RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Відремонтувати дах, утеплити зовнішні стіни, полагодити димар – ці та інші проблеми мешканцям багатоповерхівок потрібно вирішити до настання холодів. Цього року їм не доводиться сподіватися на допомогу з бюджету – за браком коштів людям доводиться самотужки фінансувати загальнобудинкові ремонти.
– Якщо раніше за рік у районі проводили роботи на 6-8 мільйонів гривень, цього року – лише майже на два мільйони, – розповів начальник управління житлового господарства Першотравневого району Віталій РОТАР. – Ми були змушені зробити лише найнеобхідніші ремонти. Допомогу від бюджету отримали тільки пільговики – учасники бойових дій, інваліди, чорнобильці. У кожному випадку суми виділяли дуже невеликі.
Основна часина бюджетних коштів пішла на погашення боргів минулого року. Тоді, під час підготовки до 600-ліття, було зроблено робіт в три-чотири рази більше, ніж зазвичай.
Більш сприятливим може стати наступний рік. Законом України затверджено програму реформування житлово-комунального господарства, якою передбачено вже 2010 року виділяти чималі кошти з Державного бюджету – понад 23 мільярди гривень – упродовж п’яти років. Першу частину фінансування передбачено вже на 2010 рік.
– Особливість цієї програми в тому, що кошти виділятимуть лише за умови співфінансування, тобто дольової участі самих мешканців, – розповів Віталій Ротар. – Ми вже зараз почали складати списки робіт і об’єктів, які затверджуватимемо на наступний рік.
Мешканці можуть зі своїми пропозиціями звертатися до районних управлінь. Пропозиції можуть бути найрізноманітнішими – це утеплення будинків, запровадження енергозберігаючих технологій, капітальні та поточні ремонти, навіть заміна каналізації чи інших мереж. При цьому переваги надаватимуться тим будинкам, де створені організації співвласників чи будинкові комітети. Однак на допомогу можуть розраховувати і мешканці комунальних будинків. Умова одна – готовність людей зібрати частину коштів.
Скажімо, мешканці за свої кошти погоджуються придбати труби чи інші матеріали, а місто силами комунального підприємства чи підрядника здійснить ремонтні роботи, – пояснив начальник управління.
Самотужки ремонтували дах
і замінювали труби
Мешканці житлових кооперативів і об’єднань співвласників (ОСББ) утриманням своїх будинків займаються самотужки.
– Я працюю керівником трьох товариств, – розповідає Людмила ТУЛЮЛЮК. – В одному з них, що на вулиці Червоноармійській, 75, мешканці самотужки відремонтували дах. Зібрали кошти і перестелили 700 квадратних метрів покрівлі, замінили парапет. З бюджету допомоги не отримали, повністю ремонт оплатили мешканці.
Кілька років тому цю багатоповерхівку ми утеплювали. Тоді взяли участь у конкурсі, який оголосила міська влада. Для утеплення використали спеціальну фарбу. Сама ця фарба не гріє, як хтось розраховував, зате помітно зменшилися втрати тепла.
В іншому будинку, що на вулиці Донбасівській, 3, замінили дворову каналізацію довжиною більше 70 погонних метрів. У цьому випадку довелося мешканцям самостійно навіть копати землю. Спочатку звернулися до водоканалу з проханням надати екскаватор. Однак за роботу водоканал запросив непосильну для нас суму – 10 тисяч гривень. До того ж, екскаватор повністю нам перекопав би двір. Тож вирішили самостійно все зробити – і дешевше вийшло, і значно охайніше.
За вкладені в ремонт гроші можуть зменшити квартплату
У комунальних будинках теж можна не чекати, коли зробить ремонт ЖРЕП. Мешканці мають право певні роботи виконати за свої кошти, а потім можуть розраховувати на звільнення від плати за утримання житла.
– Це правило поширюється лише на ремонт покрівлі, внутрішньобудинкових мереж і козирків під’їздів, – розповів перший заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Василь МАНЧУЛЕНКО. – Однак слід мати на увазі, що звільнення можливе лише на частину затрачених коштів.
Для цього ще до початку робіт треба звернутися до районного управління житлового господарства для узгодження переліку робіт. Фахівці управління підрахують кошти, які буде витрачено, а рішенням виконкому буде затверджено зарахування витрачених мешканцями коштів замість плати на утримання житла.
За найкращий будинок дають премію
Щороку в місті проводять конкурс на найкращі двір, покрівлю, під’їзд, фасад та приватне будинковолодіння. У конкурсі беруть участь будинки різних форм власності – комунальні, кооперативи, ОСББ. Мета конкурсу – відзначити мешканців, які найкраще дбають про свої будинки, докладають зусиль до утримання їх у належному стані.
Спочатку комісії відбирають найкращих у кожній номінації в районах, а до Дня міста традиційно підводять підсумки і нагороджують переможців.
Переможці отримують грошові премії від міської ради – по три у кожній номінації плюс заохочувальні.

Куди звертатися
РАЙОННІ УПРАВЛІННЯ ЖИТЛОВОГО ГОСПОДАРСТВА:
Першотравневий район – тел. 6-19-11;
Садгірський район – тел. 56-02-87;
Шевченківський район – тел. 3-70-19.

НА ЯКІ РОБОТИ МОЖНА ОТРИМАТИ ЧАСТИНУ ФІНАНСУВАННЯ
(починаючи з 2010 року):
утеплення будинків;
запровадження енергозберігаючих технологій;
капітальні та поточні ремонти;
заміна каналізації чи інших мереж.

ЯКІ РОБОТИ МОЖНА
ФІНАНСУВАТИ ЗА РАХУНОК КВАРТПЛАТИ:
ремонт покрівлі;
ремонт внутрішньобудинкових мереж;
ремонт козирків під’їздів.

