Чернівчанка Любов Стойко вже п’ять років вирощує кіз. У 76 років жінка почувається добре – саме завдяки своєму захопленню. Кореспондет "МБ" застала її у парку вранці – саме тоді, коли жінка вивела своїх кізочок попастися. "Ось ця, біленька, – Білочка. А руденька – Лялька", – знайомить нас зі своїм господарством Любов Корнеліївна. Жінка щодня випасає тварин у парку в центрі Садгори. Вранці з 08.30 до 11.00 і ввечері – з 17.00 до 20.00. Каже, що у цьому і весь секрет надзвичайної поживності та корисності молока від її кіз – вони вільно гуляють, а не стоять на припоні, як інші. "Як напасу добре, то й молочка багатенько надою", – розповідає Любов Корнеліївна. А доїть вона кіз тричі на день. Молоко п’ють і онуки, і сусіди. Пані Стойко розповідає, що один сусід, у якого хворе серце, щодня бере у неї по півлітра молока. "Якщо досі бере, то, мабуть, щось таки воно допомагає", – каже Любов Корнеліїна. А онуки, які дуже люблять пити молочко від її кіз, майже не хворіють взимку. Жінка вважає, що козяче молоко має лікувальні властивості. "Всі сусіди кажуть, що у моїх кіз молоко добре", – стверджує жінка.
Анастасія СІМАШОВА
Коментар лікаря
Наталя Скращук,
ЗАСТУПНИК ГОЛОВНОГО ЛІКАРЯ З ЛІКУВАЛЬНОЇ РОБОТИ ОБЛАСНОЇ ДИТЯЧОЇ КЛІНІЧНОЇ ЛІКАРНІ:
Козяче молоко – це не той продукт, від якого залежить життя людини. У педіатричній практиці його застосовують лише з лікувальною метою. Оскільки воно дуже калорійне за рахунок високого вмісту жирів і білків, це молоко можна вводити у раціон хворих лише при значному виснаженні організму, наприклад, внаслідок туберкульозу. Кип’ятити козяче молоко не можна, оскільки втрачаються всі лікувальні властивості. Дітям будь-якого віку не рекомендують пити козяче молоко "просто так", а до дев’яти місяців – і всі інші види молока тваринного походження також, у тому числі й коров’яче. Дорослим перед вживанням козячого молока – навіть із лікувальною метою – треба обов’язково порадитися з лікарем-гастроентерологом. Адже безконтрольне вживання молока може загострити хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, викликати проблеми з підшлунковою залозою. Людям після 35 років молоко взагалі не можна пити – у людському організмі перестає вироблятися фермент, який перетравлює білки молока тваринного походження. Це стосується всіх видів молока – як козячого, так і коров’ячого, кобилячого. Корисні для людського організму тільки кисломолочні продукти".
28-07-2009, 10:17
0
26 390