Три великі агропромислові кластери незабаром функціонуватимуть в Україні – у Донецьку, Криму та Чернівцях. Допоможуть їх створити фахівці з німецького фонду GTZ.
– Річ у тім, що на Буковині є всі передумови для створення потужного агросуб’єкта, тому ми й вирішили вам допомогти, – розповідає експерт цього фонду Лана ХОПКІНСОН. – Кластер – це група секторів промисловості, підприємств, які пов’язані між собою на основі купівлі-продажу, мають інфраструктуру, замовників. Приємно, що у Чернівцях є підприємливі особи, які вже багато зробили, щоби такий кластер тут функціонував.
Працюватиме нова структура на базі гуртового ринку сільськогосподарської продукції "Дари Буковини", що знаходиться на вулиці Калинівській. Тут уже є складські приміщення, торговельний майданчик на 160 автомашин, гостьовий майданчик, безкоштовна стоянка, є пункти банківських і дозвільних структур. За словами одного з авторів проекту Михайла Прозоровського, з дев’яти гектарів земельної площі вже освоєно два. Але роботи не зупиняються, адже термін реалізації кластера – три роки. Нині на гуртовому ринку торгівля плодово-овочевою продукцією щодня зростає.
– Проблема в тому, що немає чіткої інформації щодо кількості й видів сільгоспкультур, які вирощують у районах краю, – вважає Максим БУРБАК, голова громадської організації "Міжрегіональна аграрна спілка". – Скажімо, одне село спеціалізується на вирощуванні помідорів, друге – огірків, третє – яблук. Реалізовують вирощене хто де зможе. Ми ж плануємо, що у великих буковинських селах, наприклад, у Клішківцях, що у Хотинському районі, працюватимуть представники нашої дорадчої служби, які й збиратимуть відповідну інформацію. Тобто потрібно так налагодити роботу, щоб не було перевиробництва. Скажімо, торік моркву і капусту не було куди подіти, а цього року їх не вистачає. Закордонні споживачі, наприклад, готові купувати у нас промислову суницю, яка йде як компонент для виготовлення йогуртів, але ж на Буковині вирощують садову ягоду. Тобто вирощування й реалізація продукції має відбуватися на європейському рівні.
За словами Максима Бурбака, вирощене є де зберігати – на вулиці Руській знаходиться холодильник місткістю 1250 тонн. Причому зберігати в ньому можна не лише овочі і фрукти, а й молочну продукцію. Є фірми та компанії, які мають транспорт, засоби для виробництва картонної тари, розфасування і калібрування товарів. Агробіржа ж це узаконюватиме. Працюватимуть і брокерські контори. А в перспективі у селах встановлять мініпереробні заводи для некондиційної продукції.
– Це потрібно вже давно, – вважає Анатолій ЧОРНИЙ, фермер із Хотинщини. – Бо моя справа вирощувати яблука, а не торгувати ними де доведеться. Натомість це здійснюватиме кластер, в якого будуть для цього всі можливості.
Василь ГРИНЮК
1-10-2009, 11:03
0
3 385