RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З Нового року набули чинності 12 законів, які стосуються соціальної сфери. Чи не найбільший подарунок отримали багатодітні родини – тепер вони матимуть 50 відсотків знижки на оплату комунальних послуг та інші пільги.
Ще одна новація – матеріальна допомога та допомога на оздоровлення для працівників клубів та бібліотек.
Крім того, в проекті держбюджету вперше запланована допомога на ліки малозабезпеченим пенсіонерам, які отримують пенсії 600-800 гривень. Проте самого держбюджету-2010 наразі ще немає. А мінімальні зарплати та прожитковий мінімум з першого січня цього року все одно автоматично зросли.
Прожитковий мінімум і мінімальна зарплатня
Згідно із законом "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати" з першого січня до першого грудня цього року прожитковий мінімум і мінімальна зарплатня поетапно повинні зрости на 50-53 гривні.
Для різних категорій громадян прожитковий мінімум розраховується окремо:
 діти до шести років – з нового року мінімум повинен становити 775 гривень;
 діти 6-18 років – 901 гривня;
 працездатні особи – 869 гривень;
 особи, які втратили працездатність, – 695 гривень.

Оскільки держбюджет ще не ухвалено, то реального розміру першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки для працівників бюджетної сфери також поки що немає. Нині зарплатню нараховують, виходячи з мінімальної зарплатні, встановленої у листопаді 2009 року, – 744 гривні. Як повідомляє Міністерство праці та соціальної політики, з початку року лікарі та медперсонал можуть претендувати на надбавку 10-30 відсотків окладу залежно від стажу роботи. На 15 відсотків збільшаться і посадові оклади викладачів.
Пенсії та надбавки
З січня 2010 року непрацюючим пенсіонерам, які отримали в грудні мінімальні пенсії і доплату за листопад, у січні виплатять не менше 630,4 гривні. Тобто пенсія підвищується на суму доплати за листопад.
Сума виплат (без урахування пенсій за особливі заслуги) у грудні для інвалідів війни І групи становила 1651,6 гривні, ІІ групи – 1483,6, ІІІ групи – 1315,6, учасників бойових дій – 1147,6. У січні вони отримають такі самі суми і додатково пенсію за особливі заслуги.
Учасники та інваліди війни, учасники бойових дій, діти війни, жертви нацистських переслідувань, реабілітовані можуть претендувати на підвищення надбавок до пенсій. Розмір доплати залежить від рівня прожиткового мінімуму. Наприклад, учасники бойових дій отримують доплату 25 відсотків від мінімуму для непрацюючих громадян.
За інформацією Мінпраці, розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам із першого січня 2010 року становлять:
 інваліди з дитинства І групи (непрацюючі/працюючі) – 1000,4/972 грн;
 інваліди з дитинства ІІ групи – 630,4/602;
 інваліди з дитинства ІІІ групи – 630,4/602;
 діти-інваліди без надбавки на догляд – 630,4;
 діти-інваліди віком до 6 років з надбавкою на догляд – 835,5;
 діти-інваліди віком від 6 до 18 років із надбавкою на догляд – 907,5.
З 1 січня 2010 року
набули чинності
такі соціальні закони:
 Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей". З першого січня 2010 року багатодітні родини (троє і більше дітей) мають право на:
 позачергове отримання житла;
 50 відсотків пільг на оплату комунальних послуг;
 позачергове встановлення телефону і 50 відсотків пільг на оплату послуг зв’язку;
 дітям – безкоштовне одержання ліків за рецептами лікарів, проїзд транспортом загального користування, навчання у вищих навчальних закладах;
 батькам – додаткові відпустки та надбавку до пенсії.

 Закон України "Про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про лікарські засоби". З Нового року маркування лікарських засобів, доз діючої речовини та лікарської форми повинні наносити на упаковки і шрифтом Брайля (ним користуються незрячі люди).
 Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу". Зокрема працівники бібліотек отримали право на допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі посадового окладу, а також матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та доплату за вислугу років.
 Закон України "Про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту". Надано статус інвалідів війни пенсіонерам, які неповнолітніми вступили до лав Радянської Армії і Військово-Морського Флоту під час 1941-1945 років і стали інвалідами внаслідок загального захворювання або захворювання, отриманого під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формувань.
 Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення житлом громадян". Законом передбачено право військовослужбовців, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членам їхніх сімей отримувати грошову компенсацію замість житла.
 Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про музеї та музейну справу". Законом врегульовано надання працівникам музеїв допомоги на оздоровлення під час щорічної відпустки у розмірі посадового окладу та грошової винагороди за сумлінну працю. А також матеріальної допомоги та доплати за вислугу років. 
Марина Карасьова
6-01-2010, 12:07
Коментарів 0 Переглядів 2 157

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.