Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Бармени-баріста заробляють на приготуванні кави

23-річний чернівчанин Олег ГЕЛКА став першим чемпіоном Чернівців серед барменів-баріста. Навички цієї незвичної для багатьох професії – баріста спеціалізуються на приготуванні кавових напоїв – хлопець вдосконалював за кордоном, а невдовзі мріє відкрити власну кав’ярню в Чернівцях.

Ще навчаючись у комерційному технікумі, Олег брав участь у конкурсах на базі навчального закладу. Одного разу його помітили члени Буковинської асоціації барменів і запропонували взяти участь у конкурсі місцевого рівня.

– Для того, щоби брати участь у конкурсах барменів, потрібно мати певні навички, – розповідає Олег Гелка. – У технікумі нам давали загальну програму, більше уваги приділяючи приготуванню їжі. Звичайно, нам показали приладдя барменів, але робили ми "дитячі" коктейлі. Хто ж дозволить у технікумі робити коктейлі з алкоголем?

На конкурсах іноді пропонують роботу
До першого серйозного конкурсу хлопцеві допомагали підготуватися професійні бармени. Вони навчили, як користуватися інвентарем, основних прийомів бармена, як спілкуватися з клієнтами, працювати з касовим апаратом та заповнювати журнал звітності. Тоді Олег переміг у номінації за точність наливання алкоголю.

– Найбільше моє досягнення було у конкурсі баріста, – розповідає Олег. – Тоді я працював у кав’ярні і мав лише рік досвіду. Основ мене навчив професійний баріста з Києва, а потім я тренувався щодня. На конкурсі здобув перше місце. Загалом конкурси – це своєрідна практика, ти показуєш себе та свої вміння, люди тебе бачать, а іноді мені навіть пропонували роботу.
За словами хлопця, щоби демонструвати високі результати, потрібно постійно бути в тонусі, працювати над собою. Коли немає постійної практики, навички втрачаються.

Культура споживання кави у нас ще невисока
Ще навчаючись у Чернівецькому торгово-економічному інституті, Олег Гелка вирішив поїхати в США.

– Потрапив до Америки за програмою Work and travel USA. Захотілося спробувати свої сили, побачити, як там люди живуть, – продовжує розповідати хлопець. – Я хотів зібрати якомога більше інформації про ресторанний бізнес у США. За півроку встиг попрацювати у кількох ресторанах та кав’ярнях. Помітив, що у них велика плинність кадрів. Залишають працювати найбільш стійких, а студентів використовують як дешеву робочу силу. Крім того, дізнався багато нового – як правильно обсмажувати каву, готувати її. Вперше побачив, як привозять щойно зібрані, ще зелені кавові зерна.

За словами Олега, українська культура споживання кави відстає від американської. Кав’ярні за кордоном обладнано так, що можна прийти із ноутбуком, сидіти пити каву і працювати. Крім того, не всі розуміють, що кави у горнятко наливають не більше, ніж 30 мл. Тільки тоді можна відчути її справжній смак.

Завжди треба бути ввічливим і охайним
На думку Олега, хороший бармен-баріста має бути охайним, оскільки він – це обличчя закладу, бути гарно вихованим, вміти спілкуватися з людьми та залишатися врівноваженим, навіть якщо клієнти поводяться неввічливо. Крім того, професійний баріста повинен відчувати, яким напоєм хоче посмакувати клієнт.

Щоби стежити за новітніми технологіями, потрібно їздити на конференції, конкурси, дивитися, як працюють інші бармени.

Як і кожна робота, праця бармена-баріста має і свої недоліки. Зокрема багато часу доводиться проводити на ногах, а це загроза появи варикозного розширення вен.

– Я намагався урізноманітнювати монотонну роботу: заходив на кухню, дивився, як працюють кухарі, спілкувався з офіціантами, читав газети або чистив приладдя, – говорить хлопець. – Але у цій роботі є величезна перевага – спілкування з людьми. Я люблю спілкуватися, можу годинами розмовляти, і мені це не набридає.

Зараз Олег не працює, він продовжує навчатися і мріє відкрити власну кав’ярню.

– Нехай це буде кав’ярня на 50 місць, але там все буде обладнано так, щоби людина могла зайти сюди і на ділову зустріч, і на ланч, і просто відпочити. Вважаю, що зможу знайти інвестора або сам зароблю гроші і відкрию заклад.

Початківцям хлопець радить не боятися роботи, любити її та постійно вчитися, ніколи не зупинятися на досягнутому.
Яна ЯЩЕНКО

ДЕ МОЖНА НАВЧИТИСЯ
Вивчитися на бармена у Чернівцях можна в комерційному технікумі, а вищий рівень забезпечить ЧТЕІ КНЕУ.
Також можна навчатися одразу на базі кафе та барів або звернутися до людей, які професійно займаються кавовими напоями. Проте сертифікат у цьому разі ви не отримаєте.

СКІЛЬКИ ЗАРОБЛЯЮТЬ
НА КАВІ
Бармен-баріста за день заробляє мінімум 100 гривень. Враховуючи графік роботи, на місяць можна отримувати від 1400 грн.

ДОДАТКОВІ МОЖЛИВОСТІ:
можна стати представником фірми, яка продає каву, продавати кавові автомати;
консультувати чи відкрити курси;
поїхати на роботу за кордон;
відкрити власну кав’ярню.
Рейтинг:
(голосів: 1)
16-03-2010, 10:30
Коментарів 0 Переглядів 7706

загрузка...
На Буковині викрили нарколабораторію: затримали 5 зловмисників
Правоохоронці затримали п’ятьох осіб, які виробляли й збували великі партії психотропних речовин
На Буковині школяр помер у лікарні після катання на санках
Дитина, катаючись на санках, вдарилась у бетонну огорожу
Популярне Коментують
• Новини
Трохимич ся вертає, а Вася знимкує кіно. Блог Мостіпаки
Про головні політичні події в регіоні - у блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
Передплачуй газету "Молодий буковинець" та вигравай подарунки!

Передплачуй газету "Молодий буковинець" на 2019 рік та отримуй шанс виграти 10 000 гривень та ще 100 корисних подарунків
Санаторії Закарпаття - де лікуватись і зустріти Новий Рік 2019? (на правах реклами)

Святкування Нового Року в Закарпатті як завжди особливе і залишає, лише казкові та незабутні враження, адже тут споконвічно зберігають народні гуцульські традиції та звичаї
Раки зимують у RAKI HOUSE – першій раковарні Чернівців (на правах реклами)

На вас чекає особливе меню – такого ви ще не смакували. Окрім раків, тут приготують й інші морепродукти, м'ясо, гарніри та десерти. У RAKI HOUSE ви можете скуштувати мідії і рапани 4-ьох видів приготування
Професійне прання: де шукати хімчистки у Чернівцях (на правах реклами)

Пропонуємо вашій увазі місця, де їх шукати, – хімчистки у Чернівцях.