RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Картоплю просушіть, а капусту не очищайте від верхніх листків

Час закуповувати на зиму картоплю, а за кілька тижнів настане пора запасатися буряками, морквою та іншими овочами. На ринках міста уже зараз чернівчани мішками скуповують картоплю, цибулю, а дехто – й інші овочі на зиму. Щоб запаси залишалися свіжими до весни, важливо правильно їх вибирати і зберігати. Як це зробити, розповіли фахівці та продавці.
– Картоплю слід зберігати в теплих приміщеннях, а ось моркву – в сухих, – радить Олена, продавець овочів на ринку "Верхній".
– Якщо берете на зиму картоплю, то купуйте сорт "Санта" (її ще називають кремовою), вона найкраще зберігається, – радить продавець пані Світлана. – Моркву краще купувати сорту "Бангор". А капусту – білоголову. Звичайно, найкраще зберігати моркву чи інші овочі у тарі в холодильнику. Багато овочів в домашніх умовах туди не поміститься. Морква та буряк також добре зберігаються, якщо перешарувати їх піском або торфом. Якщо овочі не перешаровувати, їх потрібно накрити соломою чи хмизом, щоб захистити від вологи. Час від часу цей настил змінюють, щоб залишався сухим.
– Як зберігатимуться, залежить не стільки від їхнього сорту, скільки від умов зберігання, – вважає продавець Іван з Новоселицького району. – Скажімо, під час зберігання цибулі і часнику важливо, щоби лушпиння було сухим. При його зволоженні за будь-якої температури починають відростати корінчики, які ще більше вбирають вологу, внаслідок чого цибуля проростає.
Ціни: усе дешевшатиме, крім капусти
Зараз овочі продовжують дешевшати. "Знижуватимуться ціни на всі сезонні овочі, крім капусти, – розповіла Наталія АСАУЛКО, заступник начальника обласної інспекції з контролю за цінами. – Збирання капусти завершилося, тож пропозиція її обмежена. На картоплю, буряк, моркву, цибулю мінімальна ціна встановиться в жовтні і залишатиметься низькою до морозів. А потім почне поступово зростати. Це сезонне явище".
За даними інспекції, дешевше овочі зараз можна придбати на ринках. Щоправда, в окремих супермаркетах також продають найходовіші овочі за гуртовими цінами, які подекуди навіть нижчі за ринкові.
За останній місяць середня вартість цибулі в області зменшилася з 3,78 до 3,42 гривні за кілограм, картоплі – з 2,65 до 2,54, моркви – з 6,12 до 5,42, буряку – з 3,55 до 3,3.
Стисніть качан капусти руками
Ціна: 2-2,5 грн/кг
"Якщо збираєтеся заквасити капусту на зиму, робіть це не раніше жовтня, – радить фермер Іван Соломко. – Інакше вона стане надто кислою. Не пізніше двох тижнів після заквашування капусту потрібно перекласти у трилітрові банки і закрити капроновими покришками. Тоді вона стоятиме до весни і не зіпсується".
Зберігайте пізні сорти, які довше лежать і краще зберігають корисні властивості. Стежте, щоб капуста не була вологою – це може означати, що її зрізали в дощ, і вона довго не лежатиме.
Краще, якщо качан прикритий трьома-чотирма захисними листочками. Зазвичай вони непривабливі, тому на ринках їх знімають. Але в них капуста краще зберігається, і ви не втратите ще частину листя. Таку капусту простіше купити на гуртових ринках чи ярмарках.
Качан капусти повинен бути щільним. Щоб перевірити це, стисніть його в руках – він не повинен скрипіти.
Зріз качана повинен бути чистим, білим. Чорні плями свідчать про те, що овочі зіпсовані. Вони довго не лежатимуть, бо плями перейдуть всередину на листя.
Відберіть пошкоджені бульби
Ціна: 1,5-2,5 грн/кг
Перевірте, щоб уся картопля була максимально чистою, сухою і без грунту – це буде означати, що її зібрали в сухий період. Якщо ж картопля волога, до неї прилипло багато землі, такі коренеплоди зібрали в період дощів. Вони увібрали в себе зайву вологу і довго не зберігатимуться.
Огляньте обрану вами картоплю: вона повинна бути без порізів або інших ушкоджень. Пошкоджений коренеплід швидше почне гнити. Після купівлі переберіть картоплю, і якщо все-таки знайдете порізані бульби, відкладіть їх для того, щоб з’їсти найближчим часом.
– Картоплю уже час закладати на зберігання. Якщо є можливість, перед цим три-чотири тижні потримайте картоплю не в підвалі, а під навісом чи в сараї, щоби просушилася, – радить фермер Василь Соломко. – Її потрібно накрити, щоб не позеленіла. Перебрану картоплю добре скласти в сітки і занести в підвал. Там волого і температура 1-3 градуси – це оптимальні умови для зберігання картоплі.
Краще за все для зберігання вибирати не дрібні і не дуже великі картоплини, а середнього розміру. Дрібну картоплю незручно чистити, а занадто велика всередині може виявитися не дуже якісною.

