RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За Земельним кодексом України, кожен мешканець міста має право отримати до 10 соток землі для індивідуального житлового будівництва. При цьому в документі не уточнюється, де саме людина може їх отримати і в якому порядку землю видають. Тонкощі справи врегульовує міська влада. Ми з’ясували, яким чином у Чернівцях можна отримати 10 соток під будівництво власного будинку.

У нашому місті є два шляхи зробити це за допомогою міської ради: отримати ділянку безкоштовно, якщо перебуваєте у квартирній черзі, або зібрати кошти і купити право оренди на аукціоні.

Торік у Чернівцях безкоштовно під будівництво будинку мешканці міста отримали рекордну кількість ділянок – 268. А ось приїжджим і тим, хто не може претендувати на покращення житлових умов, доведеться розраховувати на власні кошти.

У черзі – 1400 майбутніх забудовників
У Правилах використання та забудови міста Чернівці є цілий розділ про отримання ділянок під індивідуальне житлове будівництво. При цьому генеральним планом міста передбачено, що 30 відсотків землі розраховано під індивідуальне будівництво, а 70 – під багатоповерхові будинки.

– Безкоштовно отримати земельну ділянку під індивідуальне житлове будівництво можуть насамперед чернівчани, які гостро потребують покращення житлових умов, тобто перебувають у квартирній черзі, – розповідає Сергій ГОМОНОВИЧ, головний архітектор міста.

Наразі отримати безкоштовні сотки під будівництво власного будинку претендує 1400 чернівчан. На останній 2009 року сесії міської ради депутати закрили питання із виділення земельних ділянок чернівчанам, зареєстрованим на обліку з 1993 до 2000 року. У списку залишилося кілька мешканців міста, яким запропоновані райони забудови не підійшли.

Для порівняння: щоб отримати квартиру в Чернівцях, чекати доведеться значно довше. Нині в черзі на отримання жита – понад 8390 осіб. Торік ордери міська рада вручила 90 черговикам, позаторік 70… Крім того, що квартир і так небагато, першочергове право на отримання житла від держави мають різноманітні пільгові категорії населення.

А ось земельних ділянок для будівництва свого будинку міська рада щомісяця надає приблизно 20. Причому ця кількість щороку зростає. Якщо, наприклад, 2002 року свої 10 соток із земель запасу отримали тільки 20 чернівчан, то минулого – 268.

Хоча не в усіх районах міста дають саме 10 соток. Як зауважує Сергій Гомонович, Земельний кодекс визначає норму – до 10 соток. Таким чином 10 соток можна отримати в районах міста, де відсутні водопостачання, каналізація, і в перспективі це не передбачено. А ось у районах, забезпечених комунальними мережами, місто під будівництво надає переважно 6-8 соток. Чим краща інфраструктура, тим економніший розподіл.

"Звичайно, одразу всіх забезпечити земельними ділянками місто не може, – каже Сергій Гомонович. – Тому мешканцям міста пропонують і такий варіант: якщо родичі мають в інвентарній справі велику земельну ділянку (переважно по 20-30 соток ділянки в Садгорі), рідні можуть передати 10 соток під будівництво будинку. У такому разі не потрібно чекати у черзі: якщо є ділянка в когось з родичів, її можна отримати відразу".

Шевченківський і Першотравневий райони – не для особняків
Земельні ділянки міська рада вже закінчила виділяти в Нових Ленківцях, на вулицях Таджицькій і Московської олімпіади, Джерельній (Садгора).

– Зараз ми пропонуємо невеличкий масив на вулиці Дібровецькій. Розроблено детальний план забудови другої черги на вулиці Учительській. Спочатку плануємо тут вирішити питання з комунальними мережами, а потім надаватимемо землю під забудову. Також цього року будемо освоювати вулиці Галицький Шлях і Широку.

Під забудову в місті виділяють переважно ділянки в Садгорі, де садибна забудова переважає. А ось у Шевченківському та Першотравневому районах під особняки землі немає – тут резерви зорієнтовано на багатоповерхову забудову.

НА ЗАМІТКУ

Згідно зі статтею 121 Земельного Кодексу України, кожен громадянин України має право на безкоштовну передачу йому земельної ділянки:

на ведення особистого селянського господарства – до 2 га;

для ведення садівництва – до 0,12 га,

для будівництва і обслуговування житлового будинку – в містах до 0,10 га;

для індивідуального дачного будівництва – до 0,10 га;

для будівництва індивідуальних гаражів – до 0,01 га.

НА ЗАМІТКУ
Продати землю можна через два роки

Існують обмеження щодо часу виготовлення проектно-кошторисної документації. За державними будівельними нормами, документацію потрібно виготовити за два роки.

– Раніше ми надавали земельні ділянки в оренду на два роки, і людина повинна була довести, що виготовила документацію, – пояснює Сергій Гомонович. – Зараз ми надаємо можливість оформити земельну ділянку як приватну власність. Тобто виготовити проектну документацію як на землю, так і на будинок. Оформивши все, людина може розпоряджатися земельною ділянкою на власний розсуд. Якщо немає змоги будуватися, можна через два роки землю продати.

Право оренди продають
з аукціону

Що робити тим, хто не має права на отримання безкоштовних соток під будівництво або просто не хоче витрачати час на збирання довідок? Земельну ділянку під будівництво такі люди можуть орендувати або купити у міста.

– Для того, щоби всі мешканці міста мали можливість побудувати будинок, міська рада проводить аукціони з продажу права оренди земельних ділянок для будівництва індивідуального житлового будинку, – розповів Віталій ЧИНЧИК, начальник управління земельних ресурсів департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради.

У департаменті розроблено масиви й окремі ділянки для продажу з аукціону. Стартова ціна становить приблизно 65 гривень за квадратний метр, а остаточну вартість землі вирішує торг під час аукціону.
Людина отримує ділянку в оренду, але може згодом скористатися своїм правом на безкоштовну приватизацію десяти соток. Якщо, звісно, цим правом не скористалася раніше, і коли збудує на цій ділянці будинок. Інші варіанти: залишити ділянку в оренді (до 50 років) або викупити її в міської ради.

На період будівництва, за словами В. Чинчика, орендна плата невелика, оскільки діє понижувальний коефіцієнт 0,5. Адже людина там не живе, а тільки будується. Розмір орендної плати залежить і від місця розташування земельної ділянки. У середньому вона становить до 100 гривень за рік.
Марина КАРАСЬОВА
25-03-2010, 12:43
Коментарів 0 Переглядів 17 518

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.