На що звертати увагу, купуючи продукти до свята, розповіла Дарія ГЕЛКА, головний спеціаліст облуправління у справах захисту прав споживачів.
М’ясопродукти. Не купуйте продукти, запаковані у плівку, без етикетки з інформацією про термін придатності і виробника. Уважно дивіться на вказану інформацію на етикетці, якщо купуєте продукт у супермаркеті. Там ковбаса чи шинка часто мають по дві етикетки: одну приклеює завод-виробник, іншу – сам супермаркет. Виробник вказує на етикетці реальні дату виготовлення і термін придатності. Супермаркет отримує цю продукцію на кілька днів або тижнів пізніше дати виготовлення. Там наклеюють на товар свою етикетку, вже з датою фасування. Але, на жаль, нерідко термін придатності, який зазначає завод-виробник, супермаркет вказує без змін, але вже з дати фасування, а не виготовлення. Тому час від часу в супермаркеті можна натрапити на товар із простроченим терміном придатності.
Сири. Усі сири, які магазини отримують брусками або у формі куль, потім розрізають і загортають у плівку. Але етикетку або бирку від сиру в магазині повинні зберігати, доки цей сир є в продажу. І покупець має право дізнатися дату виготовлення сиру, якщо на упакованому шматку це не вказано. Також слід звертати увагу, чи однорідний колір сирного тіста. Не допускається, щоби край був світліший, потім переходив у темніший, а середина – взагалі оранжева. Колір має бути однаковим.
Печиво. На упаковці обов’язково повинна бути вказана дата виробництва. До області завозять печиво, розфасоване в коробки й упаковане в плівку. Дуже часто можна натрапити на печиво, на упаковці якого не вказано дату виготовлення. А це важливо, адже є печиво, термін зберігання якого – два тижні. Найшвидше псуються еклери, їхній термін зберігання – 5 діб. Вони начинені білковим або кремом зі згущеного молока, тому на упаковці обов’язково має бути зазначений термін придатності. До того ж, на таку продукцію має бути якісне посвідчення заводу-виробника.
Імпортні фрукти й овочі. Звертайте увагу на коробки, в яких привозять помідори, огірки, перець, апельсини та інші імпортні наїдки. Якщо продукція сертифікована і потрапила до України легально, на ящику повинна бути додаткова етикетка українською мовою з інформацією про підприємство-виробника. На ринках часто можна побачити, що вся інформація на таких ящиках – тільки іноземною мовою. Найімовірніше, на таку продукцію сертифікат не видавали, лабораторні дослідження не проводили.
Алкоголь. Уважно огляньте вміст пляшки – напої повинні бути без осаду, а пляшка – герметично закритою. Звертайте увагу на маркування, особливо дату виготовлення. Її обов’язково наносять на лицьову етикетку чи пробку. Лікери, горілка, настоянки також мають термін придатності. Якщо він минув, таку продукцію повинні зняти з продажу. Гарантійний термін зберігання дають тільки на вина – якщо цей строк закінчився, але не випав осад і не з’явилися сторонні домішки, таку продукцію ще можуть продавати. (Н. Макушинська)
30-03-2010, 10:06
0
2 591