RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гепатит С – «німий вбивця»

У медичному середовищі гепатит С називають "ніжним німим вбивцею". Це захворювання печінки викликає вірус гепатиту С (HCV). Приблизно в 15 відсотків випадків гепатит С протікає у гострій формі, а це значить, що організм самостійно усуває вірус. Але у більшості випадків (85 відсотків) інфекція набуває хронічного характеру і поступово руйнує печінку. З часом це може призвести до цирозу і раку печінки.
Вірусний гепатит С – велика соціальна і медична проблема. Однак для кожного хворого це насамперед особиста трагедія. Моя співрозмовниця Ірина, якій поставили страшний діагноз, почала боротьбу за своє здоров’я і життя.
"Навіть
не підозрювала,
що хвора"
– Так склалося, що зараз проживаю в Канаді. У січні цього року мені необхідно було зробити операцію. Коли під час обстеження робили аналізи, випадково виявили вірусний гепатит С. Для мене це було справжнім шоком. Я добре розуміла, з якою хворобою маю справу, адже у Чернівцях працювала лікарем-лаборантом. Коли зателефонувала колишнім співробітникам і порадила їм негайно обстежитися, виявилося, що ще в однієї жінки, яка працювала у лабораторії, також вірусний гепатит С, – каже Ірина. – Раніше я навіть не підозрювала, що хвора.
"Вірус передається у тисячу разів швидше, ніж СНІД"
– Зранку прокидаюся і розумію, що я – не така, як усі, а так хочеться жити і бачити весілля своїх дітей, – продовжує зі сльозами на очах жінка. – Стільки було випадків, коли я приходила у салон краси на манікюр, а закривавлені інструменти після попереднього клієнта на моїх очах протирали спиртом. І для мене це було нормально, хоча зараз зчинила б галас. На манікюр, педикюр обов’язково потрібно приходити зі своїм набором. Адже достатньо вірусу на кінчику голки, щоби він передався, а передається він у тисячу разів швидше, ніж СНІД. Гепатит С не передається побутовим шляхом, а тільки через кров.
– Мені пощастило, я – в Канаді, – каже Ірина. – Як малозабезпеченій емігрантці мені виділять 60 тисяч доларів на противірусну терапію. Лікування триватиме рік, щотижня вводитимуть одну ін’єкцію, вартість якої – тисяча доларів. Лікування дуже болісне, супроводжується жахливою депресією, високою температурою, слабкістю, за важкістю воно прирівнюється до хіміотерапії під час онкозахворювань. Зі мною працюватиме психолог і лікар, який призначатиме препарати, що усуватимуть певні побічні дії, знеболюватимуть. Поки що мені зробили аналізи, вартість яких 10 тисяч доларів, незабаром здійснюватимуть біопсію печінки, а тоді вже – лікування.
Натомість Україна не має національної програми боротьби з хронічними вірусними гепатитами. Це спричинює зростання кількості хворих.
– Мій знайомий лікар, хворий на гепатит С, який проходив противірусну терапію в Україні, не витримав і покинув лікування. Натомість знаю багато позитивних прикладів у Канаді, коли люди виліковувалися і народжували здорових дітей, – продовжує жінка. – Якби влада виділила необхідні кошти, змогли би врятувати життя хоча б 20-30 людей.
Олександр ФЕДІВ, завідувач кафедри внутрішньої медицини та ендокринології БДМУ, зауважує, що організм не в змозі впоратися з вірусом самостійно. Тому лікування – єдиний спосіб, що дозволяє контролювати перебіг хронічного гепатиту С.
"Захворювання
може розвиватися
від 10 до 40 років"
– Людина може навіть не підозрювати, що хвора. Перебіг хвороби прихований. Найпоширеніші симптоми гепатиту – втома і слабкість, – зауважує Олександр Іванович. – Відомо мінімум шість типів вірусного гепатиту С (вони називаються генотипами), понад 50 підтипів. Це одна з причин, чому організм не може ефективно боротися з вірусом і чому поки що не винайшли вакцину проти цього захворювання.
Коли вірус гепатиту С проникає в печінку, він "завойовує" її клітини і починає розмножуватися. Внаслідок цього дедалі більшу кількість клітин замінює сполучна тканина. Симптоми захворювання не виявляються, доки не настане таке ушкодження печінки, при якому порушуються її функції. Цей процес може тривати від 10 до 40 років – залежно від швидкості прогресування хвороби. Точно спрогнозувати швидкість розвитку захворювання у конкретної людини неможливо.
– Гепатит С має багато шляхів поширення. Захворювання передається з кров’ю інфікованої людини, – зауважує Олександр Федів. – Спосіб зараження гепатитом С – чи то переливання крові, чи то застосування наркотиків або якийсь інший, який навіть неможливо згадати, – не впливає на перебіг захворювання. Але знання цих шляхів може допомогти захистити свою родину і друзів, а також себе від подібних інфекцій.
"Одна ампула "Iнтерферону" –
2700-2800 гривень"
– Трапляються випадки, коли стоматологи, гінекологи, хірурги, медсестри, санітарки заражаються гепатитом С. Причиною може бути навіть ненавмисний укол голкою, – каже лікар. – У людей, які вживають наркотики, як правило, разом із гепатитом С спостерігається і СНІД, і туберкульоз. На основі обласної клінічної лікарні створено Чернівецьке відділення "Асоціації з вивчення печінки". На обласному рівні обговорюється створення "Центру гастроентерології та гепатології".
– У Сумах, Харкові, Вінниці, Івано-Франківську вже є такі центри, виділяють кошти на лікування хворих на гепатит С. У нас це поки що в перспективі, – каже Олександр Федів. – Звичайна людина не може собі дозволити дороге лікування. Адже одна ампула "Інтерферону" коштує 2700-2800 гривень, а протягом місяця необхідно зробити чотири ін’єкції. Отож за рік лікування набігає дуже серйозна сума. Тому обов’язково повинна діяти державна програма.
Леся ТОКАРЮК

Гепатит С поширюється через:
роботу з кров’ю високого ступеня ризику (стосується медичних працівників);
рани, порізи, кров від носових кровотеч, менструальна, яка містить вірус;
внутрішньовенне введення ліків (при використанні загальних голок);
переливання крові;
гемодіаліз (метод фільтрації крові для пацієнтів з ураженням нирок);
статевий шлях передачі;
від матері до дитини при народженні (украй рідко);
пірсинг, татуювання з використанням забруднених голок, чорнила;
захоплення кокаїном та іншими наркотиками;
спільне користування бритвами, зубними щітками, манікюрними наборами, сережками, жувальною гумкою.

Де можна здати аналіз на виявлення гепатиту С у Чернівцях
Медична лабораторія "Сінево" – вул. Головна, 137, 1-й поверх
(Чернівецька обласна клінічна лікарня, приймальне відділення).
Медична лабораторія "Сінево" – вул. Червоноармійська, 230,
1-й поверх (обласний кардіологічний диспансер).
Медична лабораторія "Діла" – вул. І. Франка, 18, каб. 3.
Лабораторія обласної дитячої клінічної лікарні №2 –
проспект Незалежності, 98.
Обласний медичний діагностичний центр – вул. Стасюка, 5А.
Вірусологічна лабораторія обласної СЕС – вул. Шевченка, 55.
7-08-2009, 10:20
Коментарів 0 Переглядів 6 733

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.