RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Шахраї пропонують клеїти конверти чи бити байдики в офісі

Опинившись після розлучення з маленькою дитиною на руках, чернівчанка Наталя почала шукати хоча б якийсь підзаробіток. З відчаю натрапила на шахрайство, схема якого відома вже не один рік. В оголошенні пропонували клеїти вдома конверти за високу зарплатню.
Для цього на абонентну скриньку в Дніпропетровську потрібно було надіслати чистий конверт зі зворотною адресою. Крім номера скриньки, іншої інформації в оголошенні не містилося (хоча іноді автори таких оголошень вказують також номер мобільного телефону).
"Що я втрачаю, а раптом це шанс?" – подумала Наталя і надіслала конверт. Відповідь молода жінка отримала досить швидко: їй запропонували заплатити 10 гривень за оформлення документів. Згодом надійшов наступний лист, у якому роботодавець привітав із початком вдалого співробітництва і попросив заплатити заставу за матеріали – 50 гривень. Мовляв, на жаль, доводилося вже мати справу з нечесними людьми. А щойно Наталя надішле першу партію продукції, їй і заставу повернуть, і зароблятиме вона тисячу доларів на місяць…
На цьому етапі Наталя схаменулася. А загалом розвиток подій міг бути наступним: роботодавець після отримання застави зникає. Або з’ясовується, що ви – учасник звичайної піраміди. Тобто, щоби заробляти, потрібно розміщувати в газетах оголошення і далі "розводити" охочих "клеїти конверти".
Експерти відзначають, що з початку кризи на сайтах з працевлаштування і в друкованих виданнях під рубрикою "шукаю роботу" кількість шахрайських вакансій збільшилася на чверть. Мета – у різний спосіб витягнути гроші з довірливих людей.
– Люди, які залишилися без роботи, з відчаю намагаються хоч якось працевлаштуватися і не завжди аналізують пропозиції, – прокоментувала Тетяна СТЕПАНОВА, провідний менеджер кадрового агентства "Тандем".
За її словами, в Києві, наприклад, вже з’явилися агентства, які продають бази вакансій. За 100-200 гривень людина купує перелік вакансій. А коли починає телефонувати за вказаними там номерами в пошуках роботи, з’ясовується, що працівників на цих підприємствах вже не потребують або таких фірм взагалі не існує.
Як правило, пасткою є оголошення, що пропонують роботу в мультимаркетингу. Такі пропозиції вимагають початкових капіталовкладень і обіцяють швидкі надприбутки. Пізніше, не заробивши нічого, дехто навіть вибратися з таких компаній не може: у товар вкладено великі гроші, а назад фірма його не приймає.
Фахівці також радять не звертати увагу на короткі оголошення в один рядок на кшталт: "Заробляй до 1000 доларів на тиждень!", "Престижна робота без освіти", "Престижна робота в офісі. Можливо без досвіду роботи", "100 гривень на день. Вік до 35 років"… Насторожити в таких оголошеннях повинні: відсутність номеру стаціонарного телефону та конкретної специфіки роботи і, звісно, нереально висока зарплата.
– Серйозний роботодавець вже під час телефонної розмови розповість про фірму, сферу її діяльності, специфіку вакансії тощо, – зауважує Тетяна Степанова. – А якщо запрошують на співбесіду, але до особистої зустрічі відмовляються роз’яснити, які співробітники потрібні, або кажуть, що робота вимагає капіталовкладень, – варто насторожитися.
Тобто основну інформацію щодо вакансії, обов’язків і зарплатні чесна компанія повинна надати до співбесіди. В іншому разі, найімовірніше, ви натрапили на шахраїв або представників мережевого маркетингу.

ЯК РОЗПІЗНАТИ ОБМАН:
в описі вакансії обіцяють високий заробіток, а робити нічого особливого не потрібно;
роботодавця не цікавить освіта та кваліфікація кандидата;
у потенційного співробітника просять гроші за інформацію про вакансію, запис на співбесіду, оплату телефонних переговорів чи інші послуги;
в оголошенні немає чітких контактних даних, окрім номера абонентної скриньки або адреси електронної пошти.

Найчастіше шахраї
пропонують таку роботу:
заробіток вдома (збирання ручок, клеєння конвертів, наклейок тощо);
обробка електронної пошти;
веб-маркетинг;
участь у фінансових пірамідах;
робота на рейтинг сайтів;
робота в офісі без особливих обов’язків;
робота за кордоном.
Марина КАРАСЬОВА
21-07-2009, 10:47
Коментарів 0 Переглядів 5 882

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.