RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Радіо | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
» » » Дешевий сік так само корисний, як і дорогий
Дешевий сік так само корисний, як і дорогий

Сік – один із найпоширеніших засобів для втамування спраги. На полицях його зараз чимала кількість. Про особливості вибору сокової продукції ми дізнавалися у фахівців.
Якій соковій продукції надавати перевагу?
– Є кілька видів соків, – розповідає віце-президент Асоціації "Союз виробників сокової продукції України" Володимир ОНОПРІЄНКО. – Найкориснішими є свіжовіджаті соки – так звані фреші, які не піддають промисловій обробці й випивають впродовж нетривалого часу. Але це особливий напій, адже через 20 хвилин під впливом світла і повітря вітаміни всередині руйнуються.
Існують також соки прямого відтискування – це законсервований свіжовіджатий сік. Такі соки виготовляють лише з місцевих плодів у період збирання врожаю.
Нині найбільш поширена технологія виготовлення соку – соковий концентрат. Саме такі соки й переважають на полицях магазинів. Концентрований сік отримують шляхом випарювання або виморожування води за таких умов, які максимально дозволяють зберегти корисні властивості овочів та фруктів. Триває процес три-чотири секунди, і за цей час більшість корисних властивостей не втрачається. Внаслідок цього виходить густий сироп, який і є концентратом соку. Його можуть зберігати тривалий час і відправляють до виробників. Остаточний етап виготовлення соку – відновлення. До концентрату соку додають води, причому стільки, скільки її було випарувано зі свіжовіджатого соку. Так отримують продукт, який за корисними властивостями відповідає натуральному.
– Думка про те, що більшість соків не містить корисних речовин, – помилкова, – переконує Володимир Онопрієнко. – Адже нині технологія виготовлення соків – концентрація та відновлення – досить сучасна й допомагає зберегти і вітаміни, і мікроелементи. Завдяки цьому маємо можливість впродовж року насолоджуватися соками з будь-яких фруктів.
Яка упаковка?
Фахівці переконують, що купувати сік варто в тетра-упаковках, які сприяють подальшому збереженню вітамінів у сокові. Чому тетра-упаковка краща за звичні для нас банки, пояснила менеджер категорії соків та напоїв "Тетра Пак Україна" Наталя ЯКИМЕНКО.
– На збереження соку впливає ультрафіолетове проміння, – розповідає пані Наталя. – Якщо покладете склянку соку під прямі сонячні промені, вже за певний період зникнуть усі корисні речовини. Адже скло – це матеріал, який пропускає ультрафіолетове проміння і, відповідно, захист соку від цього фактора низький. А ось тетра-упаковка має шість шарів, які розраховані для того, щоби захищати продукт від впливу зовнішнього середовища.
На сьогодні майже 80 відсотків сокової продукції в Україні розливають у картонні пакети. І це одна з найдосконаліших пакувальних технологій, яка дозволяє зберігати сік свіжим без застосування консервантів. Окрім того, тетра-упаковка має й суто побутові переваги – вона більш легка, її легше транспортувати і зберігати.
Як вибрати сік?
– Якщо на упаковці написано "100% сік", значить, крім соку, там більше нічого не повинно бути, – стверджує віце-президент Асоціації "Союз виробників сокової продукції України" Володимир Онопрієнко. – За стандартом, до такого соку заборонено додавати підсолоджувачі, сиропи, консерванти, фарбники тощо.
Серед сокової продукції виділяють нектар – напій, який містить 25-50 відсотків соку. Нектар легший за вмістом й енергетично менше насичений. Не з усіх фруктів можна виготовити сік. Наприклад, з манго і бананів виходить лише сироп, який неможливо пити, а ось якщо його розбавити – маємо нектар. У нектар дозволяють додавати підсолоджувачі, смакові елементи та фарбники.
Ціна соку залежить від виду фруктів чи овочів, з яких виготовили продукцію. Одна фірма закуповує елітний дорогий апельсин, наприклад, сицилійський, інша – дешевший. За корисними властивостями дешевший сік буде такий самий, як і дорогий, але різниця може відчуватися лише в смакових якостях.
Людмила ОСАДЧУК

