Дешевий сік так само корисний, як і дорогий

у номері / суспільство
5 022
0
Дешевий сік так само корисний, як і дорогий

Сік – один із найпоширеніших засобів для втамування спраги. На полицях його зараз чимала кількість. Про особливості вибору сокової продукції ми дізнавалися у фахівців.
Якій соковій продукції надавати перевагу?
– Є кілька видів соків, – розповідає віце-президент Асоціації "Союз виробників сокової продукції України" Володимир ОНОПРІЄНКО. – Найкориснішими є свіжовіджаті соки – так звані фреші, які не піддають промисловій обробці й випивають впродовж нетривалого часу. Але це особливий напій, адже через 20 хвилин під впливом світла і повітря вітаміни всередині руйнуються.
Існують також соки прямого відтискування – це законсервований свіжовіджатий сік. Такі соки виготовляють лише з місцевих плодів у період збирання врожаю.
Нині найбільш поширена технологія виготовлення соку – соковий концентрат. Саме такі соки й переважають на полицях магазинів. Концентрований сік отримують шляхом випарювання або виморожування води за таких умов, які максимально дозволяють зберегти корисні властивості овочів та фруктів. Триває процес три-чотири секунди, і за цей час більшість корисних властивостей не втрачається. Внаслідок цього виходить густий сироп, який і є концентратом соку. Його можуть зберігати тривалий час і відправляють до виробників. Остаточний етап виготовлення соку – відновлення. До концентрату соку додають води, причому стільки, скільки її було випарувано зі свіжовіджатого соку. Так отримують продукт, який за корисними властивостями відповідає натуральному.
– Думка про те, що більшість соків не містить корисних речовин, – помилкова, – переконує Володимир Онопрієнко. – Адже нині технологія виготовлення соків – концентрація та відновлення – досить сучасна й допомагає зберегти і вітаміни, і мікроелементи. Завдяки цьому маємо можливість впродовж року насолоджуватися соками з будь-яких фруктів.
Яка упаковка?
Фахівці переконують, що купувати сік варто в тетра-упаковках, які сприяють подальшому збереженню вітамінів у сокові. Чому тетра-упаковка краща за звичні для нас банки, пояснила менеджер категорії соків та напоїв "Тетра Пак Україна" Наталя ЯКИМЕНКО.
– На збереження соку впливає ультрафіолетове проміння, – розповідає пані Наталя. – Якщо покладете склянку соку під прямі сонячні промені, вже за певний період зникнуть усі корисні речовини. Адже скло – це матеріал, який пропускає ультрафіолетове проміння і, відповідно, захист соку від цього фактора низький. А ось тетра-упаковка має шість шарів, які розраховані для того, щоби захищати продукт від впливу зовнішнього середовища.
На сьогодні майже 80 відсотків сокової продукції в Україні розливають у картонні пакети. І це одна з найдосконаліших пакувальних технологій, яка дозволяє зберігати сік свіжим без застосування консервантів. Окрім того, тетра-упаковка має й суто побутові переваги – вона більш легка, її легше транспортувати і зберігати.
Як вибрати сік?
– Якщо на упаковці написано "100% сік", значить, крім соку, там більше нічого не повинно бути, – стверджує віце-президент Асоціації "Союз виробників сокової продукції України" Володимир Онопрієнко. – За стандартом, до такого соку заборонено додавати підсолоджувачі, сиропи, консерванти, фарбники тощо.
Серед сокової продукції виділяють нектар – напій, який містить 25-50 відсотків соку. Нектар легший за вмістом й енергетично менше насичений. Не з усіх фруктів можна виготовити сік. Наприклад, з манго і бананів виходить лише сироп, який неможливо пити, а ось якщо його розбавити – маємо нектар. У нектар дозволяють додавати підсолоджувачі, смакові елементи та фарбники.
Ціна соку залежить від виду фруктів чи овочів, з яких виготовили продукцію. Одна фірма закуповує елітний дорогий апельсин, наприклад, сицилійський, інша – дешевший. За корисними властивостями дешевший сік буде такий самий, як і дорогий, але різниця може відчуватися лише в смакових якостях.
Людмила ОСАДЧУК

