Обласна санепідемстанція заборонила використання на харчоблоках шкіл, дитсадків, дитячих оздоровчих закладів напівфабрикатів промислового виробництва, натуральної кави, напоїв з неї, оцту та інших продуктів, до складу яких входять штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку, підсолоджувачі.
За словами завідувача гастроентерологічного відділення обласної дитячої лікарні №2 Ніни ЗИМАГОРОВОЇ, їжа для дітей повинна бути збалансованою за вмістом білків, жирів і вуглеводів: "Не рекомендую дітям, а особливо тим, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом, вживати продукти швидкого приготування, кетчупи, майонези і навіть йогурти, які містять домішки і можуть зберігатися до десяти днів. Безпідставно забули про найкорисніші для дітей продукти – молочні та рослинного походження. Гречана, вівсяна та пшоняна каші, буряк, квасоля – ціле сховище вітамінів для дітей. Буряк містить заліза удвічі більше, ніж яблука, і може зберігатися аж до весни. Квасоля за вмістом білків відповідає білкам м’яса та риби. Пшоно – єдина цільна крупа, яка має зародки. Воно стимулює функцію шлунку".
Володимир СОЛОДОВНІКОВ, директор школи №22:
– Заборону цілком підтримую, адже нині виникають дуже серйозні проблеми з харчуванням школярів. У нас жодних неприємностей ще не траплялося. Насамперед тому, що у їдальні працюють дуже відповідальні люди, які ретельно виконують свої обов’язки. Що ж до чипсів, сухариків та газованих напоїв, то в нас їх не продають. Інша справа, що школярі можуть їх придбати за рогом – і нічого з цим не вдієш.
Ганна КАТЕРИНЮК,
завідувач дитсадка №43:
– Садочків ця проблема менше стосується, адже буфети у нас не працюють. А постачання всіх продуктів відбувається централізовано. Тобто якість продуктів контролює СЕС. На жаль, нині уникнути продуктів харчування з консервантами і барвниками дуже складно. Однак ми роз’яснюємо батькам, щоби вони і вдома не давали дітям такі продукти. (О. Гнідан, І. Довгань)
23-07-2009, 11:09
0
1 824