RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Село Біла, що на Кіцманщині, знаходиться за декілька кілометрів від обласного центру. Однак його мешканці досі опалюють свої домівки вугіллям і дровами. Машина дров коштує тисячу гривень, але однієї вантажівки на всю зиму не вистачає. Більше половини мешканців села – пенсіонери, які отримують мізерну пенсію.
Село зібрало на газифікацію майже 700 тисяч
– Гроші здали на газифікацію, а газу немає. Думали, що вже цієї зими буде, та, напевно, не дочекаємося, – каже пенсіонер Геннадій ДМИТРЮК. – Дехто вже навіть до хати труби провів.
Геннадій Григорович показує газопідвідну мережу до власного будинку. Аналогічна ситуація і в його сусідів. За словами білівчан, якби держава виділила їм ще необхідні кошти, то газовий вогник запалав би в кожному будинку – у Білій 660 мешканців.
– У нашому селі газифікацію було розпочато три роки тому, – розповідає керівник місцевого обслуговуючого кооперативу "Енергія" Микола МАРКОВСЬКИЙ. – Всього ж у нас 200 будинків. Довжина підвідного газопроводу становить 6,1 кілометра, й ще 7,5 – сільської мережі. Громада села всього вклала власних коштів у газифікацію майже 700 тисяч гривень, причому комплексу необхідних споруд належить і придбання газорозподільного пункту. Кошти, як бачите, немалі, але їх замало для того, щоб запалити газ. Залишилося добудувати понад два кілометри підвідного газопроводу. Тобто потрібно приблизно ще 250 тисяч гривень. Якщо район виділить нам ці кошти, то ще до настання холодів можна буде газ провести. Бо 40 відсотків жителів села мають газову мережу вже безпосередньо у своїх будинках.
– Гроші на газифікацію з районного бюджету нам виділяли й раніше, – констатує сільський голова Білої Василь ПІДЛУБНИЙ. – Тепер теж пообіцяли допомогти. Зрештою, подібні проблеми мають жителі сіл Коростувата, Бурдей, Ревне і Стрілецький Кут.
Гроші від уряду
ще не надійшли
Нещодавно на добудову підвідних газопроводів із високим рівнем будівельної готовності, які можуть бути введені в експлуатацію цього року, уряд виділив області 53,3 мільйона гривень. Перелік затверджено НАК "Нафтогаз України". Сюди входить будівництво підвідних газопроводів до низки населених пунктів Герцаївського, Глибоцького, Вижницького та Хотинського районів, а також закінчення будівництва газопроводу відводу високого тиску від села Топорівці Новоселицького району до Чернівців. Роботи з добудови підвідного газопроводу до села Чепоноси, що на Хотинщині, вже розпочалися. В інших населених пунктах вони розпочнуться після проведення тендерів.
Але до переліку не потрапили сім сіл Заставнівського району, де жителі за власні кошти вже збудували розвідні газові мережі, а підвідний газопровід так і залишається незавершеним. Тому сільські громади звернулися до крайової влади та уряду з проханням передбачити кошти на добудову підвідних газопроводів у цьому районі.
– До цього переліку з невідомих наразі причин не потрапило декілька сіл і нашого району, – говорить голова Кіцманської райдержадміністрації Василь ЯЩУК. – А попросили ми про виділення 700 тисяч гривень на добудову підвідних газопроводів, в тому числі й до Білої. Крім цього, є ще борги у Глиниці – 300 тисяч та Нижніх Станівцях – 100 тисяч гривень. Тобто всього нам потрібен ще мільйон гривень.
Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Віталій УСИК, передбачені кошти на добудову цього року підвідних газопроводів з Києва ще не надійшли. Щодо газових мереж у Кіцманському районі, то готовність підводів тут не сягнула 70 відсотків, через що їх і не включили до згаданого переліку. За словами Віталія Усика, ОДА зробила відповідну заявку – ще на 25 мільйонів гривень. Ці гроші планують витратити на добудову газопроводів у Кіцманському і Заставнівському районах.
Василь ГРИНЮК
24-09-2009, 10:42
Коментарів 0 Переглядів 1 896

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.