НАРОДНА СПОЖИВЧА ЕКСПЕРТИЗА
Перевіряємо сік
у банці та тетра-упаковці
Щоб остаточно переконатися, де сік краще зберігається, вирішили здійснити власну експертизу й дізнатися, який сік швидше зіпсується – у банці чи в тетра-упаковці. У п’ятницю, 19 червня, придбали яблучний сік у літровій банці та в літровій тетра-упаковці. Ввечері відкрили сік і залишили в кімнаті відкриті тетра-упаковку та банку на вихідні.

Наш висновок:
Яблучний сік у банці (ціна – 7,5-
8 грн). Вміст – сік яблучний натуральний, високої густини. На банці зазначено, що термін зберігання два роки, але сік потрібно оберігати від прямого сонячного проміння.
За вихідні у відкритій банці соку на дні з’явився значний осад, який навіть важко було збовтати. Сік мав білі крупинки, які свідчать про те, що починається процес скисання. Зникло відчуття смаку соку.

Сік у тетра-упаковці (ціна 8,5-
9 грн). Вміст – яблучний сік з яблук зелених сортів, не містить цукру. Термін зберігання – рік.
Смак залишився таким самим, як і на початку, тобто сік ще не почав скисати.
Не змінився ані вигляд, ані запах соку.

Рейтинг:
(голосів: 0)
23-06-2009, 10:25
Коментарів 0 Переглядів 4 167

Теги -
• Новини партнерів










getLinks(2); ?>
ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Де шукати гроші на дороги у громадах Буковини: представник Укравтодору дав поради головам ТГ
Радник т.в.о. глави Укравтодору зустрівся з головами громад Чернівецької області та розповів, як навіть найменші громади можуть реалізувати масштабні інфраструктурні проекти


«Вони тут і днюють, і ночують» Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону обурені, що Алея Небайдужості в мікрорайоні перетворилася на місце зібрання безхатченків та пияків
загрузка...
ВІДЕО Переглянути все відео
Тут говорять дивакуватою мовою, живуть з землі та шанують традиції пращурів
Хочеш стабільно заробляти? Відкрий «Pronto Pizza» і «Sushi Pro» за франшизою у своєму місті!*

Ми розповімо вам, чому франшиза Pronto Pizza та Sushi Pro буде вигідною інвестицією.

Насолоджуйтесь концертом та вигравайте безліч цінних подарунків! Суперприз – РОБОТ-ПИЛОСОС!
Як влаштувати незабутню відпустку та не спустошити сімейний бюджет*

Провести незабутню відпустку і при цьому не спустошити сімейний бюджет допоможе найбільша торговельна мережа країни — "АТБ".
Подорожуй вигідно з МедЛаб!*

У гарячий сезон відпусток і подорожей лабораторія "МедЛаб" пропонує до уваги туристів новий пакет з двох ПЛР-досліджень на коронавірус: для виїзду з України та ПЛР-тест для зняття з обов'язкової самоізоляції.

Ми поцікавилися, якою ж ідеєю керувалися власники, створюючи "Квант Сервіс", якого професійного рівня досягли інженери за усі роки роботи та із якими труднощами доводилося стикатися.

Про важливість профілактичних оглядів у ортодонта, фактори, що сприяють викривленню зубів у дітей, на які варто звернути увагу батькам, профілактику ортодонтичних захворювань, розповіли у стоматологічній клініці Life Dent.
З нагоди 55-річчя Чернівецького торговельно-економічного інституту відбувся круглий стіл*

1 червня 2021 року в Чернівецькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ відбулося засідання круглого столу на тему [b]"Управління публічними фінансами в умовах реформування економіки України"
Як взяти кредит і не пошкодувати про це?*

Не вистачає грошей до зарплати? Хочете взяти онлайн-кредит? Так, він може допомогти. Але як взяти в борг, щоб потім не шкодувати?