Перевірте, щоб цибуля не була вологою
Ціна: 2,2- 3,4 грн/кг
Цибуля обов’язково повинна бути сухою і чистою. "У нас переважно продають цибулю з Херсонщини, вирощену з насіння, до неї претензій немає, – каже Василь Соломко. – Основне, щоби температура зберігання була не вище 5-6 градусів".
Обережно відірвіть або відігніть верхню лусочку цибулини від місця, звідки ростуть "стріли", подивіться, щоб вона не була вологою. Якщо вона м’яка і волога, це говорить про те, що цибуля довго не лежатиме, максимальний термін її зберігання – 30 днів.
Трохи стисніть цибулину – плід повинен бути щільним, трохи хрустіти. Якщо ж він м’який, то купувати його не варто.
Найкраще підходять для зберігання не салатні сорти, а спеціальні – для довгого тримання (наприклад, "Халцедон", "Юніверсал"). Такі сорти можуть пролежати і до квітня-травня.

Моркву обирайте гладку і без пошкоджень
Ціна: 3,5-5,4 грн/кг
Овоч повинен бути сухим, причому найбільш придатним для зберігання буде той, що зібрано з піщаних грунтів. Його легко визначити: морква, вирощена в чорноземі, завжди буде з чорним землянистим нальотом, а "піщана" – світлою і більш чистою.
Дуже важливо, щоби коренеплоди були гладкі, без жучків і без ушкоджень – будь-які виїмки призведуть до того, що овочі будуть швидко гнити.
Зберігають моркву в підвалі у мішках-сітках, в яких її продають на ринку.

Чим пізніше сіяли буряк, тим краще
Ціна: 1,8 -3,3 грн/кг
Чим пізніше сіяли буряк, тим краще він зберігатиметься. Заготовляти на зиму буряк потрібно у жовтні, при цьому слід обирати плоди, які не переросли. Якщо буряк дуже великий, це означає, що сіяли його рано, овочі встигли набрати весняної вологи. Пізніше посіяні буряки – невеликого розміру, бо літо було посушливе.
Буряк для зберігання можна купувати як круглий, так і довгий. При цьому довгий більш солодкий, його рекомендують як салатний сорт.
Якісні овочі повинні бути сухі, без ушкоджень, не поїдені жуками і не пробиті бур’янами. Будь-які пошкодження призведуть до того, що буряк почне швидко псуватися.
Вибирайте плоди з "хвостиками": чим вони довші, тим краще – буряк починає підсихати саме з них.
Також треба звернути увагу, щоб не було залишків бадилля, інакше воно згодом гнитиме, і гниття перейде на сам овоч.
Перевірте буряк на твердість: м’який овоч довго не пролежить.
Зберігають буряк також у сітках у підвалі.
Надія ВАСИЛИШИН, Руслан ГАМАЛЬ
17-09-2009, 11:38
Коментарів 0 Переглядів 5 609

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.