RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На подвір’ї господарства, що на вулиці Роменській,6, вранці 25 червня вже працювали три одиниці техніки. Насосом відкачували воду, яка зібралась у ямі внаслідок провалу каналізаційного колектора близько 04.00. Екскаватор викопує груди грунту і вантажить на КамАЗ. Аварійна ділянка колектора знаходиться на глибині шести метрів. Ділянка пошкодження труби – п’ять метрів. За годину перебування кореспондентів на обійсті вивезли сім причепів глини, змішаної з водою. "Буде ще сім-вісім. А може й більше, – говорять робітники аварійної бригади водоканалу.
– До кінця дня машин двадцять із грунтом вивеземо".
У підвалі набралося води більше, ніж на метр
Трубу каналізаційного колектора на подвір’ї мешканців будинку вулиці Роменської, 6, прориває вже вчетверте.
– Востаннє прорвало в грудні, а перша аварія у нашому дворі сталася у лютому 2005 року, – розповідає господиня, яка не захотіла назватися. – Тоді відремонтували добре, але замінили лише частину труби. Тепер замінюють іншу ділянку. А потрібно повністю міняти трубу на нову, адже стару поставили ще сорок років тому.
– Підвал будинку заповнений водою більше, ніж на метр. Авто на подвір’ї стояло осторонь – інакше могло провалитися. Добре, що аварію взялися ліквідовувати вчасно, адже могло затопити до другого поверху, – говорить господиня.
Подвір’я облаштували над каналізаційним колектором
"Дівчата, відійдіть! Вас може забризкати!" – гукають робітники. Відходимо на дорогу.
– Є проект перенесення колектора на бік вулиці, де немає забудови, – п’ять метрів від дороги, – продовжує жінка. – Потрібно обладнати ділянку довжиною триста метрів. Нас попереджали, що може прорвати ще раз. Але ми не думали, що буде така серйозна аварія.
Будинок мешканців вулиці Роменської, 6, знаходиться на відстані 20 метрів від каналізаційного колектора. Про те, що будувалися біля каналізації, вони не знали, але зробили огорожу довкола труби. І вийшло, що колектор – у них на подвір’ї.
– Ми згідні на те, щоби розрили подвір’я. Нехай почекаємо ще рік-два з облаштуванням двору. Але хочемо, щоби трубу відремонтували. Якщо нічого не вдасться, то самі з чоловіком до осені будемо намагатися впоратися з проблемою, – каже жінка. – Будівництво дому почали 2003 року. Живемо тут уже два роки.
Як повідомив перший заступник мера, голова комісії з питань техногенно-екологічної безпеки Микола ПОПАДЮК, питання правомірності забудови будинками території, де знаходиться колектор, будуть вирішувати найближчим часом.
– Учора о 08.00 відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки, де департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин було дано завдання з’ясувати, хто й на яких підставах мав право забудовувати території над колектором, – розповів Микола Петрович.
Попри аварію місто без води не залишилося
Каналізаційний колектор обслуговує частину міста – район Південно-Кільцевої, частину проспекту Незалежності та вулиці Руської. Проте без водопостачання мешканці не залишилися.
– Гадаємо, за добу відремонтуємо. Водопостачання не перекрили – у всіх є вода. Проблема тільки на цій ділянці. Мешканці інших будинків можуть користуватися стічною системою, але не бажано, – розповів на місці аварії начальник ремонтної бригади.
За словами експертів, провал стався через застарілі труби. Їм більше сорока років.
– Розкопаємо, подивимось, відремонтуємо, – запевнив чоловік. – Нам головне відновити водопостачання трубою, а потім продовжимо ремонтні роботи.
Як повідомив начальник комунального підприємства "Чернівціводоканал" Дмитро ЧИКАНОВСЬКИЙ, насамперед ліквідують локальний провал колектора, а далі обговорюватимуть питання будівництва нового:
– 1200-міліметрова бетонна труба, яка знаходиться в житловому масиві Гарячий Урбан, віджила своє. Тому й стався провал. Відбуваються хімічні реакції, і гази роз’їдають трубу. У Прут нічого не потекло, адже ми перекрили трубу. Роботу каналізаційної станції призупинили. Працюємо в аварійному режимі, очищуємо і перекидаємо на іншу станцію. Першочерговий захід – ліквідація локального провалу. Далі будемо обговорювати питання будівництва нової каналізаційної мережі. Мер дав завдання підготувати відповідний пакет документів. На будівництво потрібно близько півтора мільйона гривень. Торік здійснювали такі розрахунки. Цього року будемо вирішувати питання з фінансуванням. Де брати кошти, залежить від класифікації провалу – чи це техногенна ситуація, чи аварійна. Якщо ситуація техногенного характеру, частину коштів можна буде отримати з держбюджету.
Ольга ГНІДАН
26-06-2009, 10:28
Коментарів 0 Переглядів 3 850

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.