Завдяки пінопласту тепло взимку і прохолодно влітку
Щоби в будинках взимку було тепліше, мешканці багатьох багатоповерхівок міста з наближенням холодів почали утеплювати фасади пінопластом.
– Наша квартира знаходиться на першому поверсі панельного будинку, тому взимку було надзвичайно холодно, батареї практично не гріли. Ми постійно мерзли, доводилося тепло одягатися, – розповіла мешканка будинку №263, що на вулиці Руській, Наталія КАМСЬКА. – Ми вже утеплили кімнати всередині, вмурувавши пінопласт у стіни. Витратили на це чимало коштів, але результату ніякого – тепліше не стало. Тоді нам порадили утеплити пінопластом частину фасаду будинку, яку займає наша квартира. Майстри виявилися професіоналами, зробили все швидко і якісно, навіть колір вибрали під фасад всього будинку. Один квадратний метр стіни обійшовся нам у 150 гривень. Це з роботою та матеріалами майстра. А загалом довелося заплатити понад 4,5 тисячі гривень. Цієї зими переконаємося, чи буде тепліше і чи не викинули ми знову гроші на вітер. Хоча знайомі, які утеплили свою квартиру торік, запевнили, що результат дуже хороший. Наш приклад уже наслідували сусіди з другого, третього та четвертого поверхів.
Минулого року в мікрорайоні Гравітон як експеримент утеплили пінопластом два панельні будинки.
– У будинку №259, в якому проживають сім’ї чорнобильців, утеплення здійснювали за рахунок бюджету, матеріали виділили приватні будівельні організації. А в будинку №229 дольову участь брали і мешканці, – поінформувала директор ПП "Житлосервіс" Анжела РОСЛЯКОВА. – Ми цікавилися, як перезимували минулу зиму мешканці утеплених будинків. Вони запевнили, що у квартирах було значно тепліше, а влітку – не так спекотно. Зараз у мікрорайоні чимало мешканців утеплюють свої квартири зовні за власні кошти.
– Пінопласт діє водночас за принципами холодильника і термоса, залежно від пори року. Коли на вулиці холодно, він зігріває, а коли спекотно – охолоджує, тому в квартирі протягом цілого року підтримуватиметься однакова температура,– запевнив маляр-висотник промислового альпінізму Сергій. – Насамперед необхідно утеплювати пінопластом фасади панельок, де холодні бетонні стіни, до того ж, вони дуже тонкі. У цегляних будинках значно тепліше, хоча їх теж можна утеплювати і робити облицювання замість штукатурки. Особливо це добре для тих мешканців, у кого вдома автономне опалення. Завдяки утепленню вони зможуть заощадити значні кошти на опаленні свого житла. Ми укладаємо договір із замовником, де все чітко розписано. За один квадратний метр утеплення з роботою і нашими матеріалами беремо 150 гривень. Працюємо за новою технологією: пінопласт наклеюємо на стіну, армуємо сіткою, шпаклюємо, штукатуримо. Колір підбирають самі мешканці. (Н. Будна)

Димар ущільніть рукавом за 3500 гривень
Перед початком опалювального сезону фахівці радять обов’язково перевірити стан димарів будинків з індивідуальним опаленням. Від їхньої справності залежить і робота опалювальних приладів, і безпека господарів.
– Сучасні опалювальні котли потребують або ущільнення старого димаря, або зведення нового з нержавіючої сталі, – розповідає голова правління виробничо-споживчого товариства "Житловик" Василь ТИМОФЄЄВ. – На сьогодні є безліч варіантів, як швидко, якісно та відносно дешево збудувати димохід. Працюємо з фірмами, які виробляють німецькі димарі – з бетону і кераміки або з нержавіючої сталі. У таких димарях обов’язково передбачено і відвід конденсату.
Якщо будувати класичним методом – з цегли, до цього потрібно підходити дуже ретельно. На димар іде повнотіла цегла, без дірок. Але не кожен цегляний завод її виробляє. А якщо й виготовляє, то якість бажає бути кращою. Такі димарі при використанні сучасних опалювальних котлів не витримують і трьох років експлуатації. Та й при прийнятті таких димарів в експлуатацію нам доведеться ущільнювати їх захисним рукавом. Вся річ у тім, що всі сучасні котли дуже економні. Вони дають високий коефіцієнт корисної дії. Практично весь газ, що згорає, йде на утеплення будинку. Таким чином, продукти згорання, що потрапляють у димар, мають невисоку температуру, здебільшого не вищу 35-60 градусів. В осінньо-зимовий період, коли зовні температура повітря менше восьми градусів, димар продуктами згорання не прогрівається. Це призводить до появи у димарі конденсату. Конденсат втягує цегла димаря, і з часом починається його руйнування.
Вирішенням цієї проблеми є захист димарів від кислотного конденсату шляхом їх ущільнення захисним рукавом "Алюком". Рукав монтують у самий димар, встановлюють конденсатозабірник, відводять руйнівний кислотний конденсат. Таке ущільнення димаря для особняка чи квартири обійдеться в межах 3300-3700 гривень.
Сучасні димарі зводять із нержавіючої сталі всередині, вони мають утеплювач та оцинковку. Коштують при цьому недешево – наприклад, такий димар для триповерхового будинку коштуватиме приблизно 18 тисяч гривень. Термін їхньої служби – понад 50 років.
Охочим звести чи реконструювати димар фахівці радять безкоштовно проконсультувався у ВСТ "Житловик".
10-09-2009, 11:17
Коментарів 0 Переглядів 3 100

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.