Протягом цьогорічних перевірок закладів швидкого харчування області працівники санепідслужби виявили низку порушень. Як повідомили у прес-службі Чернівецької ОДА, облСЕС пересвідчилася, що в деяких кіосках відсутні умови для дотримання правил особистої гігієни працівників. Через відсутність водопостачання та каналізації продавцям ніде навіть помити руки. Під час приготування гарячих напоїв використовують воду з власних криниць приватних підприємців (дослідження води не проводять). Виробничі столи та розділовий інвентар не промарковано. Відсутні дезінфікуючі засоби, їжу готують у посуді з тріщинами та щілинами. На продукти немає документів, що засвідчували б їхню якість та терміни придатності.
Біля харчових кіосків у районі автовокзалу – довгі черги. Найбільше люди замовляють тости, піти, хот-доги та курей-гриль. Продавці запевнили кореспондента "МБ", що все – свіже і зберігається за відповідної температури. Мовляв, заготовки для хот-догів купують найсвіжіші, а капусту дорізають протягом дня. Ми поцікавилися у відвідувачів, чи не бояться вони вживати швидку їжу. Виявилося, що більшість вважають таку їжу шкідливою, але продовжують її купувати!
– Їжу в кіоску купую вкрай рідко, якщо дуже голодний, – каже 41-літній водій Олексій. – Однак більшість колег завжди беруть хот-дог чи картоплю з овочами. Таку страву ще можна їсти вранці, а вже після обіду вона зовсім втрачає смак. Переконаний, така їжа погано впливає на наше здоров’я, але купувати її чи ні – це особистий вибір кожної людини. Своїм дітям забороняю купувати їжу в кіосках, особливо у спеку.
– Щодня купую хот-дог, – каже 19-літній Микола. – Ніколи не почувався погано від такої їжі. Справа у тім, що я їм не лише хот-доги. Добре харчуюся домашньою їжею, а хот-дог – це просто перекус. Беру хот-дог у перевіреному місці, в інших – не ризикую.
– Швидку їжу купую вкрай рідко, а дітям взагалі не дозволяю її куштувати, – запевняє 38-річна Олена. – Сьогодні купила, бо голодна, щойно приїхала автобусом із Києва. Смак не сподобався, можливо, тому що не звикла.
СТАТИСТИКА ПОРУШЕНЬ
На Буковині за перше півріччя цього року за реалізацію продуктів харчування та продовольчої сировини в торговельній мережі до адміністративної відповідальності притягнуто 944 особи, тимчасово припинено експлуатацію 209 об’єктів, за несвоєчасне проходження медичного огляду від роботи відсторонено 173 особи та забраковано 5,8 тонн недоброякісної продукції.
Валерія ЧОРНЕЙ
24-07-2009, 10:23
0
2 292