RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За привезену з Греції шубу чи куплений у Туреччині фотоапарат можна повернути частину коштів. Це зазвичай 10-20 відсотків від суми покупки.
На вітринах багатьох зарубіжних магазинів можна побачити наклейки з написом "Тax Free for tourists" або "Tax Free Shoppіng", що означає продаж товарів без податку для туристів. У вартість товарів входить ПДВ – податок на додану вартість. Іноземний турист має право одержати частину ПДВ, за умови вивозу товару з країни його придбання. Ця система повернення податку діє в 35 країнах і понад 200 тисячах торгових точок у всьому світі.
Кожна країна встановлює свій відсоток повернення податку, а також мінімальну суму покупок за день в одному магазині. В Австрії потрібно витратити від 75 євро, щоби повернути собі до 15 відсотків, у Данії – від 40 євро і відшкодувати можна до 19 відсотків.
Ця система поширюється не на всі товари. Скажімо, не повернуть гроші за продукти харчування, цигарки, книги і послуги. Претендувати на відшкодування можуть ті, хто перебувають у країні не більше трьох місяців, не маючи при цьому виду на проживання чи дозволу на роботу або навчання. Куплений товар треба пред’явити на митниці в початковому вигляді, в упаковці і з ярликами.
При купівлі за кордоном важливо, щоби продавець вписав у чек ваші прізвище, ім’я, адресу, а також номер закордонного паспорта, а ще повний перелік придбаних товарів. На самому чеку повинні бути вказані ціна товару, розмір ПДВ і сума для повернення, а також підпис касира та печатка магазину.
Отримати відшкодування можна трьома шляхами. Перший – залишаючи країну, в нейтральній зоні аеропорту в спеціальному віконці – Cash Refund, VAT/Detax або VAT Refund – пред’явити попередньо завізований у митників чек, а також надати куплені речі.
Другий спосіб – повернувшись додому, звернутися з чеком до банку. В Україні повернення податків за системою Tax Free здійснюють лише два банки ("ПриватБанк" і "ВТБ Банк"). Вони мають договірні зобов’язання з компанією Global Refund, яка займається Tax Free.
Як повідомляє прес-служба "ВТБ Банку", для отримання грошового відшкодування за чеком необхідно звернутися у відділення банку з паспортом, чеком Tax Free, касовим чеком магазину та отримати гроші (співробітник митної служби попередньо повинен поставити печатку, що підтверджує перетин кордону).
Крім того, можна надіслати поштою до представництва Global Refund чек та номер банківського рахунка, на який перерахують гроші. Хоча чекати в цьому випадку доведеться як мінімум кілька тижнів.
Термін дії чеків
Виплати частини податку за чеками деяких країн обмежені в часі. Так, для Чехії цей термін становить чотири тижні з дня виписки чека, для Італії – шість тижнів, Ісландії, Кореї, Греції – три місяці, Норвегії – чотири місяці, Фінляндії, Португалії і Швеції – п’ять місяців, Хорватії і Словенії – півроку, Австрії, Бельгії, Ірландії і Люксембургу – три роки, Швейцарії і Німеччини – чотири роки, Іспанії – п’ять років.
Надія МАКУШИНСЬКА

У ЯКИХ КРАЇНАХ МОЖНА ОТРИМАТИ ЧЕК GLOBAL REFUND:
Австрія, Аргентина, Англія, Бельгія, Угорщина, Німеччина, Голландія (Нідерланди), Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Ірландія, Італія, Кіпр, Корея, Люксембург, Норвегія, Португалія, Сінгапур, Словаччина, Словенія, Туреччина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, Швейцарія, Естонія.

ЩОБ ОДЕРЖАТИ ГРОШІ,
НЕОБХІДНО:
У магазині
Зробивши покупку, що входить у систему Global Refund, попросіть виписати вам чек Tax Freе. Переконайтеся, що дані про вас заповнені повністю.
На митниці
Перед тим, як залишити межі країни, пред’явіть на митниці куплені речі та чек Global Refund, на якому митники поставлять штамп, – це підтверджує вивіз товару. Тому до виїзду з країни товаром користуватися не можна. Без печатки митниці повернення грошей неможливе. В аеропортах оцінку митниці необхідно здійснити ще до оформлення багажу.

ОТРИМАТИ ГРОШІ МОЖНА:
на картку, яку необхідно вказати в чеку Global Refund; при цьому чек ви самі повинні надіслати за адресою, вказаною на конверті, що додається до чека Global Refund (тільки так відбувається повернення по чеках Global Refund Аргентини, Угорщини, Кіпру, Кореї, Словаччини, Туреччини);
готівкою в пунктах виплат компанії Global Refund безпосередньо в країні перебування, після проставлення печатки митниці;
готівкою в Україні, у банківському відділенні.
6-08-2009, 10:18
Коментарів 0 Переглядів 5 697

Теги -

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!