Далеко не завжди придбана сметана може виявитися справді молочним продуктом. Як підтвердили нещодавні дослідження центру експертиз "ТЕСТ", два із семи зразків сметани 15-відсоткової жирності та чотири з 12 зразків сметани 20-відсоткової жирності містили немолочний жир. При тому, що на етикетці продуктів їх не вказували. Тобто дорожчі вершки виробники замінюють дешевим пальмовим чи іншим жиром.
Пройшовшись магазинами та ринками, ми виявили, що у складі більшості марок сметани – лише закваска, вершки та подекуди ще вказано молоко. Так, сметана марок "Щодня", "Молокія", "Молочар", "Галичина", "Президент", "Молочна родина" містить на етикетці лише назви молочних інгредієнтів.
Немолочні складники ми виявили у продукції ТМ "Молочна гора" (до речі, чернівецького виробництва, за словами продавців, її виготовляє приватна фірма на території міськмолокозаводу). Там у складі інгредієнтів вказано "суперфат-1" і зазначено, що продукт містить 50% рослинних жирів.
Місцеві контролюючі органи, як з’ясувалося, походження жиру в складі сметани не досліджують – вони лише перевіряють термін придатності, умови зберігання тощо.
– Основне – читати склад сметани і звертати увагу, щоб там не було рослинних жирів, – радить Ольга МОСКАЛЮК, завідувач відділу гігієни харчування міськСЕС. – Бо є сметана натуральна – лише з коров’ячих вершків, а є з додаванням рослинних жирів. Остання – безпечна, іноді навіть за смаком не відрізняється, але якість, зрозуміло, інша.
До магазинної сметани, яку брали для перевірок, за словами Ольги Москалюк, зауважень не було. У ній перевіряли насамперед мікробіологічні показники, а також умови зберігання та дотримання термінів придатності. Натомість для вибору домашньої сметани фахівець міськСЕС має власний рецепт: "На ринку купую сметану лише в тих жінок, які мають по банці-дві. А якщо у продавця два відра тієї сметани, та ще й жовтої і такої густої, що хоч ножем ріж, – це викликає підозри. Бо щоби два відра назбирати, треба стадо корів тримати".
– Купуючи сметану, як і інші молокопродукти, головне – дивитися на термін придатності, – радить Дарія ГЕЛКА, головний спеціаліст обласного управління у справах захисту прав споживачів. – Звичайно, чим менший термін зберігання, тим натуральніший продукт. Особливо уважним слід бути, купуючи сметану в пластикових склянках, закритих фольгою – на цій фользі строк придатності часто погано читається.
Також Дарія Гелка не радить купувати сметану на ринках із відкритих прилавків – якість перемерзлого продукту може бути значно гіршою. Адже виробник відповідає за те, що його продукція буде якісною впродовж вказаного терміну придатності лише в тому разі, якщо сметану зберігали з дотриманням умов зберігання.
До речі, згідно з Держ-стандартом, сметаною називається продукт, який отримують із вершків коров’ячого молока шляхом сквашування закваскою молочнокислих бактерій.
Надія ВАСИЛИШИН
23-02-2010, 12:43
0
3 477