RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Колір – простий, ефективний і відносно недорогий спосіб оживити, а інколи повністю змінити простір помешкання. Бліді і світлі відтінки освіжать застарілий інтер’єр, нададуть йому об’єму. Насичені кольори, наприклад, смарагдово-зелений та темно-рубіновий, створять атмосферу затишку та інтимного переживання…
Проте постулатів, в які кольори пофарбувати ту чи іншу кімнату, немає.
Психологічний вплив кольору на людину
Зелений – заспокійливий
Зелений часто використовують як нейтральний колір, щоби створити кольоровий баланс, оскільки деякі відтінки зеленого поєднуються майже з усіма кольорами.
Допомагає при безсонні, знижує артеріальний тиск, підвищує працездатність.
Синій – зосереджений
Всі відтінки синього, зокрема і блакитного, поєднуються між собою. Відтінки синього та зеленого сприймають добре за будь-якої інтенсивності.
Знижує м’язову напругу, пульс.
Має протизапальний ефект.
Викликає депресію.
Блакитний – спокійний, чистий
Антисептичний та протизапальний ефект, пригнічує злоякісні пухлини.
Знижує чутливість.
Оранжевий – стимулюючий
Темні відтінки оранжевого використовувати потрібно дуже обережно.
Стимулює активність, прискорює серцебиття. Найдинамічніший колір.
Швидко втомлює.
Жовтий – веселий
Жовтий колір добре поєднується з зеленим та оранжевим. Жовтий та синій (додаткові кольори) створюють класичну інтер’єрну комбінацію.
Стимулює діяльність мозку, покращує виділення шлункового соку, покращує апетит.
Викликає безсоння.
Червоний – життєствердний, святковий
Усі червоні відтінки добре поєднуються, як всі рожеві. Окремі їхні відтінки, використані разом, чудово підходять для чуттєвих віталень та спалень пастельних відтінків із рослинним орнаментом.
Покращує серцеву діяльність, настрій, підвищує артеріальний тиск.
Може викликати нервовий зрив.
Фіолетовий – неспокійний, сексуальний
Відтінки фіолетового добре поєднуються, але справляють летюче враження. Цей колір приємний з блакитним, синьо-фіолетовий – з холодним блакитним, фіолетово-червоний – з м’яким рожевим.
Нормалізує роботу серця, підвищує витривалість, покращує творчу активність.
Може призвести до істерики.
Сірий – класичний
Підходить як класичний фон для ненав’язливих відтінків будь-якого кольору.
Сприяє ясності мислення.
Викликає пригніченість.
Марина КАРАСЬОВА

Радить фахівець
Як правильно підібрати кольорову гаму
Роман МОСКАЛЕНКО,
дизайнер:
– Підбір кольорової гами відіграє важливу роль при оформленні інтер’єру. Наприклад, за архітектурою у нас є вузький і довгий коридор, і нам потрібно візуально зменшити відстань. Фотошпалери, фактура чи розпис по стіні з крупним малюнком у теплих, активних кольорах – візуально зменшить відстань.
Розуміння того, як діє колір на сприйняття інтер’єру значно полегшує роботу при оформленні квартири. Весь спектр теплих кольорів наближує і, залежно від активності відтінку, здійснює тиск, а холодні, навпаки, віддаляють і розширюють.
Використовувати теплі активні кольори у великій кількості не рекомендується на південному боці. Наприклад, перевантаження жовтим чи червоним кольорами влітку сонячного дня на кухні створюватиме значний візуальний тиск.
Колір впливає як на свідомість, так і на підсвідомість людини. Як приклад правильного використання кольорів можна навести використання синіх і блакитних відтінків у посуді для дітей, які страждають на ожиріння. Такі кольори не сприяють апетиту. А жовтий та зелений, навпаки, апетит покращують.
Також кольором можна відокремити або поєднати потрібні нам речі. Наприклад, дитяча кімната для двох хлопців. Ми можемо розділити її навпіл: одну половину фарбуємо в синій колір, іншу – в білий. Цим ми відділяємо братів один від одного, щоби підкреслити індивідуальність. А щоби поєднати їх, ставимо в синю половину білі меблі, в білу – сині.
Один і той самий колір може бути життєрадісним, святковим, покращувати тонус. Проте якщо використати його неправильно або надмірно – це може викликати нервовий зрив або агресію. Однак все це відносно, і якщо вам комфортно в тій чи іншій атмосфері, вибір – за вами.
13-08-2009, 11:11
Коментарів 0 Переглядів 11 225

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.