RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчани часто телефонують до редакції "МБ" і скаржаться, що обкрадають їхні дачі. "На моєму городі злодії зірвали всю полуницю, малину, смородину, – ледь не плакала 72-річна Галина Іванівна. – Вдень обходять всі дачі, дивляться, що де можна вкрасти, а потім ввечері тягнуть усе. А нещодавно прийшли п’ятеро здорових хлопців і почали серед білого дня копати картоплю та скидати в мішок. Собака загавкав, я вибігла на подвір’я, кричу на них, а вони мені кажуть: "Йди, бабко, до хати і сиди там тихо, а то закопаємо замість картоплі". Після цього боюся сама залишатися на дачі навіть вдень".
– Постійно обкрадають мене і моїх сусідів, – запевнив дачник з багаторічним стажем Михайло ПОКИДАНЕЦЬ. – Цієї весни викопали всі квіти та декоративні кущі, викрали з ганку вазони з рідкісними квітами. А в сусідів поцупили арматурні стержні, які були біля будинку. Ми знаємо, хто це робить, навіть неодноразово ловили злодіїв на своїх городах. Але насваримо їх і відпускаємо, бо боїмося, що можуть спалити наші будиночки. Я загородив свою дачну ділянку, поставив замок на залізних воротах. Але і це не допомагає: злодії стають одне одному на плечі та перелазять. Сусіди мають собаку, але і його грабіжники не бояться. Колись у нашому товаристві був нічний сторож, та крадії йому пригрозили, що поб’ють і кинуть у річку. Відтоді ніхто не хоче йти сторожувати. А винайняти професійного охоронця не маємо змоги, бо його послуги коштують недешево.
Члени садово-городнього товариства "Прут", до якого входять ветерани війни та праці, навіть звернулися до мерії з проханням вберегти їх від крадіїв. Люди, серед яких багато інвалідів, мають городи в Садгорі. Добираються туди громадським транспортом, обробляють городи, а урожай збирають інші. Викопують усе і вивозять.
Порушують справу, якщо вартість викраденого 60,5 гривні.
– Цього року ми отримали лише декілька скарг щодо крадіжок на дачах, половину з них розкрили, – розповів начальник Першотравневого райвідділу міліції Микола ЛАЗОРКО. – Дуже багато скарг надходило на початку 1990-х років, коли тисячі людей залишилися без роботи і виживали будь-якими способами. Зараз дачники скаржаться значно менше, лише у тих випадках, коли крадіжка серйозна. А якщо викопали, скажімо, квітку чи кущ або зірвали малину, не біжать до нас. Дачні крадіжки розкрити дуже просто, бо одразу ж видно, хто їх скоїв. Зазвичай цим займаються ті ж дачники, які зловживають спиртним, або бомжі. Стягнути з них відшкодування важко, бо вони здебільшого ніде не працюють і не мають ніяких коштів. Ми періодично об’їжджаємо садово-городні товариства, але не маємо змоги робити це регулярно. Товариства повинні самі потурбуватися про безпеку своїх дач та городів. Раджу їм винайняти хорошого сторожа або встановити камери відеоспостереження. Можна поставити дачі під відомчу охорону. А також раджу господарям не залишати у дачних будиночках гроші, коштовності, цінні речі.
Останнім часом посилили покарання за дрібні крадіжки. Тепер можемо порушувати справу, якщо мінімальна вартість викраденого становить 60 грн 50 коп. Раніше ця сума становила 970 гривень, тому було значно складніше.

до теми
Як можуть покарати злодія
Згідно з новими змінами до Кримінального Кодексу України, за дрібне розкрадання чужого майна накладають штраф від 10 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або карають виправними роботами строком до одного місяця з відрахуванням 20 відсотків заробітку чи адміністративним арештом на термін від п’яти до десяти діб. Повторне (протягом року) здійснення правопорушення спричиняє штраф від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів громадян або виправні роботи на термін від одного до двох місяців з відрахуванням 20 відсотків заробітку, або адміністративний арешт на термін від 10 до 15 діб.
23-07-2009, 10:28
Коментарів 0 Переглядів 1 895

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.