рослин варто підходити хворим на алергію: проаналізуйте, чи не будуть вони провокувати хворобу.
20-05-2010, 11:14
Коментарів 0 Переглядів 18 106

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.