RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Газопровід оплатили, а газу немає

Три роки тому у Виженці розпочали будівництво підвідного та розподільчого газопроводу. Вартість становила 107,7 мільйона гривень. Тоді ж було виділено і субвенцію з держбюджету 200 тисяч гривень для спорудження підвідного газопроводу. А розподільчий газопровід почали будувати за кошти мешканців села.

Викрали чотири метри газопроводу

– Роботи розпочалися після того, як було укладено угоду між сільрадою та районним управлінням газового господарства, – розповідає Юрій Головач, сільський голова Виженки. – Спеціалісти цієї організації закінчили першу чергу будівництва газопроводу торік у листопаді. Вони ж здійснювали технічний нагляд за об’єктом. Субвенційна програма не виконувалася. Тому частково гроші дали селяни, приватне підприємство "Атлас", а також у борг працювали газовики. Але з вересня 2009 року нам почали перешкоджати працівники районної дільниці Чернівецької філії ДП "Нафтогазмережі". Вони взяли на себе функції контролюючої організації. Також поширювали чутки про те, що наш газопровід не може бути під’єднаний до газопостачання через відсутність надводного переходу через Черемош, що впаде тиск газу в мережах околиці Рівня міста Вижниці. А після відкриття і пуску газу вони почали самовільно відключати газ, восени викрали чотири метри газопроводу. Мені та Іллі Климу – голові сільського кооперативу з будівництва газопроводу – керівник районної дільниці "Нафтогазмереж" Валерій Турецький запропонував, щоби мережа перейшла під опіку його організації. Тоді, мовляв, проблем із постачанням газу Виженка не матиме. Ми відмовилися, адже маємо вже підрядну організацію, в якої на балансі і перебуває наш газопровід.
Непоступливість сільської громади призвела до того, що спеціалісти "Нафтогазмереж" четвертого березня перекрили підвідний газопровід.

Кожен двір здав чотири тисячі

– Дев’ятого березня я хотів зварити обід, включив комфорку, а газу немає, – каже Іван Дерев’янко, місцевий пенсіонер. – У хаті холодно, дровами не запасся, ще й хворію. Через свавілля газовиків страждаємо ми, споживачі. Але ж газопровід – власність сільської громади. На його будівництво кожен двір здав понад чотири тисячі гривень.

За словами сільського голови, працівники районної дільниці "Нафтогазмережі" у лютому-березні почали видавати технічні умови, виготовляти проектну документацію та здійснювати монтажні роботи в окремих житлових будинках Виженки. Як наслідок, село почало судитися з цією фірмою. А Юрій Головач звернувся зі скаргою на такі дії до Василя Ватаманюка, голови постійної комісії з питань управління та приватизації об’єктів спільної власності обласної ради. Василь Ватаманюк на останній сесії облради піддав різкій критиці органи влади, які не змогли захистити інтереси сільської громади Виженки.

Подачу газу відновили, але чи надовго?

– Перша черга побудованого газопроводу розрахована на газифікацію 100 будинків із 560, які є у селі, – ділиться Олександр Рогатинович, начальник рай­управління ВАТ "Чернівцігаз". – Наразі газ підключено до десяти хат. Наші конкуренти з "Нафтогазмереж" почали з нами війну. Через це страждає сільська громада, яка виділила на будівництво газопроводу майже 600 тисяч гривень. До речі, лише в нашій області збереглися дві газові організації, що й призводить до міжвідомчої ворожнечі.

– Газ постачаємо ми, обліковувати його маємо разом із "Чернівцігазом", – каже Іван Козар, директор Чернівецької філії ДП "Нафтогазмережі". – Тамтешній газопровід побудовано неякісно. Виявлено три пропуски газу. Наразі ми опломбували лічильник, також тимчасово відновили газопостачання. Газ слід обліковувати за лічильником, а не за тією кількістю грошей, які надходять від споживачів.

Як повідомив Віталій Усик, заступник голови ОДА, газопостачання Виженки справді відновилося.
Але чи надовго?
Василь Гринюк
18-03-2010, 10:50
Коментарів 0 Переглядів 4 157

Теги -
Синоптики оголосили другий рівень небезпечності, помаранчевий



Віра Сопетик прагне скасування наказу про оголошення їй догани
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.