RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У чернівчанки Галини Родигіної вдома понад десяток коней і поні. Звісно, це не може не привабити відвідувачів, зокрема дітей, хворих на церебральний параліч. Вони сподіваються на одужання завдяки іпотерапії – тобто катанню верхи. Кажуть, коні забирають у людини негатив, а ще їхня аура є лікувальною. І випадки одужання справді трапляються! Як розповідає Галина Родигіна, хвора на церебральний параліч дівчинка, яку приводять кататися, спочатку не розмовляла і не зовсім розуміла, що відбувається довкола. Але після щоденних прогулянок верхи вона вже потроху рухається.
Крім того, кататися приходять і здорові малюки, підлітки. Усі хочуть навчитися їздити верхи.
"Коли сиджу верхи, почуваюся неначе пташка в небі"
Коли кореспондент "МБ" навідалася до Галини, у неї на подвір’ї зібралося кілька дітлахів. Це сім’я Маймусових. Усі вони дуже люблять коней. Вони чекали, доки Галина, її напарниця Юлія Ілюк та син Іван виведуть коней, і дозволять проїхатися верхи.
"Сьогодні дехто з вас покатається на кобилі Легенді, – жартома лякає дітей Юлія. – Це вам не покірливий кінь Масив. На Легенді треба міцно триматися в сідлі!" Діти кричать від захвату. "Не підходьте до коня ззаду, бо він цього не любить, може хвицнути!" – вкотре попереджає Юлія.
Врешті гурт розділяється на дві частини: хлопці йдуть на спортивний майданчик, що неподалік, кататися на Легенді. А дівчатка разом із Галиною та Юлією рушають на територію біля дитячого садка кататися на Масиві.
Першою йде кататися Даша Маймусова. Вона одягає на голову захисний убір. "Ну, ногу в стремена і залазь на коня!", – каже їй Юля.
Дівчинці це вдається не відразу, але через кілька хвилин вона все-таки сідлає коня. Далі Юля тримає мотузку, а Масив із Дашею на спині ходить по колу протягом півгодини. І хоч Даша ще не знає усіх тонкощів їзди верхи і Масив час від часу зупиняється і стоїть, як укопаний, незважачи на її умовляння іти далі, все ж таки дівчина почувається справжньою вершницею.
"П’яти вниз! Спину рівно! Не натягуй повіддя!" – час від час вигукує Юля.
Інші захоплено спостерігають за Дашею. Врешті дівчина обережно злазить із коня.
– Який цей Масив неслухняний! З Легендою значно легше, – ділиться враженнями Даша. – Легенда така кумедна! Вона, коли йде, висовує язик! Коні підкоряються тому, в кого вони відчують велику силу волі. Мабуть, у мене сила волі трохи слабка, якщо Масив не хотів мене слухати… І все-таки мені дуже подобається кататися! Коли сиджу верхи, почуваюся наче пташка в небі… Так класно! Коні мені подобаються своїм гордим характером. Під час їзди треба злитися з конем в одне ціле, відчути його. У мене це не завжди виходить. Можливо, тому, що я ще мало вправлялася. У дитинстві я дуже хотіла мати коня і навчитися їздити. Тому, щойно почула, що на Роші є коні, відразу прийшла сюди.
"Коли виросту, куплю собі двох коней"
П’ятирічна Аня МАЙМУСОВА із захватом спостерігає за старшими братами і сестрами, які катаються на конях.
– Я також уже кілька разів їздила верхи, – хвалиться вона. – Мені дуже подобається! Я так люблю коней. Коли виросту, куплю собі двох коней – кобилу і жеребця.
За словами досвідченої вершниці Галини РОДИГІНОЇ, кататися верхи можуть всі. Нічого складного у цьому немає. Головне – тримати спину прямою, а на коні утримуватися за допомогою колін. П’яти потрібно максимально опустити вниз. Під час катання верхи чудово тренуються м’язи спини, ніг, живота. Не можна натягувати повіддя, бо для коня це сигнал, що потрібно зупинитися. Руки повинні бути напруженими і не бовтатися.
З конем потрібно бути лагідним, але водночас кінь повинен відчувати вашу перевагу над ним. До речі, під час катання верхи можна розвинути у собі лідерські якості. Адже ви відчуваєте, що підкорили собі таку велику тварину, і у вас підвищується самооцінка.
Займатися потрібно у шоломі та спеціальних верхових чоботах. Бажано мати краги (спеціальні накладки, які у поєднанні з чоботами нагадують калоші, їхня функція – захист ніг вершника від травм – зокрема ударів по ногах копитом).
Галина МАРКІВ
13-08-2009, 11:09
Коментарів 0 Переглядів 4 955

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.