RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З 16 лютого цього року оператори мобільного зв’язку по­вин­ні розпочати відключення від мережі телефонів, ІМЕІ-коди яких опинилися у "сірих" та "чорних" списках системи обліку мобільних терміналів українського державного центру радіочастот (УДЦР). За повідом­ленням центру, нині у "сірій" базі приблизно 100 тисяч апаратів.

У "чорних" списках перебувають ІМЕІ-коди мобільних телефонів, що мають нелегальне походження, вкрадені тощо. Їх повинні відключити. А ось власникам "сірих" мобілок даватимуть три місяці, щоб довести легальне походження апарата. Якщо цього не зробити, телефон перейде до "чорної" бази, і його не обслуговуватиме жоден оператор.

– Теоретично з 16 лютого оператори мобільного зв’язку повинні розпочати відключення нелегальних мобільних телефонів, – повідомив Антон НАУ­-
МЕНКО, інженер радіоелектронних засобів, випромінювальних пристроїв та радіочастотного присвоєння Чернівецької філії центру "Укрчастотнагляд". – Але вони заявили, що не зможуть вчасно розпочати це, оскільки наразі технічно не готові. В будь-якому разі абонентів про відключення будуть попереджувати смс-повідомленнями. І лише через 90 днів, якщо легальне походження телефону не буде доведено, його відключать.

Таким чином, якщо отримаєте смс-повідомлення з попередженням про відключення, маєте три місяці, щоби переконати УДЦР внести IMEI-код вашого апарата до "білого" списку. Перевірити код свого телефону можна зокрема на веб-сайті УДЦР (www.ucrf.gov.ua) у розділі "База ІМЕІ".

Якщо IMEI-коду в базі немає, а телефон ви купили нещодавно на території України, з претензіями варто звернутися до продавця. "Потрібно вимагати, щоби мобільний телефон був у "білому" списку або щоби повернули гроші", – наголошує Антон Науменко. Адже з 28 березня минулого року в Україні не дозволяється продаж мобільних телефонів без реєстрації індивідуального коду IMEI в узагальненій базі даних.

Якщо ви нещодавно привезли апарат із-за кордону, доведеться писати заяву в Київ до УДЦР з проханням внести код телефону до бази і доводити легальне походження апарата. Зразок заяви можна отримати в Чернівцях у філії центру "Укрчастотнагляд" (вул. Головна, 81/5 (код на дверях – 49). Номер телефону довіри державного центру радіочастот – (044) 422-82-98. 

Можливі джерела походження телефону:
 придбаний під час перебування за кордоном;
 отриманий у міжнародному поштовому або експрес-відправленні на замовлення в Інтернет-магазині;
 отриманий від знайомих (родичів) у міжнародному поштовому або експрес-відправленні.

До заяви додають:
 копії паспорта, що засвідчують особу заявника та особу, яка купила (привезла) мобільний телефон;
 у разі ввезення мобільного телефону з-за кордону до заяви додають оригінал оформленої митної декларації, в якій зазначено марку та кількість телефонів. Якщо декларації немає, необхідно додати копії документів, які засвідчують легальне придбання телефону (ксерокопія першої сторінки паспорта та сторінки з відміткою про перетин кордону, ксерокопія чека про сплату за телефон та ксерокопія гарантійного талона зі штампом магазину);
 у разі отримання мобільного телефону в міжнародному поштовому або експрес-відправленні до заяви додають один із документів, передбачених Порядком та умовами здійснення митного контролю товарів та інших предметів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон у міжнародних поштових відправленнях. 

Ситуацією користуються шахраї. Вони розсилають смс-повідомлення, в яких попереджають про відключення телефону і пропонують його зареєструвати. Абоненту лише потрібно надіслати смс (вартістю 5-10 гривень) на короткий номер. У державному центрі радіочастот наголошують, що нічого спільного із законним підключенням терміналів до мережі такі смс-повідомлення не мають. Якщо оператор розсилає повідомлення, то вони містять інформацію про можливе відключення і номер телефону для довідок. Жодних додаткових вимог немає.
16-02-2010, 09:40
Коментарів 0 Переглядів 3 206

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.