RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Усі лічильники, яких у наших будинках стає дедалі більше (води, тепла, газу або електроенергії), періодично слід повіряти у спеціальних метрологічних лабораторіях. Такі вимоги Державного центру метрології та сертифікації. Роблять це для того, щоб уникнути похибки в показниках.
Газові лічильники повіряють раз на вісім років
Міжповірочний інтервал встановлює держава. Наприклад, однофазні механічні електролічильники потрібно повіряти раз на вісім років, електронні – раз на 12 років.
Зараз у Чернівцях триває заміна застарілих механічних приладів на сучасніше покоління електронних лічильників. Тому сенсу повіряти старі лічильники, в кого вони ще залишилися, немає, адже їх планово замінюють. Для побутових споживачів як повірку, так і встановлення електронних лічильників обленерго здійснює за власний рахунок.
Теплолічильники почали встановлювати не так давно. І наразі тільки побудинково. Система централізованого теплопостачання облаштована таким чином, що в кожній квартирі рахувати кількість спожитого тепла неможливо. Лічильники тепла потрібно повіряти раз на рік.
Усі типи лічильників газу повіряють раз на вісім років, за винятком роторних, у яких міжповірочний період – п’ять років. Роботи здійснюють за рахунок надавача послуг, прилади повіряють у спеціально обладнаній лабораторії. За період, доки відбувається повірка, оплату за газ нараховують за середнім тарифом, залежно від того, опалювальний зараз сезон чи ні.
За словами Вадима КУТКОВЦЯ, заступника директора Чернівецької філії підприємства "Нафтогазмережі", споживачі досить часто втручаються в роботу лічильників газу, хоча це небезпечно. Наприклад, "самодіяльність" щодо роторних приладів може призвести до витоку газу. В середньому під час повірки фахівці бракують 30 відсотків лічильників, з них роторних – 80 відсотків. Останні газовики навіть не рекомендують встановлювати.
Приблизно 20 відсотків приладів бракують
Загалом повірка всіх "домашніх" лічильників, показники яких споживачі використовують, щоби розраховуватися за спожиту електричну та теплову енергію, газ, воду, повинна відбуватися за рахунок організацій, які надають ці послуги. Зокрема йдеться про оплату самої повірки і робіт, пов’язаних з нею (демонтаж лічильника, транспортування та монтаж). Так і відбувається, за винятком повірки лічильників води. Їх, залежно від типу і класу, потрібно здавати на повірку раз на три-чотири роки. Але через протиріччя в законодавстві за повірку, монтаж і демонтаж приладів сплачують самі споживачі. Згідно з Порядком формування послуг на утримання будинків та прибудинкових територій, під час розрахунку нормативних витрат враховують витрати й на періодичну повірку, обслуговування та ремонт. Таким чином, як повідомили в абонентському відділі "Чернівціводоканалу", підприємство не має права враховувати витрати на повірку в тариф на послуги водопостачання та водовідведення. Їх повинні закладати у тариф на квартплату. А доки цього не відбулося, за рішенням Виконкому міської ради, повірку лічильників води здійснюють і оплачують самі споживачі.
Але наразі до лабораторії підприємства "Буковинастандартметрологія", де зокрема повіряють лічильники води, чернівчани самі приносять і забирають лічильники. Приблизно 20 відсотків приладів бракують. За словами фахівців, причина такої кількості забракованих лічильників води – стан мереж. У воду потрапляють пісок, іржа тощо, прилади не витримують такого навантаження і виходять з ладу. Причому лічильники імпортного виробництва бракують менше, вітчизняні – дешевші, але потребують вдосконалення, щоби працювати під таким навантаженням.
Доки лічильники води чекають вердикту в лабораторії, водоканал обраховує послуги за середнім показником споживання води за три місяці.
Марина КАРАСЬОВА

КОМЕНТАР
Ярослав ШУХ, перший заступник генерального директора підприємства "Буковинастандартметрологія":
– При купівлі лічильника бажано звернутися до спеціалізованого магазину, який реалізує засоби обліку, тоді споживач матиме гарантію. Обираючи на базарі, ви купуєте "кота в мішку", також існує велика ймовірність, що лічильники завезено контрабандою. Крім того, якщо, наприклад, міжповірочний інтервал два роки, а лічильник у магазині знаходиться вже рік, він обов’язково повинен пройти повірку. На базарі ніхто на ці терміни не зважає. Якщо потрібно встановити новий лічильник, то відповідно є проект мереж, де вказано типи, клас точності і вимоги до засобів обліку. Завжди можна прийти і проконсультуватися у нас, чи варто купувати певний лічильник.
8-10-2009, 10:29
Коментарів 0 Переглядів 4 082

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!