RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як був пов’язаний з Хотином сербський вождь Карагеоргій? Який стосунок має наше давнє місто до сербського національно-визвольного руху від османського поневолення? Відповіді на ці запитання – у нових дослідженнях про Хотин доктора історичних наук Сергія Пивоварова, які продовжує публікувати "МБ".

На початку ХІХ століття, рятуючись від переслідувань турецької влади, декілька десятків сербських втікачів, зокрема Карагеоргій з родиною, прибули до Росії. Царська влада поселила їх у Хотині. У місті над Дністром вождь сербського визвольного руху жив у 1814-1817 роках.

Карагеоргія вдома
прокляли родичі

– Так хто ж такий Карагеоргій? У чому велич і трагізм його особистості? Його повне ім’я – Георгій Чорний Петрович, – розповідає доктор історичних наук Сергій ПИВОВАРОВ. – Він був керівником Першого сербського повстання проти турецького поневолення 1804-1813 років. Верховний воєвода Сербії й національний герой сербів походив із селянської родини. Як повідомляють перекази, ще юнаком він розпочав боротьбу проти османського гніту. Під час австрійсько-турецької війни 1788-1791 років він очолив сербський загін добровольців, який воював проти турків на боці Австрії. У лютому 1804 року Георгія Петровича обрано верховним вождем повстанців. У боях із турецькими військами він виявив себе як талановитий воєначальник.

– Під час цього повстання фактично створено незалежну Сербську державу, – зауважує Сергій Володимирович. – 1811 року на народному вічі Карагеоргія проголосили верховним сербським правителем.
Георгій Петрович дотримувався жорсткої політики щодо зрадників і прихильників Османської імперії серед сербів. За розповідями сучасників, він навіть стратив свого брата й вітчима, яких запідозрили у змові з турками. За це його прокляли родичі, тому він отримав прізвисько Карагеоргій, тобто Чорний Георгій.

Від Росії отримав шаблю з діамантами

– Перше сербське повстання зазнало поразки від турків. 1813 року багато його учасників змушені були шукати притулку в інших державах. Карагеоргій разом із сім’єю емігрував спочатку до Австрії, а 1814 року – до Росії, – продовжує С. Пивоваров. – Імператорський уряд, який підтримував Сербію у боротьбі за незалежність, нагородив вождя повстанців орденом Святої Анни та оздобленою діамантами шаблею. Крім того, біженцям призначили державне утримання. А Карагеоргія з родиною поселили у Хотині.

– Про перебування Карагеоргія в місті над Дністром у 1814-1817 роках є свідчення сучасників, які спілкувалися з ним, – наголошує Сергій Володимирович. – Один із них, відомий російський журналіст
П. Свіньїн, навіть написав нарис "Відомості з Хотина про Георгія Чорного, знаменитого верховного вождя сербського народу". У ньому він відзначає такі риси ватажка повстанців, як холоднокровність, відвага та любов до батьківщини. Зокрема пише: "…Але зачепи слабку його сторону, заговори з ним про його вітчизну і славу сербського народу – і цей врівноважений чоловік раптом спалахне вогнем, яким вражав всіх..."
Інший сучасник, який згадував сербського вождя, – російський генерал-майор П. Д. Кисельов. У листопаді 1815 року він відвідав Карагеоргія в Хотині, побував у його помешканні.

"Верховний вождь сербів жив тоді зі своєю сім’єю в невеликому будинку, який швидше нагадував селянську хату: коридор і дві кімнати вміщали його сімейство, – збереглися спогади генерал-майора Кисельова. – Напередодні він був іменинником і пригощав своїх соратників, осіб 30. Він зустрів мене на ганку і потрійним поцілунком започаткував наше знайомство. Зросту він великого, обличчя смугляве, голова майже біла. Соболина шуба, прикрашена Анниною зіркою (орден Святої Анни, – ред.), складала його головний одяг. У кімнаті були простий стіл, скриня, широке ліжко, покрите простим рядном... Посеред величі й слави був простий у відносинах, вдягався просто, як тутешні селяни, мав при собі два пістолі і великий ніж. Норову він гарячого, мовчазний у бесідах, не почуєш від нього жодного зайвого слова".

Дочка воєводи прожила
на Хотинщині до 1875 року

– У період перебування Карагеоргія у Хотині 1815 року спалахнуло Друге сербське повстання під керівництвом Менко Обреновича, який став новим верховним правителем країни, – розповідає Сергій Пивоваров. – Побоюючись авторитету й відновлення влади колишнього лідера, Обренович прагнув усунути Карагеоргія. Коли 1817 року Карагеоргій таємно повернувся до Сербії, щоби продовжити боротьбу з турками, Обренович доніс на нього османській владі і по-зрадницьки вбив народного вождя. А голову Карагеоргія він відіслав у подарунок белградському паші.

Після загибелі сербського вождя його сім’я продовжувала проживати в Хотині. Тут жили його дружина Олена, троє доньок та двоє синів. Відомо, що найменша дочка Стаменка вийшла заміж за поміщика з Хотинського повіту і прожила до 1875 року. Очевидно, саме їй поет Олександр Пушкін адресував свій вірш "Дочки Карагеоргія" (1820 рік).

Великий російський поет, як і більшість тодішньої прогресивної інтелігенції Російської імперії, захоплювався визвольним рухом сербів проти турецького поневолення і його вождем Карагеоргієм, – пояснює
С. Пивоваров. – Згадував Олександр Пушкін і про Хотин, який у важку годину став новою домівкою для сербських повстанців. А легендарному сербському героєві Пушкін присвятив декілька віршів. Зокрема "Пісню про Георгія Чорного" (1834 рік). Про Карагеоргія Пушкін писав: "Гроза луны, свободы воин, покрытый кровию святой".
Валерія ЧОРНЕЙ
25-03-2010, 11:01
Коментарів 0 Переглядів 2 413

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.