Триста гривень, за досить скромними підрахунками, доведеться цьогоріч викласти за великодній кошик. З минулого року традиційний набір покупок до свята подорожчав приблизно на 50 гривень.
Після довгого посту святковий стіл повинен бути багатим. За звичаєм, після приходу з церкви люди спочатку споживатимуть освячені продукти.
Паска і яйця – це, за твердженнями священнослужителів, основні продукти, які слід святити на Великдень. Цьгоріч святкова випічка обійдеться мінімум у сім гривень за невелику пасочку. Найдорожчі – привезені з Італії паски у барвистих коробках. У супермаркетах таку кілограмову випічку з мигдалем, цукатами чи іншими смаколиками можна придбати приблизно за 200 гривень.
Яйця, залежно від розміру, коштують від 65 копійок за одне, домашні – до двох гривень. Писанки коштують від десяти гривень за одну. Набір наклейок чи фарб для прикрашання яєць коштує від трьох гривень.
Сам кошик середнього розміру вартує від 50 до 150 гривень – залежно від якості та кольору лози.
Ковбаса, шинка та сало коштуватимуть чи не найбільше з усіх святкових продуктів. Кілограм домашньої ковбаси вартує від 70 гривень. Мінімум ще стільки ж потрібно віддати за кілограм шинки. За сало доведеться викласти гривень 30.
Традиційно до великоднього кошика кладуть домашній сир, кілограм якого зараз коштує 30 гривень (або будз – по 40-50 гривень), масло – 12 гривень за пачку.
Рушничок із вітанням: "Христос Воскрес!" у середньому продають за 15 гривень. Декоративна свічка з великоднім оздобленням чи у формі писанки – це ще десять гривень. Ще кілька гривень коштуватиме пучок хрону, сіль, мак та цукор.
Тож усього знадобиться не менше 300 гривень. Якщо ж до традиційних продуктів додати екзотичні фрукти, солодощі та інші наїдки, які нерідко можна побачити у кошиках на свято, сума вийде ще вищою.
Надія ВАСИЛИШИН
30-03-2010, 10:05
0
2 250