На ринках області половина м’ясо-ковбасних виробів – неякісна або реалізовувалася без необхідних документів. Це з’ясували під час перевірок фахівці управління у справах захисту прав споживачів. Із 1200 кілограмів ковбасних виробів, перевірених за півроку, з реалізації зняли 600 кілограмів.
Із забракованих ковбас половина не відповідала вимогам стандартів, тобто мала не той смак, колір, брак спецій тощо. Інші вироби продавали без жодних нормативних документів (не відомо, хто і коли виготовив цю продукцію) або прострочені. Щодо копчених ковбас, то порушення частіше стосувалися недотримання рецептури виготовлення. А варену знімали з реалізації часто через прострочений термін придатності. Варена ковбаса має дуже обмежений термін реалізації, наприклад, варену в натуральній оболонці можна продавати лише протягом 72 годин із моменту виготовлення.
"На жаль, на ринках області фіксуємо більше порушень, ніж у магазинах, – зауважує Лариса КУДАК, завідувачка сектору контролю якості продовольчих товарів обласного управління у справах захисту прав споживачів. – Улітку дуже важливо, у яких умовах зберігаються ковбасні вироби. На ринках трапляються випадки, коли холодильні вітрини вимкнено або ковбасні вироби за такої спеки лежать просто на прилавку".
Варені ковбаси повинні зберігатися за температури 0-+8 градусів, копчені – до +15 градусів. Тому купуючи ковбасу за теперішньої спеки, варто піднести руку до холодильної вітрини, щоби переконатися, що вона працює. А крім того, споживач має право вимагати в продавця якісне посвідчення на продукцію, де міститься інформація про дату виготовлення, термін придатності, фізико-хімічні показники тощо і, звісно, читати етикетки. (М. Карасьова)
31-07-2009, 10:57
0
2 423