RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як уникати конфліктів у сім’ї? Про це "МБ" запитав в учасників конкурсу "Молода сім’я-2010".
Анастасія та Вадим МИРЗИ разом майже три роки. Він – інспектор служби міжнародних перевезень, вона – студентка Буковинського державного медичного університету.

Допоможуть ласка і поцілунки

– Поганий настрій залишаю поза домом, – каже Анастасія. – Хоча, звісно, усіляке трапляється. Проте ми намагаємося сваритися якомога рідше. Якщо бачимо, що назріває сварка, намагаємося її уникнути, "з’їхати" з теми. Намагаємося промовчати, хоча це не завжди виходить. Якщо бачу, що чоловік у поганому настрої, купую йому пиво, і він відразу добрішає. Він же піддобрюється до мене морозивом або шоколадкою, а також лагідними словами.

– Щоби не сваритися, треба завжди поступатися своїй половинці, – радить приватний підприємець Давид СТРЕЛЬЧУК. – Коли хочеться сказати щось образливе, краще промовчати. Коли злюся, мені можна покращити настрій смачною стравою, а моїй дружині – ласкавими словами і поцілунками.

– Не сваритися взагалі – це нереально, – вважає автослюсар Василь МОЛДОВАН. – Просто потрібно підтримувати одне одного у важку хвилину, поступатися.

"Спочатку нагодую чоловіка, а тоді вже запитую, як справи"

– Більше мовчати – нехай собі поговорить, – жартує дружина Василя, вчителька трудового навчання школи №27 Лілія БІКБАЄВА. – А якщо серйозно, у нас навіть немає приводу для сварок. Чоловік, може, й хоче щось мені сказати, а я посміхнуся, і він заспокоюється. А ще дуже багато значить взаєморозуміння. Щоби мій чоловік подобрішав, йому треба приготувати щось смачненьке і усміхнутися. А мені достатньо обіймів та лагідних слів.

– Коли ви приходите додому з поганим настроєм, краще уникати конфліктів, – радить Жанна ЗОЛОТУХІНА, яка разом із чоловіком Станіславом стала переможцем конкурсу "Молода сім’я-2010". – Бо тоді можна наговорити багато зайвого. Я навчилася розуміти настрій чоловіка. Якщо бачу, що він прийшов додому не в гуморі, спочатку його нагодую, напою чаєм, обійму, а тоді вже запитую, як справи.

– Недарма кажуть: коли ти нервуєш – мовчи, а коли заспокоїшся – говори, – додає Станіслав ЗОЛОТУХІН, президент Чернівецької обласної федерації карате-до Сін Сьобу.

– А я вважаю, що жінка має бути більш поступливою, коли треба – мовчазною, – каже слідчий із розслідування ДТП УМВС в області Юрій КОЛЕСНИК. – А ще вона повинна бути справжньою господинею.

Радить фахівець
"Під час вирішення конфлікту утримуйтеся від оцінок"
Вікторія САНДУЛЯК, психолог громадської організації "Дитина – Сім’я – Суспільство", член Української Асоціації транзакційного аналізу:

– Пізнаючи одне одного в процесі спільного життя, партнери часто бувають неприємно здивовані негативними рисами своєї половинки (внутрішній крик: "Мене обманули! Я одружувався (виходила заміж) з іншою людиною, доброю, чуйною, щедрою, хазяйновитою"). Але руйнувати стосунки шкода, й кожен партнер певним чином намагається переробити іншого, вплинути, зламати. Внаслідок цього виникають сварки. На цій стадії важливо усвідомити, що ідеальних людей не існує. Головне – прийняти одне одного такими, якими ми є.
Близьким, родичам, друзям не слід втручатися, підбурювати, підтримуючи когось одного.
Думка, що під час сварки знімається напруга, – хибна. Навпаки, після конфлікту ще тривалий час можуть залишатися неприємні почуття – образа, провина, розпач, роздратування.
Яким чином загасити конфліктну ситуацію? Найефективніше – запитати партнера про його бажання.
Краще вирішувати конфліктну ситуацію, розмовляючи одне з одним, прислухаючись до думки партнера. Важливе збереження позиції "на рівних". Під час вирішення конфлікту утримуйтеся від оцінок ("ти такий...", "сама така..."), замінивши їх на "мені не подобається твій вчинок..." або "я не згідна/не згоден із тим, що ти кажеш". Тоді вам гарантовано позитивний результат і хороший настрій. Таким чином ви збережете взаємоповагу й довірливі стосунки з вашим партнером, що є запорукою довгого щасливого сімейного життя.
20-05-2010, 09:56
Коментарів 0 Переглядів 3 086

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.