Сік – один із найпоширеніших засобів для втамування спраги. На полицях його зараз чимала кількість. Про особливості вибору сокової продукції ми дізнавалися у фахівців.
Якій соковій продукції надавати перевагу?
– Є кілька видів соків, – розповідає віце-президент Асоціації "Союз виробників сокової продукції України" Володимир ОНОПРІЄНКО. – Найкориснішими є свіжовіджаті соки – так звані фреші, які не піддають промисловій обробці й випивають впродовж нетривалого часу. Але це особливий напій, адже через 20 хвилин під впливом світла і повітря вітаміни всередині руйнуються.
Існують також соки прямого відтискування – це законсервований свіжовіджатий сік. Такі соки виготовляють лише з місцевих плодів у період збирання врожаю.
Нині найбільш поширена технологія виготовлення соку – соковий концентрат. Саме такі соки й переважають на полицях магазинів. Концентрований сік отримують шляхом випарювання або виморожування води за таких умов, які максимально дозволяють зберегти корисні властивості овочів та фруктів. Триває процес три-чотири секунди, і за цей час більшість корисних властивостей не втрачається. Внаслідок цього виходить густий сироп, який і є концентратом соку. Його можуть зберігати тривалий час і відправляють до виробників. Остаточний етап виготовлення соку – відновлення. До концентрату соку додають води, причому стільки, скільки її було випарувано зі свіжовіджатого соку. Так отримують продукт, який за корисними властивостями відповідає натуральному.
– Думка про те, що більшість соків не містить корисних речовин, – помилкова, – переконує Володимир Онопрієнко. – Адже нині технологія виготовлення соків – концентрація та відновлення – досить сучасна й допомагає зберегти і вітаміни, і мікроелементи. Завдяки цьому маємо можливість впродовж року насолоджуватися соками з будь-яких фруктів.
Яка упаковка?
Фахівці переконують, що купувати сік варто в тетра-упаковках, які сприяють подальшому збереженню вітамінів у сокові. Чому тетра-упаковка краща за звичні для нас банки, пояснила менеджер категорії соків та напоїв "Тетра Пак Україна" Наталя ЯКИМЕНКО.
– На збереження соку впливає ультрафіолетове проміння, – розповідає пані Наталя. – Якщо покладете склянку соку під прямі сонячні промені, вже за певний період зникнуть усі корисні речовини. Адже скло – це матеріал, який пропускає ультрафіолетове проміння і, відповідно, захист соку від цього фактора низький. А ось тетра-упаковка має шість шарів, які розраховані для того, щоби захищати продукт від впливу зовнішнього середовища.
На сьогодні майже 80 відсотків сокової продукції в Україні розливають у картонні пакети. І це одна з найдосконаліших пакувальних технологій, яка дозволяє зберігати сік свіжим без застосування консервантів. Окрім того, тетра-упаковка має й суто побутові переваги – вона більш легка, її легше транспортувати і зберігати.
Як вибрати сік?
– Якщо на упаковці написано "100% сік", значить, крім соку, там більше нічого не повинно бути, – стверджує віце-президент Асоціації "Союз виробників сокової продукції України" Володимир Онопрієнко. – За стандартом, до такого соку заборонено додавати підсолоджувачі, сиропи, консерванти, фарбники тощо.
Серед сокової продукції виділяють нектар – напій, який містить 25-50 відсотків соку. Нектар легший за вмістом й енергетично менше насичений. Не з усіх фруктів можна виготовити сік. Наприклад, з манго і бананів виходить лише сироп, який неможливо пити, а ось якщо його розбавити – маємо нектар. У нектар дозволяють додавати підсолоджувачі, смакові елементи та фарбники.
Ціна соку залежить від виду фруктів чи овочів, з яких виготовили продукцію. Одна фірма закуповує елітний дорогий апельсин, наприклад, сицилійський, інша – дешевший. За корисними властивостями дешевший сік буде такий самий, як і дорогий, але різниця може відчуватися лише в смакових якостях.
Людмила ОСАДЧУК
НАРОДНА СПОЖИВЧА ЕКСПЕРТИЗА
Перевіряємо сік
у банці та тетра-упаковці
Щоб остаточно переконатися, де сік краще зберігається, вирішили здійснити власну експертизу й дізнатися, який сік швидше зіпсується – у банці чи в тетра-упаковці. У п’ятницю, 19 червня, придбали яблучний сік у літровій банці та в літровій тетра-упаковці. Ввечері відкрили сік і залишили в кімнаті відкриті тетра-упаковку та банку на вихідні.
Наш висновок:
Яблучний сік у банці (ціна – 7,5-
8 грн). Вміст – сік яблучний натуральний, високої густини. На банці зазначено, що термін зберігання два роки, але сік потрібно оберігати від прямого сонячного проміння.
За вихідні у відкритій банці соку на дні з’явився значний осад, який навіть важко було збовтати. Сік мав білі крупинки, які свідчать про те, що починається процес скисання. Зникло відчуття смаку соку.
Сік у тетра-упаковці (ціна 8,5-
9 грн). Вміст – яблучний сік з яблук зелених сортів, не містить цукру. Термін зберігання – рік.
Смак залишився таким самим, як і на початку, тобто сік ще не почав скисати.
Не змінився ані вигляд, ані запах соку.
23-06-2009, 10:25
0
4 992