RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Нищать дерева, які заважають будуватися


Жодне дерево в Чернівцях за межами власної ділянки не можна зрубати без офіційного дозволу. Навіть якщо воно розсипається від віку. Але час від часу і здорові зелені насадження комусь починають заважати, наприклад, будуватися, паркувати автомобіль, встановити рекламний щит…

Торік екологічна інспекція склала 30 протоколів за знищення чи пошкодження зелених насаджень (загалом по області) і притягнула до адміністративної відповідальності 27 осіб. У Чернівцях фіксували незаконне вирубування у парку ім. Федьковича, на вулиці Мінській, на Червоноармійській… А нещодавно в ландшафтному заказнику місцевого значення "Гарячий Урбан" чоловік зрізав дерево, щоб опалювати житло.

Туї на проспекті одночасно висохли
З рідкісних дерев торік зрубали тую західну біля музичної школи в Садгірському районі. А позаминулого року на проспекті Незалежності, де розбудовувалися крамниці, туї раптово і одночасно висохли (!?). А підприємці добровільно відшкодували збитки…
До речі, через дорогу на проспекті також планують спорудити торговельний ряд. Розростися комерційним об’єктам заважають катальпи і сріблясті ялинки. Жителі вулиці виступили категорично проти їхнього зрубування. Але, на думку інженера з озеленення тресту зеленого господарства Алли ХОМУТОВСЬКОЇ, до питання знищення дерев ще повернуться. Адже проспект розвивається, розбудовується і колись там все одно почнуть будівництво.

Доки приїде перевірка, і пенька не залишиться
Якщо порушників, які зрізали дерево, знайти не вдається, матеріали передають до правоохоронних органів. Хоча в Чернівцях таких "лісорубів" переважно знаходять.

– Якщо житель зрізає дерево на землях загального користування, ми можемо виїхати з перевіркою, – пояснює Роман ПРИКАЗКА, начальник відділу екологічного контролю біоресурсів та природо-заповідного фонду екологічної інспекції в області. – Але якщо це суб’єкт господарювання, за гарячими слідами ми нічого не зробимо. Закон тепер вимагає узгодження перевірки з Міністерством навколишнього середовища. І доки ми отримаємо дозвіл, на місці дерева може вже навіть і пенька не залишитися.

Крім того, відповідальність за самовільно зрубане дерево різна. Виявляється, в місті дерево "коштує" втричі дешевше, ніж у лісі. Наприклад, збитки за нелегально зрубане дерево з діаметром стовбура 50 сантиметрів в місті оцінюють у 1120 гривень, у природо-заповідному фонді – 1103 гривень, а в лісі – 3500 гривень. В екологічній інспекції зауважують, що градація повинна бути іншою. В місті, не кажучи вже про заповідний фонд, відповідальність потрібно зробити значно суворішою, ніж за шкоду, завдану лісу.

Окрім відшкодування збитків, порушник також повинен сплатити адмінштраф (для громадян від 18 до 51 гривні) та відновити знищені насадження. Хоча, якщо дерево заважало будуватися чи під’їжджати до будинку, навряд чи там посадять інше.

– На відміну від сільських районів, у місті потреби зрубувати дерева, щоб обігріватися, немає, – каже Роман Приказка. – І масових фактів незаконного вирубування у Чернівцях, наприклад, щоб одночасно зрізали 100 дерев, ми не виявляли жодного разу.

Як отримати дозвіл
Дозвіл на зрізування дерев у місті видає департамент житлово-комунального господарства міськради.
Торік департамент надав 335 дозволів, а приблизно третині людей відмовили. Наприклад, мешканцю міста не дозволять знищити здорове дерево тільки через те, що восени клопітно прибирати опале листя.

Також не завжди надають дозволи на зрубування дерев у подвір’ях багатоквартирних будинків. Навіть якщо не витримано норму відстані дерева до будинку чи порушено норму освітлення в квартирі, більшість мешканців проти зрубування. Інше питання, якщо дерево аварійне.

– Переважно чернівчани звертаються до департаменту із заявами про сухі, аварійні, хворі дерева, – пояснює Лариса ПРИСЯЖНЮК, заступник начальника виробничо-технічного відділу управління комунального господарства департаменту ЖКГ міської ради. – А також через дерева, які досягли вікової межі. Менше звертаються, коли зелені насадження заважають ремонтно-експлуатаційним роботам, будівництву тощо. 
Марина КАРАСЬОВА
18-02-2010, 12:10
Коментарів 0 Переглядів 4 082

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.