НАРОДНА СПОЖИВЧА ЕКСПЕРТИЗА
Перевіряємо сік
у банці та тетра-упаковці
Щоб остаточно переконатися, де сік краще зберігається, вирішили здійснити власну експертизу й дізнатися, який сік швидше зіпсується – у банці чи в тетра-упаковці. У п’ятницю, 19 червня, придбали яблучний сік у літровій банці та в літровій тетра-упаковці. Ввечері відкрили сік і залишили в кімнаті відкриті тетра-упаковку та банку на вихідні.

Наш висновок:
Яблучний сік у банці (ціна – 7,5-
8 грн). Вміст – сік яблучний натуральний, високої густини. На банці зазначено, що термін зберігання два роки, але сік потрібно оберігати від прямого сонячного проміння.
За вихідні у відкритій банці соку на дні з’явився значний осад, який навіть важко було збовтати. Сік мав білі крупинки, які свідчать про те, що починається процес скисання. Зникло відчуття смаку соку.

Сік у тетра-упаковці (ціна 8,5-
9 грн). Вміст – яблучний сік з яблук зелених сортів, не містить цукру. Термін зберігання – рік.
Смак залишився таким самим, як і на початку, тобто сік ще не почав скисати.
Не змінився ані вигляд, ані запах соку.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

18:45
Українські дрони успішно вражають росіян, а балістика готується до цього – Зеленський
18:25
Готується швидко! Названо десерт, який їдять довгожителі світу
17:59
У місті на Буковині планують облаштувати алею Слави
17:39
Епідемія ГРВІ та грипу на Буковині: за тиждень кількість хворих дітей значно зросла
17:20
Зеленський сказав, за яких умов готовий залишити пост президента
17:01
"У пам'яті її світлий образ назавжди": завтра на Буковині попрощаються із відомою медикинею
16:42
Умєров оголосив про реформу ВЛК: що зміниться для військовозобов'язаних
16:20
"Люди плакали від щастя": ще одна громада на Буковині підтримала перехід до ПЦУ - відео
16:00
«Маємо гуртуватися, інакше втратимо країну»: ситуація на фронтах критична, кажуть бійці із Буковини
ексклюзив
15:39
На Буковині з-під землі вже пробилися підсніжники, але через мороз "завмерли"
15:20
Ще одна громада села на Буковині проголосувала за перехід до ПЦУ - відео
15:00
Вночі ще мінуси, зате вдень тепло: погода на Буковині наступного тижня
14:40
Чому у Чернівцях немає паркомісць для учасників бойових дій?
14:20
Науковець із Чернівців розповів, як стрімкі перепади температур впливають на тварин
13:59
Герої Буковини: загинув старший сержант Володимир Максимов
13:40
Дзюдоїст із Буковини виборов медаль масштабного чемпіонату України
13:20
Повернувся із Бельгії, щоби захищати Україну: пам'яті воїна із Буковини Павла Унгуряна
13:00
Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого чекає прибуток 24 лютого – 2 березня
12:41
Весна вже скоро: якою вона буде на Буковині і чи не повернеться зима
12:19
У Чернівцях меншає старшокласників. Куди діваються діти?
11:57
Команда з Буковини здобула перемогу на Фіналі Кубка України з греплінгу та панкратіону
11:39
Пентагон звільняє 5400 цивільних працівників, очікують ще десятки тисяч звільнень
11:17
Чому вага збільшується, навіть якщо ви їсте мало – лікарка дала суттєві поради
10:58
Соцдопомога 2025. Як документально підтвердити автоматичне продовження строку інвалідності
10:38
Жив театром: сьогодні - 90 років з дня народження Анатолія Литвинчука
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм