RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Саджанці купуйте пізньої осені


З третьої декади жовтня починається період посадки саджанців фруктових дерев у відкритий грунт. Яблуню, грушу, сливу найкраще садити восени, а ось
персик та черешню – навесні.
– Обираючи саджанець, найбільшу увагу зверніть на кореневу систему, – каже директор дослідного господарства Придністровської дослідної станції садівництва Іван ГУНЧАК. – На вигляд вона повинна бути жива – розвинута, мати багато коренів із добре вираженим стрижневим коренем.

Щоб перевірити, чи деревце живе, треба розрізати один із корінців секатором або, якщо його немає, зламати корінчик і подивитися на стан тканини всередині – чи вона жива, чи засохла. На корінцях не повинно бути ніяких сторонніх утворень – бляшок, гульок тощо, бо це – ракові пухлини, через які деревце згодом загине. Найкраще, щоб коріння було брудним – так воно найдовше зберігатиме вологу. Після придбання саджанця його коріння треба замотати у вологу ганчірку. Завдяки цьому деревце протримається ще кілька днів, якщо немає змоги його одразу посадити.

– У жодному разі не можна купувати деревце з листочками! – застерігає покупців голова фермерського господарства "Глорія" (с. Колінківці) Катерина РОМАНЮК. – Зараз така "мода" серед садівників-аматорів пішла, щоби залишати кілька листків на дереві – як свідчення того, що саджанець живий. Але це неправильно, бо згодом він не прийметься взагалі – адже ці кілька листочків здатні "вбити" ціле деревце. За кілька днів вони витягують із коріння усі соки.

При виборі деревця зверніть увагу на його діаметр у місці щеплення – він повинен бути не меншим за півтора сантиметра, а висота деревця – не меншою за один метр. Бокові пагони – якщо вони є – повинні бути не нижче 70 см від місця щеплення. Пересічним покупцям не слід особливо перейматися бруньками, бо на цьому розуміються тільки спеціалісти. Звертати увагу слід на зовнішній вигляд усієї крони.

– Деякі покупці шукають саджанці з добре розвиненою кроною, – каже Катерина Трохимівна. – Але існують деякі сорти, які дають крону не в розсаднику, а вже в саду. Це такі популярні сорти, як "Чемпіон", "Еліза", "Лігол". До речі, некроновані сорти приживаються легше, ніж кроновані. Вони вимагають більшого поливу. До кронованих сортів належать "Джонагольд", "Флоріна", "Голден делішес". На них має бути не менше чотирьох бічних пагонів, тобто гілок.

Саджанці найкраще купувати на спеціалізованих виставках, ярмарках, де свою продукцію представляють підприємства садівництва. Лише у Чернівецькій області є 28 плодорозсадників, які мають патенти на вирощування саджанців і всі необхідні сертифікати та дозволи. Тоді покупець матиме гарантію, що з придбаного саджанця виросте деревце саме того
сорту, який купували.

– Купуючи саджанець, вимагайте у покупця свідоцтво карантинної служби, державної помологічної інспекції, – зазначає Іван Михайлович. – Ці служби контролюють процес вирощування саджанців плодових дерев, стежать за чистотою сорту.

Окрім того, деревце повинно бути промарковане, тобто на ньому має бути зазначена назва сорту та вид. Спеціалісти застерігають не дуже довіряти фотографіям, на яких зображено вигляд сортів дерев. Найкраще – консультація фахівця, адже плодоносність залежить не лише від сорту, а й від умов, у яких деревце ростиме. Для наших регіонів найкраще купувати саджанці на середньорослій підщепі ММ106, які добре приживаються за умов нашого клімату без особливих зусиль. Чого не скажеш про карликові підщепи М9 – вони вимагають особливого догляду.

Правила посадки
Садити саджанці найкраще у прохолодну погоду. Для цього слід викопати ямку 60х60х60 см, насипати туди 5-6 кг перегною, змішаного з землею. Посадити деревце і, засипавши землю, добре її втоптати навколо нього. А потім треба під кожен саджанець налити 30-40 л води, після чого замульчувати – тобто коли вода всотається, присипати сухою землею. При посадці слід бути дуже уважним: місце щеплення на саджанці має бути на рівні землі. Велике значення має і відстань між деревами. На присадибній ділянці найбільш оптимальною є відстань 3 м – як між сусідніми рядами, так і між деревами в одному ряду.

– Щоб деревце краще прийнялося, слід приготувати таку "бовтанку", – радить Катерина Романюк. – Змішати одну частину свіжого коров’ячого гною, чотири частини землі до консистенції густої сметани. У цю суміш вмочувати коріння дерев перед посадкою. Тоді вони будуть краще розвиватися.
13-10-2009, 10:11
Коментарів 0 Переглядів 14 187

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.