RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Хотині можна стати шляхтичем і постріляти з арбалета

Постріляти з лука та приміряти на себе костюм середньовічного воїна можна у Хотинській фортеці. Тут, у підвалі палацу коменданта, відкрили унікальний для західного регіону історично-військовий тир. Туристам пропонують 20 різних луків, п’ять арбалетів, 12 мішеней та 30 історичних костюмів. Вартість пострілу з лука – гривня, з арбалета – п’ять.
Тир можна відвідувати протягом року, адже у приміщенні підтримують сталу температуру. Восени і навіть взимку тут можна замовляти корпоративне свято. Усього на проект витрачено близько 230 тисяч гривень.
– Коли створювали тир, ми згадували дитинство, – розповідає автор проекту Ігор ДАНИЛІВ. – Адже кожна дитина мріяла потрапити у захопливий історичний фільм. Зараз кожен охочий може одягнути давній костюм і постріляти з лука.
Гадаю, людина запам’ятає це на все життя. Історію треба відчувати і на дотик. Історія у приміщенні тиру відчувається насправді. Тир складається з двох залів, у яких горять факели. Тут є не лише мішені, луки та арбалети. На території тиру представлено колекцію унікального давнього одягу. Так, це одяг польського шляхтича XVI століття, лицаря Молдавського князівства XIV століття, українського шляхтича XVII століття, турецького воїна часів Сулеймана Пречудового. Зацікавлять туристів татарський обладунок XV-XVII століть та обладунок галицько-волинського дружинника періоду татарської навали XIII століття. Є й одяг важко озброєного воїна 1410 року – він важить від 20 до 50 кілограмів. Тож на хлопців, які прогулювалися в цих обладунках, неможливо було дивитися без співчуття.
А таких костюмів у тирі на всі смаки – від римських часів до козацької доби.
– На мені – металевий костюм польського лицаря, – розповів член історичного клубу "Подільська хоругва" Іван БАТЮКЕВИЧ. – У такому одязі важко пересуватися, а ось битися легше, бо ти більше зосереджуєшся на самому процесі змагання. Усі костюми виготовили члени нашого клубу. Це ручна робота, навіть кольчуги плетемо. Інколи закуповуємо домоткані тканини. Виготовляємо костюми за історичними ескізами. Щоб виготовити костюм, інколи треба і півроку.
Щодо зброї, то найбільше зацікавлюють арбалети. Їх реконструйовано за середньовічними зразками, які збереглися на давніх живописних творах. Є навіть версія п’ятизарядного арбалета.
А ось луки склеєно з декількох порід деревини, щоби сила запуску стріли була максимальною. За бажання відвідувачі можуть стріляти і з традиційних, і зі спортивних луків. Стріли – дерев’яні, їхні наконечники – металеві.
Цікаво, що під час відкриття тиру члени клубу "Подільська хоругва" подарували директорові комплексу "Хотинська фортеця" Людмилі Пастух вишуканий невеличкий лук зі стрілами і надали їй титул "Прекрасної Людмили Іванівни Стрілохотинської".
Валерія ЧОРНЕЙ

Коментарі
Людмила ПАСТУХ,
директор заповідника "Хотинська фортеця":
Стрілецький тир відкрито за європейським проектом "Створення інтегрального туристичного продукту на Буковині". Окрім тиру, проект передбачає відкриття у приміщенні офіцерських казарм картинної галереї та музейної експозиції. Їх відкриють у середині літа 2010 року.
Такі проекти дозволяють збільшити кількість туристів. Від початку туристичного сезону фортецю відвідало близько 100 тисяч людей. Відкриття тиру дозволить збільшити цю кількість ще на 70 тисяч”.

Ярослав КИРПУШКО,
керівник Буковинського Центру реконструкції і розвитку:
Коли до нас приїжджають гості, ми обов’язкового показуємо їм Хотинську фортецю. Дуже часто вони втрачають дар мови. Адже Хотинська фортеця – це один із найбільших фортифікаційних комплексів Європи. А щоб тут було ще цікавіше, ми вирішили створити тир, експозицію та галерею. Усі, хто декілька раз бував у фортеці, більше не зможуть сказати: "Я там усе бачив…" Навіть мешканцям Хотина цікаво побачити, що створили у підвалі палацу коменданта. Тут нічого не змінювали понад 150 років.
Рекомендую відвідувачам навіть приносити із собою свої мішені, наприклад, фото непривітного начальника. Ви зможете відвести душу, стріляючи у його зображення з лука чи арбалета”.
29-09-2009, 10:14
Коментарів 0 Переглядів 3 203

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.