RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

До редакції "МБ" надійшов лист від мешканців будинку №26, що на вулиці Стасюка. Жителі скаржаться на ЖРЕП №4, який, за їхніми словами, не виконує покладені на нього обов’язки. Під’їзди – обшарпані, електропроводи звисають так, що до них у будь-який момент може дотягнутися навіть дитина, прибудинкова територія – у занепаді. Коли кореспонденти "МБ" вирушили за вказаною адресою, щоби переконатися у достовірності слів мешканців, описана картина підтвердилася. Ще здалеку було видно, який саме будинок знаходиться у неналежному стані – неприбрана територія довкола "виказала" його.

Лампочки вкручують самі мешканці
Мешканці будинку зустріли нас біля під’їзду №2. Одразу звернули нашу увагу на піддашшя, з-під якого просочувалася волога.

– Восени минулого року ЖРЕП смолив піддашшя над під’їздами. Ремонт коштував 814 гривень. Але так засмолили, що вже зараз піддашшя протікають. А вікно на сходовому майданчику, що виходить на піддашя, взагалі не зачиняється, – демонструє недоліки секретар будинкового комітету Марія Ільїна. – За світло на сходовому майданчику беруть кошти. Але лічильника у нашому під’їзді немає. Ми ж повинні знати, скільки за освітлення нашого під’їзду треба заплатити. ЖРЕП виходить з того, що у підвалі є лічильник на увесь будинок. Таким чином вираховують вартість освітлення сходового майданчика на одну людину – виходить три гривні з "копійками".

Ремонт у під’їздах, за словами мешканців, ЖРЕП відмовився робити, пояснюючи тим, що будинок приватизований.

– Це у нас ще "показовий" під’їзд, – говорить Олексій Матус, голова будинкового комітету. – Інші – ще в гіршому стані. Коли декілька секцій батареї луснули, всі 15 забрали. Вже багато років цих секцій немає. Така ситуація у всіх під’їздах.

На руках у мешканців будинку є документи з ЖРЕПу, які засвідчують, на що витратили гроші. Проте підпису та печатки ЖРЕПу немає.

– Ось, наприклад, пишуть, що у грудні 2008 року було закуплено 35 лампочок та 5 вимикачів. Проте ми їх не бачили, – запевняє Олексій Павлович. – Усі лампочки та вимикачі у під’їздах замінювали мешканці за власний кошт. Хоча це й дрібниця, але таких невідповідностей безліч. Ще одним кричущим фактом є так зване прибирання прибудинкової території. Гляньте, дерева повсихали, гілки ось-ось впадуть, а прибрати нікому.

"Мешканці не сплачують квартплату, тому й послуги немає за що надавати"
Таких претензій у мешканців будинку до ЖРЕПу №4 чимало – усього нарахували 11 послуг, які мали б надавати якісно. Олексій Матус – уповноважений представляти інтереси мешканців у суді. Проте розгляд справи перенесли з другого березня на 22-ге.

Коли ми завітали до начальника ЖРЕПу №4 Тофіка Годжаєва, спочатку чоловік відмовився спілкуватися. Але згодом все-таки прокоментував ситуацію.

– Двірник працює офіційно, він закріплений за прибудинковою територією будинку №26. Він щоденно працює. Можете перевірити, як з 06.00 вже здійснюється прибирання, – заявив Тофік Шабанович. – Плата за електроенергію нараховується згідно з показами лічильника. Чому людина не повинна за це платити? Вивезення сміття з чотирьох контейнерів, які знаходяться на відстані 50 метрів від будинку, здійснюється щодня. Чому за це не сплачують? Сьогодні будинок має світло, воду, тепло, сміття вивозять. Які послуги ще потрібні? Цей будинок – один із найбільших боржників. Він має 14 тисяч гривень боргів з квартплати. А мешканець Олексій Матус має заборгованість півтори тисячі гривень Протягом останніх років цей чоловік не заплатив жодної копійки, окрім коштів за вивезення сміття. Квартплата стабільною не може бути, адже у розрахунок включають розхід електроенергії. У літній період споживання електроенергії менше, а взимку – більше. Також квартплата залежить від кількості мешканців. У квартплату враховано й витрати на вивезення сміття. Скільки грошей витрачається на замовлення техніки, зарплату робітникам! Цього вони не враховують. Я розумію, що коли приходиш на базар, хочеш придбати якнайкращу річ якомога за нижчою ціною. Проте у нас не ринок. Якщо заплатив – будеш отримувати послуги. А якщо ні, то й послуги ЖРЕП не має за що надавати.
Ольга Гнідан

Довідка

Нагадаємо, минулого року п’ять ЖРЕПів обласне відділення Антимонопольного комітету оштрафувало на 35 тисяч гривень за зловживання монопольним становищем. За даними обласного відділення АМКУ, ЖРЕП №4, ЖРЕП № 5, ЖРЕП № 6, ЖРЕП № 17 та підприємство "Ремжитлосервіс" надали міськвиконкому розрахунки економічно необґрунтованих витрат на виробництво послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. Це призвело до затвердження економічно необґрунтованих тарифів. Відділення АМКУ зобов’язало підприємства переглянути та здійснити відповідні перерахунки споживачам. Після перерахунку ЖРЕПам довелося зменшити плату за прибирання прибудинкових територій, дезінфекцію, ремонт, дератизацію, які насправді не здійснювалися. Варто зазначити, що штраф АМКУ лягає додатковим тягарем і на мешканців, чиї будинки неналежно обслуговують. Адже ЖРЕПи сплачують штрафи з тих коштів, які надходять на утримання будинків.

Список деяких витрат ЖРЕПу №4 за адресою
Стасюка, 26,
червень-жовтень
2009 року:

цемент – 940 кг – 846 грн;
пісок – 450 кг – 423 грн;
цегла – 70 шт – 11 грн;
гіпс – 15 кг – 9 грн;
вапно – 55 кг – 42,6 грн;
мастика – 814 грн.

До витрат на будівельні матеріали мешканці мають претензії. Проте мастику використали за призначенням – відремонтували піддашшя.
4-03-2010, 10:54
Коментарів 0 Переглядів 4 935

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.