RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Під час конкурсного відбору на престижні і високооплачувані вакансії, як правило, на співбесіду запрошують багатьох претендентів. А на роботу візьмуть одного. Того, хто найкраще себе зарекомендує. Тому підготовка до спілкування з потенційним роботодавцем має особливе значення.
Як розповіла Світлана ДИРДА, начальник відділу організації профорієнтації Чернівецького обласного центру зайнятості, успішним чи невдалим буде інтерв’ю, залежить насамперед від професійних якостей (освіта, досвід, кваліфікація тощо) та від того, як претендент проявить себе під час співбесіди. Вирішальне значення можуть мати особисті якості. Тому до кожної співбесіди потрібно готуватися індивідуально.
Пропонуючи вам розповісти про себе, роботодавець хоче зрозуміти, яка ви людина. При цьому він відзначає для себе: чи вчасно ви прийшли на зустріч, як одягнені... Крім того, роботодавець шукає працівника, якому подобатиметься його робота. Тому слід виявити свою зацікавленість майбутньою посадою. Також претендент повинен вміти слухати і розуміти те, про що йому говорять, відчувати свою відповідальність, бути дисциплінованим і самокритичним.

Не нарікайте на попереднє місце роботи
Розповідь про себе повинна бути стислою. Погано, якщо інтерв’юер втомиться слухати і зупинить до того, як ви закінчили розповідь. Хоча стислість не повинна позначатися на змістовності. Скорочуйте формально-біографічну інформацію і не захоплюйтеся деталями, окрім тих, які чітко свідчать про ваш досвід і ділові якості.
 Під час співбесіди спочатку озвучте власне резюме і швидко пройдіться біографією.
 Намагайтеся ще на етапі підготовки до співбесіди продумати, які уточнюючі запитання вам можуть поставити по кожному періоду біографії. Згадайте, які були успіхи, яким чином ви приносили користь своїй компанії. Детальніше зупиніться на причинах і обставинах вашого звільнення з кожного попереднього місця роботи.
 Якщо певний період життя здається вам не надто виграшним, варто прийняти ці моменти і визначити, що корисного ви отримали з цього досвіду. Наприклад, якщо за часів перебудови ви працювали "човником", не варто це замовчувати. Ця робота могла дати урок, яким чином бізнес не потрібно вести, навчити долати труднощі. Включаючи цей епізод у розповідь про себе, розкажіть менеджерові про висновки, які ви зробили. Можливо, саме вміння вчитися в складних умовах запам’ятається менеджерові, як незвичний навик, і допоможе виділити вас серед конкурентів.
 Розповідаючи про причини звільнення з попередніх місць роботи, намагайтеся викласти ситуацію дуже чітко і повно. Уникайте трагедійності чи демонстрації образи. Навіть звільнення через скорочення штату може стати поштовхом до професійного зростання, і саме таким чином варто його сприймати і розповідати про нього на інтерв’ю.
 Обов’язково підготуйте закінчення розповіді. Воно повинно містити однозначні відповіді на запитання, чому ви готові залишити свою роботу і претендуєте на вакансію в компанії інтерв’юера.

Не варто перебільшувати свої здібності
Важливо знайти оптимальне співвідношення відкритості і стриманості: інтерв’ю – це не формальність, але і не сповідь у священика. Людині може бути властиво перебільшувати свої найкращі якості і професійний рівень під час співбесіди. Деякою мірою на відбірковому конкурсі цього від кандидата і чекають. Але якщо він перебільшує настільки, що не зможе підтвердити свої твердження конкретними фактами, то створить для себе багато незручних моментів. Якщо у інтерв’юера виникнуть сумніви, тоді не уникнути уточнюючих запитань, в яких кандидат буде "грузнути". Крім того, якщо його приймуть на роботу, доведеться продемонструвати те, про що він говорив.
Варто завжди говорити правду. При прийомі на роботу часто застерігають, що надання неправдивих даних стане причиною негайного звільнення. На першому інтерв’ю не прий­нято вимагати які-небудь документи, але щойно з’ясується обман – людину миттєво викреслять зі списку претендентів.
Спробуйте скласти письмову розповідь про себе і прочитати її з позиції роботодавця. Результатом такого прочитання повинна стати позитивна відповідь на запитання: "Чи хочу я, роботодавець, доручити цю роботу цій людині?" Найголовніший критерій готовності вашої розповіді – інтерв’юерові повинно стати цікаво. Презентація повинна породжувати бажання мати такого співробітника в команді. 
Ольга Гнідан
24-11-2009, 10:22
Коментарів 0 Переглядів 1 897

Теги -

26 квітня - День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, однієї з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики

Інформацію перевіряють відповідні служби
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.