RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як правильно обирати весняне взуття, розповіла Сабіна КУКУРНЯК, головний спеціаліст обласного управління у справах захисту прав споживачів.
Насамперед, як і на будь-який товар, під час купівлі взуття слід вимагати документ, який засвідчує факт купівлі. Без цього чека у разі покупки неякісного взуття споживач може залишитися зі своїми проблемами сам на сам.

По-друге, слід мати на увазі, що у разі, якщо взуття виявиться тісним, не підходитиме за кольором тощо, покупець має право передумати. Якщо етикетка та упаковка не порушені і товар ще не був у вжитку, покупець протягом 14 днів має право звернутися до продавця і повернути взуття.

Гарантійний термін на взуття обчислюється з початку відповідного сезону. Згідно з законом про захист прав споживачів, на взуття надають гарантійний термін – 45 днів. Так, на взуття весняно-осіннього асортименту у строк гарантійного терміну включається період з 15 березня до 15 травня та з 15 вересня до 15 листопада. На зимове взуття, відповідно, – з 15 листопада по 15 березня, а на літнє – з 15 травня до 15 вересня.

– Наприклад, ви купили зимове взуття на розпродажі п’ятого березня, взули його двічі і заховали до наступного сезону. Тож ви використали 10 днів гарантії цього зимового сезону, а з 15 листопада розпочнеться новий сезон, і ваша гарантія діятиме ще 35 днів, – пояснює С. Кукурняк. – Це важливо знати, адже дуже часто взуття купують саме наприкінці сезону – на розпродажах. Тому потрібно зберігати товарний чек, щоби було підтвердження, коли ви придбали це взуття.

Якщо ж у товарі згодом виявляється якийсь дефект, потрібна експертиза. Експерт робить висновок про вид дефекту і процент зносу (втрати якості) речі. Однак насправді, за словами С. Кукурняк, до експертизи справа не доходить. Якщо покупець має чек, продавці чи власники торгових точок вирішують проблему у разі, якщо взуття зіпсувалося до закінчення строку гарантії. Тоді пошкоджене взуття ремонтують за рахунок продавця. Якщо ж взуття ремонту не підлягає, покупець має право вимагати заміну товару на аналогічний або повернення коштів.

Поради покупцям
 Взуття не повинно мати складок, зморщок, плям, відповідні деталі в парі повинні бути однакові за щільністю, товщиною, формою, розмірами, кольорами.

 Не допускається відставання верху і підкладки від задника, м’які носки і задники, погане формування п’ят, носків, деформація верху, механічні пошкодження і нерозгладжені складки всередині взуття, забруднення підкладки, осипання барвників.

 Якщо хочете придбати шкіряне взуття, слід перед покупкою добре оглянути його. Натуральна шкіра завжди тепла на дотик. У цьому легко переконатися – досить доторкнутися до поверхні шкіри рукою. А при дотику до штучної шкіри пальці чи долоні рук пітніють.

 Взуття передається покупцеві в упакованому вигляді без стягнення за упаковку додаткової плати. Разом із товаром покупцеві передається касовий і товарний чек, в якому вказується найменування товару і продавця, дата продажу, артикул, сорт і ціна товару, а також підпис особи, яка безпосередньо здійснює продаж.

 Нерідко продавці взуття влаштовують розпродаж зі знижками, а при виявленні різних недоліків у процесі носіння намагаються уникнути відповідальності, мотивувавши відмову зниженням ціни на товар. Правило про неможливість повернення уціненого товару діє тільки в тому разі, якщо покупець був попереджений про недоліки товару заздалегідь.

 Набійки на підборах взуття належать до видаткового матеріалу. Претензії про безкоштовний ремонт будуть правомірні, якщо справа полягатиме в неправильному кріпленні набійки. Якщо ж зрив набійки стався з вини покупця – наприклад, набійка потрапила в тріщину між бруківкою, стерлася або збилася, – вимоги щодо повернення або відшкодування збитків з боку покупця будуть неправомірними.
Надія МАКУШИНСЬКА
23-03-2010, 10:36
Коментарів 0 Переглядів 5 059

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.